O altă faţetă: Volum de poezii lansat de botoşăneanul Bogdan Cărăuşu la Biblioteca Judeţeană FOTO, VIDEO

A devenit cunoscut botoşănenilor odată cu protestele pe care le-a organizat în faţa Primăriei municipiului Botoşani, în toamna anului 2015. Astăzi, Bogdan Cărăuşu se face cunoscut botoşănenilor într-o variantă mai puţin belicoasă, cea de poet.

O altă faţetă: Volum de poezii lansat de botoşăneanul Bogdan Cărăuşu la Biblioteca Judeţeană FOTO, VIDEO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Biblioteca Judeţeană "Mihai Eminescu" a găzduit joi după-amiază lansarea volumului de poezie intitulat "Animetria", poetul Ionuţ- Bogdan Cărăuşu definind-o drept ştiinţa măsurării sufletului.

Sala Bibliotecii a fost plină de invitaţi, printre aceştia poeţi botoşăneni, dar şi familia şi prietenii de suflet ai autorului. De altfel, tocmai multitudinea de invitaţi a fost remarcată de poetul Gellu Dorian, care a şi comentat acest fapt în notă personală.

"Văd şi alte feţe în faţa noastră pentru că noi suntem obişnuiţi mai tot timpul cu aceleaşi feţe, cu aceiaşi oameni. Curios, suntem 40 de scriitori şi avem doi- trei cititori printre noi, ceea ce oarecum ne pune semnul întrebării cu ce se întâmplă cu cititorii, dar uite că Bogdan Cărăuşu a adus aici alte feţe, lume nouă, ceea ce este foarte bine", a spus Gellu Dorian.

Bogdan Cărăuşu
a câştigat Premiul Editurii Timpul la Concursul de Poezie "Porni Luceafărul", iar premiul a constat în tipărirea volumului de debut. Cartea a fost analizată în detaliu de Gellu Dorian, care a apreciat-o drept desprinsă din mişcarea literară.

"Cartea lui Ionuţ- Bogdan Cărăuşu vine ca o surpriză în peisajul poeziei botoşănene, pentru că ea nu seamănă cu nimic din ceea ce se scrie la Botoşani, în cercurile noastre, la cenaclul nostru sau în alte cenacluri, dar nici în peisajul poeziei de astăzi din ţară. Pare oarecum desprins din mişcarea literară, deşi este conectat la site-urile de poezie. Poezia lui se înscrie în aria poeziei care vine dintr-o generozitate a expresiei şi a lejerităţii de afirmare pe aceste site-uri. O primă observaţie ar fi aceasta. Bogdan Cărăuşu ştie foarte bine cum se construieşte o carte şi structurează această primă carte, „Animetria”, în trei tipuri şi urmăreşte o stare a sufletului. De altfel, el şi încearcă să dea o definiţie acestui titlu, animetria fiind, după el, ştiinţa măsurării sufletului. Este şi această ştiinţă, dar termenul recunoscut de dicţionare ţine mai mult de animaţie şi de mişcarea liniei într-un desen continuu decât cea a sufletului, a inimii, dar el alege această definiţie şi acest areal pentru că îşi doreşte să-şi ducă în faţa cititorului clipă de clipă ceea ce el trăieşte prin inima lui într-o exprimare poetică de cele mai multe ori reuşită şi lăsată nativ în pagină, fără o şlefuire atentă, ceea ce se câştigă cu timpul şi cu experienţa pe care cu siguranţă o va căpăta în timp. Cartea are trei secţiuni şi ţine tocmai de această explorare a sufletului, a trăirilor pe care poetul le are", a spus poetul Gellu Dorian.



Actriţa Lidia Uja a recitat câteva poezii din carte, unele dintre ele chiar preferatele sale.

"Obişnuiam să cred că sunt indestructibil
şi că săgeţile din ochii mei sunt de ajuns ca să înduplec zeul de dincolo de nori
De piatră ascuţită îmi simţeam cuvintele uneori
Obişnuiam să cred că sângele nu mi se va toci oricât de mult s-ar izbi în artere,
că într-un fel doar el curgea altfel ducând cu sine viaţa, miracol efemer.... [...]
Din ce în ce mai scurt mi-e cerul, din ce în ce mai jumulit mi-e îngerul păzitor
şi toate câte mă făceau cândva să mă exult sunt acum note surde
căzute parcă peste apele sufletului dezarcordat în sângele din ce în ce mai uscat [...].



Ulterior, Ionuţ- Bogdan Cărăuşu a recitat câteva poezii din volumul pe care tocmai îl lansa.

"Copilărie, julitura din genunchiul sufletului de care nu vreau să pot să mă vindec
Zilele lipsite de griji, agăţate de urechi ca cireşele furate din vecini
Copilărie în joacă, plesnind o minge de cauciuc
atunci când muşca din asfalt sau din bujorii din obrajii noştri
Săruturi nevinovate furate de la fete şirete
Jocuri câştigate şi pierdute cu aceiaşi confraţi
Greşeli trecute de părinţi în uitări fără regrete şi o sinceră credinţă că toţi suntem fraţi
Purtam cerul senin în ghiozdan
Desenam stângaci pe o coală pentru şcoală
Şi în suflet, o mână întinsă în nesfârşire
Copilărie, întinde-ţi mâna încă o dată să-mi ridici capul în nori".



Epigramistul Alexandru Vasilache a ţinut să-i aducă un cuvânt de apreciere lui Bogdan Cărăuşu, amintind de cum l-a cunoscut cu prilejul protestelor, dedicându-i și câteva rânduri cu suflet.

"Vreau, vreau un nou drum ca să-şi deschidă
Către-un vârf de piramidă
Şi chiar de e greu urcuşul,
Bogdan rămâne Cărăuşu”.








 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
296

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
511

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
150

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...