Slujba de pomenire pentru Patriarhul Teoctist

Slujba de pomenire pentru Patriarhul Teoctist

 PF TEOCTIST  

Slujba de pomenire de la Patriarhia Romana pentru Patriarhul Teoctist, la comemorarea a trei ani de la trecerea sa in nefiinta!.

Slujba va fi oficiata de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, PS Varsanufie Prahoveanul, incepand cu ora 11.00, dupa Sfanta Liturghie oficiata in Catedrala Patriarhala, dupa cum se arata intr-un comunicat al Patriarhiei Romane. Vor participa preoti, monahi, monahii, membri ai familiei Parintelui Teoctist si alti credinciosi din Bucuresti si din tara.

Patriarhul Teoctist Arăpaşu (din botez Toader Arăpaşu) s-a născut la data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni (jud. Botoşani), din părinţii Dumitru şi Marghioala Arăpaşu, ca al zecelea din cei unsprezece copii ai acestora. A urmat şcoala primară din satul natal. A intrat de tânăr ca frate, la Schitul Sihăstria Voronei (jud. Botoşani), aparţinând de Mănăstirea Vorona, aflată în apropierea ţinuturilor natale în anul 1928. A urmat vreme de un an cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, pe care le-a continuat apoi la Mănăstirea Cernica.

A ctitorit biserica din localitatea Victoria (jud. Botoşani). A fost Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986-2007.

Patriarhul Teoctist a murit în data de 30 iulie 2007, după ce a fost operat de adenom de prostată, la Institutul Clinic Fundeni. Intervenţia chirurgicală nu a fost una de urgenţă, ci una programată. Pe parcursul zilei, veştile venite dinspre spital erau îmbucurătoare. Potrivit medicilor, decesul a survenit în urma unor complicaţii cardiace, la ora 17.00, pe fondul unor suferinţe mai vechi de acest gen. Trupul neînsufleţit al Patriarhului Teoctist a fost depus in Catedrala Patriarhală.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Flutur, avertisment către Nova Apaserv: „Primăria nu va mai plăti apa de ploaie până nu îi văd că iau măsuri”

astăzi, 13:48
125

Ploile abundente din ultima perioadă au stârnit un val de reacții negative în rândul botoșănenilor, sătui ca an de an, străzile inundate să le provoace neplăceri și pagube f...

COVID. 641 de cazuri noi de infectare, dintre care trei în Botoșani, în ultimele 24 de ore

astăzi, 13:41
189

Alte trei persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore, la nivelul județului Botoșani, bilanțul total ajungând miercuri la 1084 de botoșăneni infectați, ...

Recomandări de la polițiștii botoșăneni pentru o vacanță în siguranță

astăzi, 12:52
111

Un factor favorizant al infracţiunilor de furt din locuinţă îl reprezintă neatenţia, neglijenţa proprietarilor sau încrederea lor în buna credinţă a celorlalţi.În ...