Invitatie la hramul Bisericii "Sfântul Pantelimon" din parohia Lupăria

Invitatie la hramul Bisericii "Sfântul Pantelimon" din parohia Lupăria
La resfinţirea Bisericii "Sf. Dumitru" din parohia Lupăria, prin grija Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, întreaga comunitate a primit un nou ocrotitor şi ajutător în rugăciune către Dumnezeu, Sf. M. Mc. Pantelimon, serbat de Biserica noastră pe 27 iulie.

Locuitorii satului au înţeles repede că acest sfânt a devenit foarte important pentru comunitate, astfel că în anul 2009 a fost prima sărbătorire a sfântului amintit, care este ocrotitor de orice boală şi "cu multă îndrăzneală la Dumnezeu pentru noi, păcătoşii".

La slujba organizată în cinstea acelui eveniment au luat parte credincioşi din toată comuna, dar şi autorităţile locale, chiar dacă este un sfânt cu cruce neagră, acest lucru însemnând că pentru mulţi ziua de 27 iulie este una obişnuită.

"Pentru că s-a dovedit totuşi o zi importantă pentru mulţi dintre noi, ca şi credincioşi ai parohiei Lupăria mai ales, anul acesta programul liturgic va lua amploare, astfel că vom organiza slujba Vecerniei în seara zilei de 26 iulie, iar noaptea va fi o slujbă specială cu Priveghere, ca la mănăstire, urmând ca a doua zi să oficiem Sfânta Liturghie în sobor, cu mai mulţi preoţi slujitori. Pentru că Sf. Pantelimon este un sfânt ocrotitor de boală vom oficia şi Taina Sfântului Maslu pentru toţi credincioşii bolnavi sufleteşte şi trupeşte, imediat după Sfânta Liturghie. La finalul programului liturgic va avea loc susţinerea unei piese de teatru cu actori şi păpuşi, organizată în colaborare cu Teatrul de Copii "Vasilache" din Botoşani. Interpreţi vor fi micii actori ai parohiei, care de altfel sunt şi membri ai corului bisericii. Încercăm prin această activitate să culturalizăm evenimentul religios şi în acelaşi timp să oferim şi un moment de destindere pentru locuitorii şi invitaţii care vor lua parte la eveniment. Dorim însă foarte mult să apropiem copiii, viitorul nostru, de Biserică, de Dumnezeu şi de adevăratele valori ale vieţii care pot fi învăţate şi printr-o piesă de teatru", a marturisit pr. Iliuţă-Gabriel Bortaş.

Activitatea se va încheia prin participarea tuturor la o agapă creştină, cu rol de a apropia pe credincioşi unii de alţii. Sunt aşteptaţi oaspeţi din toate colţurile judeţului şi nu numai, să se bucure şi de frumuseţea unei slujbe în sobor, dar şi de piesa de teatru "Iedul cu trei capre", unde vor fi actori copii simpli de la ţară, dar care vor să arate ce este important în viaţă, "să înveţi mereu ceva nou", mai spune parintele Bortaş.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
35

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
242

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
176

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...