"Frumoasa din pădurea adormită", pentru prima dată pe scena Filarmonicii Botoșani! FOTO, VIDEO

Compus în 1889, imediat ce a finalizat Simfonia a V-a și înainte de a compune Dama de pică, Frumoasa din pădurea adormită este al doilea balet al lui Piotr Ilici Ceaikovski, după Lacul lebedelor (1876). Basmul lui Charles Perrault a fost o provocare la care Ceaikovski a răspuns cu entuziasm, fiind atras de aspectul feerico-romantic al poveștii în interiorul căreia compozitorul și-a manifestat întreaga măiestrie artistică. 

"Subiectul este atât de poetic, atât de apt pentru muzică, încât m-a pasionat şi am compus baletul cu acea căldură şi plăcere care condiţionează întotdeauna calităţile unei creaţii", scria Ceaikovski despre Frumoasa din pădurea adormită

 

O provocare a fost și pentru Orchestra din Botoșani să introducă în repertoriu acest balet, fiind pentru prima dată când pe scena Filarmonicii se aude Frumoasa din pădurea adormită. Publicul prea puțin numeros, dar deloc de neglijat, din sala de concert, a apreciat și a răsplătit cu aplauze prestația instrumentiștilor, aflați vineri sub bagheta dirijorală a lui Liviu Condriuc. 

Într-o abordare complexă, Filarmonica Botoșani a oferit publicului o interpretare care, chiar dacă perfectibilă pe alocuri, a impresionat prin expresivitate, prin dramatismul, pe de o parte, și ortimismul, de pe altă parte, cu care au fost ilustrate personajele din lucrarea lui Ceaikovski, dar și prin rigoarea cu care orchestra a știut să rămână în interiorul unei opere de referință în istoria baletului universal, chiar dacă varianta prezentată a fost una special aranjată (selecțiuni) pentru un concert de mai puțin de două ore. 

Excelente pagini muzicale s-au scris, vineri seara, la Botoșani. Acordurile de vioară, flaut, corn, clarinet, trompetă, violoncel, pian, contrabas, cu accentul de percuție care a adăugat, dacă mai era nevoie, maiestuozitatea și triumful unei muzici care face istorie de mai bine de un secol, au conturat imaginea unei orchestre profesioniste capabile să ofere oricând și oriunde măsura calității artistice pe care un astfel de nivel interpretativ îl impune.

Instrumentiștii Filarmonicii Botoșani au transmis emoție, forță, dramatism, într-o interpretare elegantă, menită să ofere publicului un concert îmbrăcat în atmosferă de basm. Fără să asiste la un balet propriu-zis, spectatorii au simțit magia dansului, și-au imaginat scenele și personajele, au admirat rafinamentul și fastul deopotrivă al unei lumi de poveste.

Un concert în care viorile s-au întrecut pe ele însele, în care violoncelul a răsunat la fel ca pe marile scene ale lumii, iar suflătorii au făcut pur și simplu spectacol. 

Concertul de vineri, 28 iunie 2019, a închis stagiunea Filarmonicii Botoșani, publicul fiind așteptat din nou în sala de spectacole după sezonul estival. 


























 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Omagiu Părintelui Mitrofan, la 98 de ani de la naștere: ”Monahul cel frumos”, văzut prin ochii călugărilor botoșăneni!

Friday, 18 July 2025

A venit pe lume într-o zi de 18 iulie 1927, în satul Bosânceni, comuna Uriceni, plasa Frumușica, devenit apoi Nicolae Bălcescu – astăzi localitate componentă a orașului Fl...

Artista din Botoșani care a creat cel mai cunoscut monument din Iași. Model i-a fost o mătușă ”deosebit de frumoasă și distinsă” (Foto)

Thursday, 17 July 2025

Gabriela Manole-Adoc s-a născut pe 14 noiembrie 1926, în localitatea Pleșani, județul Botoșani. În urmă cu 30 de ani, Consiliul Municipal Botoșani îi conferea titlul de Cetăț...

Cea mai dureroasă taxă lovește direct în sufletele tăcute și iubitoare: ”Îmi stă plânsul în gât!”

Wednesday, 16 July 2025

Într-o societate din ce în ce mai încercată și mai vocală, cu oameni care luptă pentru fiecare leu pierdut din salariu, există niște ființe tăcute care nu pot și nu știu s...