VIDEO Iustina Irimia-Cenușă și grupul vocal "Dorulețul" ne colindă: "Ia sculați, boieri, sculați"

VIDEO Iustina Irimia-Cenușă și grupul vocal "Dorulețul" ne colindă: "Ia sculați, boieri, sculați"

   Foto: Facebook

În Moldova se păstrează tradiția ca tinerii care colindă să fie îmbrăcați în costume populare. Primul colind, care se cântă la fiecare casă, în Ajunul Crăciunului, este colindul de ușă sau de fereastră.

Prin acest colind se invocă trezirea rituală a gazdelor, pentru a-i întâmpina pe colindătorii ce le aduc vestea nașterii lui Hristos și pentru a se pregăti să celebreze marea sărbătoare a Nașterii Domnului.

Citarea ramurii de măr în colinde, la fel ca și folosirea ei rituală, avea rostul de a transmite omului calități atribuite plantei: energie și vigoare și este întrucâtva înrudit cu obiceiul sorcovitului de Anul Nou.

După ce colindătorii termină de cântat la fereastră, gazda îi invită în casă.

Primul dar oferit colindătorilor este colacul, semn al belșugului. Cel care conduce grupul de colindători mulțumește gazdei pentru daruri.

Vă invităm să ascultați colindul pe care ni-l aduce astăzi Iustina Irimia-Cenușă și Grupul vocal "Dorulețul" al Seminarului Teologic "Sf. Gheorghe" Botoșani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mașină răsturnată pe câmp, după ratarea unei curbe

astăzi, 10:46
217

Un accident rutier soldat cu pagube materiale a avut loc, marți seară, pe DN29C, care leagă Botoșani de orașul Săveni.Potrivit cercetărilor, o femeie în vârstă de 43 de ani, af...

Comerciant rămas fără o tonă de marfă și amendat

astăzi, 10:36
471

Un bărbat de 51 ani, din municipiul Botoşani, reprezentat legal al unei unități comerciale, care efectuează activităţi de comerţ cu legume și fructe în Piaţa Centrală a municipiu...

Se ascut cuțitele. Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu: PSD se comportă că o grupare teroristă

astăzi, 10:33
115

Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, a explicat astăzi pe pagina sa de socializare că “Acțiunile PSD în Parlamentul României reprezintă TERORISM economic”.“...