Festivalul „Les filmes de Cannes à Botoșani”, debut de succes!

Festivalul „Les filmes de Cannes à Botoșani”, debut de succes!

La Cinema Unirea din municipiul Botoșani a debutat ieri seară prima ediție a Festivalului „Les filmes de Cannes à Botoșani”. Prima ediția i-a avut ca invitați speciali pe actorul Vlad Ivanov, cetățean de Onoare al orașului Botoșani, dar și pe actorul Adrian Titieni și criticul de film Irina-Margareta Nistor.

Cu o sală plină, la Cinema Unirea a rulat filmul „Dolor y gloria”, care a câștigat Premiul pentru interpretare masculină la Cannes 2019, pentru ca de la ora 20:00, să fie difuzat filmul „La Gomera”, în regia lui Corneliu Porumboiu, inclus în competiția Cannes 2019.

 „La Gomera“, cu Vlad Ivanov în rol principal, a primit majoritatea voturilor în şedinţa Comitetului de Selecţie Anuală a Filmului Românesc pentru participarea la secţiunea Cel mai bun lungmertraj internaţional a premiilor Oscar acordate de Academia Americană de Film.

Comitetul din acest an, numit prin hotărârea Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei, a fost format din Dana Duma (critic de film), Ionuţ Mareş (critic de film), Irina Trocan (critic de film), Iulia Blaga (critic de film), Cristina Corciovescu (critic de film), Mihai Chirilov (director artistic TIFF).   

Cele cinci filme internaţionale nominalizate la Oscar 2020 vor fi anunţate pe 13 ianuarie 2020, iar gala de decernare a statuetelor va avea loc pe 9 februarie 2020.  

„La Gomera“ a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, unde a fost selectată în competiţie, iar în România a avut premiera pe 13 septembrie 2019.  „La Gomera“, care este al cincilea lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, a intrat în cursă şi pentru nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film („Oscarurile Europene“).

Iată și programul zilei de astăzi:

16:00 | CANNES, LE FESTIVAL LIBRE de Frédéric Chaudier și Frédéric Zamochnikoff (2018, 52 min, FR). Proiecție urmată de prezentarea cărții Cannes 1939, Festivalul care n-a mai avut loc, de Olivier Loubes (Ed. Libris & Mioritics, 2019) apărută în România în traducerea Irinei Margareta Nistor. Introducere susținută de Irina Margareta Nistor. *intrare liberă

18:00 | LITTLE JOE, de Jessica Hausner (2019, 105 min, AT, UK, DE). Premiul pentru interpretare feminină, Cannes 2019

20:00 | MARIA, REGINA ROMÂNIEI, de Alexis Sweet Cahill (2019, 106 min). În prezența actorului Adrian Titieni + Q&A

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sub paza Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, BULETINELE de vot pentru turul doi au ajuns la Botoșani

astăzi, 18:25
167

Atât buletinele de vot necesare pentru cel de-al doilea tur de scrutin la alegerile prezidențiale, cât şi procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării, respectiv timbrele auto...

Botoșăneancă oprită în ultima clipă de la un gest cumplit

astăzi, 18:22
508

O femeie de 40 de ani, din Botoşani, a ajuns la Urgenţe după ce a încercat să îşi pună capăt zilelor. Norocul a făcut ca aceasta să fie găsită în timp util de către mama ...

CSM Botoșani: "Mergem la Cluj să ne calificăm!" Optimism după o tragere norocoasă!

astăzi, 18:15
82

CSM Botoșani a avut noroc la tragerea la sorți a optimilor de finală din Cupă României, și a evitat adversari precum Dinamo București sau HC Dobrogea SUD Constanța. Trupa lui Radu Roșu s...