Un nou roman de Gellu Dorian – "O lume de lepădat"

Un nou roman de Gellu Dorian – "O lume de lepădat"

GELLU DORIAN

În curând în librăriile botoşănene un nou roman semnat de scriitorul Gellu Dorian –  "O lume de lepădat" -, apărut la Editura Limes din Cluj-Napoca. Romanul tratează, în oglindă, situaţii ce pleacă de la cazuri reale, atât în Botoşani, cum ar fi cazul elevului Mugur Călinescu, fost elev al Liceului "A.T.Laurian" Botoşani, victimă, alături de tatăl său, Mihai Călinescu, ambii torturaţi şi ucişi de securitastea ceauşistă, precum şi în Basarabia, unde, în acelaşi sistem kaghebist, în zilele noastre, este ucis un ziarist.

Scris alert şi direct, romanul O lume de lepădat, plecând de la cazuri reale, tratate cu mijloacele beletristicii, include, astfel, două romane siameze, primul intitulat "Bleadiuşka", în care emigraţia şi sistemul antiuman aplicat atât de o parte şi de alta a Prutului, de la corupţie la linşaj, sunt reflectate obiectiv şi curajos de autor, şi al doilea intitulat "Stafia", în care autorul prezintă obsesia unui fost securist, văzut plimbându-se zilnic pe Pietonalul Unirii, facându-şi, fie mustrări de conştiinţă, fie calcule cum să fie mai bine pentru el, continuându-şi într-un fel şi acum activitatea, participând, în colaborare cu alţi ofiţeri sub acoperire din Rusia, la linşarea unui om paşnic din oraş.

Pe coperta patru a cărţii criticul literar Vasile Spiridon scrie: "Pe pietonalul din centrul orașului Botoșani se perindă, închipuită prin reducerea la scară, o parte a societății românești post­decembriste, mereu deambulantă în căutarea unui rost și neștiind încotro se îndreaptă. Este o lume a foștilor și actualilor privilegiați și vitregiți aflată, vai!, în tranziția eternizată și resimțită felurit. În această "lume de lepădat", un securist în rezervă, încercat de sentimentul inutilității și cu teama de scoaterea la iveală a dosarelor CNSAS și, implicit, a crimelor sale, își verifică nostalgic vechile reflexe profesionale. Alături îi sunt, nutrind același destin, foști colaboratori și turnători, dar și alți șantajați ori corupți care pot (și) acum acționa sub acoperire. Din insula noastră de latinitate scufundată în oceanul slav, privirile romancierului sunt aruncate și înspre peninsula italică prin intermediul unei moldovence oneste, aflată în căutarea unui tărâm al făgăduinței. Gellu Dorian întreprinde o reușită analiză "contrastivă" a traiului din România și Republica Moldova – două țări surori devastate de mizerie morală și sărăcie împânzite de rețele ale comercializări clandestine, dar a căror salvare stă în primul rând prin contrazicerea vorbei românești care ne învață că nu trebuie să facem târg cu neamurile".

"O lume de lepădat este un roman despre securitatea ceauşistă, despre victimele ei, despre lumea rea de lângă noi, despre kaghebismul basarabean, despre lumea coruptă a zilelor noastre, despre emigraţie, despre pierzanie, dar şi despre iubire şi moarte" – spune autorul cărţii.

Romanul va fi lansat în ziua de 15 decembrie 2009, la Galeriile "Ştefan Luchian" din Botoşani, împreună cu cartea de poezie "De veghe în lanul cu moroi" de Lucian Alecsa, apărută la aceeaşi editură, şi cu vernisajul expoziţiei de pictură a pictorului Corneliu Dumitriu.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Declarații dure ale patronului FC Botoșani: Andronache e „o trompetă”, Becali e „un fraier”

Vineri, 23 August 2019
361

Valeriu Iftime, finanţatorul de la Botoşani, a crezut că folosirea lui Soiledis în centrul apărării, în disputa cu Vitoria Guimaraes e o diversiune. Patronul grupării moldave l-...

Dosar penal pentru un bărbat de 73 de ani din județ. Conducea un ATV, fără permis

Vineri, 23 August 2019
164

Joi, poliţiştii din cadrul Formaţiunii Rutiere Săveni, patrulau în satul Aurel Vlaicu, com. Avrămeni, ocazie cu care au oprit pentru control un ATV condus de un bărbat de 73 de ani, din lo...

A încercat să păcălească polițiștii, cu un permis fals de Republica Moldova

Vineri, 23 August 2019
143

Joi, 22 august a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiul Dorohoi au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr de 20 de ani, din localitatea Dimăcheni.Acesta a prezenta...