Președintele Academiei Române, despre situația Europei: "Momentul pe care îl trăim este tragic"

Președintele Academiei Române, despre situația Europei: "Momentul pe care îl trăim este tragic"

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, face o radiografie a situației Europei și spune că momentul pe care îl traversează Europa "este unul tragic".

„Noi ne-am zbătut în toate deceniile noastre de captivitate, în deceniile lungi comuniste, să reintrăm în structura instituțională a Europei celei adevărate, și am reușit cu mare, greu, și când am intrat am constatat că Europa instituțională, occidentală, e în mare criză”, a spus rectorul UBB la lansarea cărții „Periculoasele derive. Reflecții asupra unui prezent fără viitor”, a cunoscutului om de litere Grigore Arbore, unde a luat loc în prezidiu, potrivit actualdecluj.ro.

„Când eram student profesorii noștri la această universitate ne atrăgeau atenția să nu devenim eurocentrici și să nu studiem istoria generală, sau istoria universală, numai prin prisma Europei, și nici occidento-centrici, adică prin prisma Europei occidentale. Erau oameni realiști, unii dintre ei apucaseră perioada interbelică, unii erau formați în perioada interbelică, și aveau un simț al echilbrului. Am mizat mult pe această Europă, și mizăm în continuare. Apropo de această nouă mișcare migraționistă a lumii dinspre nordul Africii sau vestul Asiei, prin debarcările forțate în Italia se scurge o lume africană care e mânată nu doar de nevoile proprii și de anumite comandamente ale acestei lumi în care ne mișcăm”.

După ce a trecut în evidență curentele naționaliste ale țărilor UE, dar și ale unor regiuni din cadrul acestora, precum și criza financiară recentă a Greciei, Pop concluzionează: „e tragic, pentru că forța unei idei, inclusiv forțai ideii europene, stă într-o educație de înaltă ținută iar Europa a transmis un mesaj excepțional de civilizație. Sper că mai avem forța unei redresări dar nu am suficient suflu ca să fac o asemenea argumentație. Forța civilizației europene nu s-a epuizat. Dar momentul pe care îl trăim este tragic și ar fi bine ca liderii politici să se dezmeticească și sa-și ia răspunderea conducerii țărilor lor și a conducerii lumii în mâini serioase și puternice”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Cosmin Andrei: „Materna și Mame sănătoase în Botoșani sunt programele mele pentru susținerea întemeierii familiilor în orașul nostru din Pachetul social Gabriela Firea”

astăzi, 09:41
17

Comunicat:Candidatul PSD pentru Primăria Botoșani, Cosmin Andrei a continuat astăzi să prezinte programele sale pentru susținerea întemeierii familiilor din Botoșani prin inițierea un...

Toamna se numără bobocii: Școala Gimnazială Nr. 1 Dobârceni a devenit parteneră în proiectul Erasmus+ ,,Culture Ambassadors"

astăzi, 09:27
56

Școala Gimnazială Nr 1 Dobârceni este parteneră în proiectul Erasmus+ ,,Culture Ambassadors~ , proiect care are numărul de referință 2020-1-BG01-KA229-079190_2.Coordonatorul pro...

Încep lucrările de modernizare a drumurilor județene Corlăteni – Dimăcheni și Coțușca – Ghireni

astăzi, 09:09
79

Consiliul Județean Botoșani a anunțat în această dimineață că s-au finalizat procedurile de licitație pentru adjudecarea contractelor de execuție aferente lucrărilor  de moderniza...