Un actor botoșănean neprețuit a trecut în neființă

Un actor botoșănean neprețuit a trecut în neființă

Un actor neprețuit al teatrului botoșănean a trecut la cele veșnice, la vârsta de 85 de ani, anunță Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”, instituție la care acesta a fost desemnat Societar de Onoare pentru întreaga carieră.

Este vorba despre Sergiu Grigore, născut pe 9 decembrie 1934, în Ţinutul Herţa, pe atunci în judeţul Dorohoi (astăzi, în Ucraina).

A fost artist păpuşar la Teatrul de Păpuşi ”Vasilache” din Botoşani între anii 1956-1998. A interpretat roluri în peste o sută de spectacole, între care ”Albă ca zăpada”, ”Micul Muck”, ”Motanul încălţat”, ”Harap Alb”, ”Sânziana şi Pepelea”, ”Soarele furat”, ”Povestea porcului”, ”Stan Păţitul”, ”Uimitoarele aventuri ale lui Odiseu”, ”Ivan Turbincă”.

A fost distins cu Premiul special de interpretare pentru rolul Stan Păţitul la Festivalul ”Ion Creangă” de la Bacău, în 1974, cu Premiul al II-lea la Festivalul Naţional, Bucureşti, 1979, pentru recitalul Suflet de păpuşar.

A câștigat și Premiul de interpretare pentru rolul Împăratul din spectacolul ”Soarele furat”, de Maxim Asenov, la Festivalul ”Delfinul de aur”, Varna – Bulgaria, 1978.

Esenţa teatrului, spunea marele regizor de teatru, se află într-o formă de mister numit "clipa de faţă". Clipa care decide destinul, clipa care transformă vieţuirea în supravieţuire, clipa care înalţă sau coboară în ritm ameţitor.

Ultimul interviu acordat de către marele actor este disponibil pe Știri.Botoșani.Ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Din august, polițiștii români vor fi dotați cu camere video ca Poliţia Metropolitană din Londra

astăzi, 09:36
64

Din luna august poliţiştii vor putea dovedi mai uşor comportamentele agresive sau inadecvate la adresa lor iar acest lucru pentru că România încearcă să facă tot mai mulți pași pe...

Deputatul PSD Costel Lupașcu: ,,Românii trebuie să fie protejați!’’

astăzi, 08:43
77

Comunicat:Românii au fost abandonați complet în fața pandemiei de către Președinte și Guvernul său. În loc de soluții concrete, dau vina pe toată lumea pentru creșterea...

Oamenii de afaceri cred că în jumătate de an industria ușoară de la Botoșani se va prăbuși cu 70%

astăzi, 08:10
383

Oamenii de afaceri de la Botoșani cred că efectele pandemiei în economia județului se vor vedea în aproximativ jumătate de an, iar activitatea economică a județului din zona industri...