Descoperirea crucilor de la Călinești-Cuparencu naște controverse

Descoperirea crucilor de la Călinești-Cuparencu naște controverse

La sfârșitul lunii noiembrie 2020, Redacția Știri.Botoșani.ro a publicat un articol care făcea referire la descoperirea efectuată de un grup ce aparține Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”.

În una din vizitele de documentare, grupul susține că a descoperit în Călinești-Cuparencu, satul bunicului patern al poetului Mihai Eminescu, crucea de piatră a lui Vasile Eminovici, neidentificată până acum.

Apariția acestei descoperiri a iscat mai multe ipoteze privind adevăratul  autor al acesteia.

Poetul Mihai Gaftoneanu, împreună cu o echipă de cercetători de la Călinești-Cuparencu, își revendică descoperirea și susțin că au dovezi în acest sens.

Redăm, mai jos, dreptul la replică al poetului Mihai Gaftoneanu:

„După numeroasele articole de presă recent apărute cu informații incomplete asupra descoperirii unui presupus mormânt al (dascălu)lui Vasile Eminovici de la Călinești-Cuparencu, vin cu următoarele precizări la subiect.  Mai întâi, este vorba despre două cruci din piatră diferite, cu inscripționări similare pe spate, ambele aparținând unor membri ai familiei Volcinschi, nu doar una, cum, din necunoaștere sau nedocumentare, s-a tot spus peste tot, lucru care se poate vedea în pozele de mai jos.

De asemenea, precizare importantă, concluziile finale asupra studiului făcut sunt cuprinse în partea a treia a articolului meu ,,O altă (re)descoperire legată de familia Poetului Mihai Eminescu? Călinești-Cuparencu, satul bunicului patern al (Poetu) lui Mihai Eminescu, cantorul Vasile Eminovici” , studiu care a fost publicat cu aproape o lună (de la 23/24 septembrie a.c., până la 20 octombrie a.c.) înaintea altor știri la temă,  și face parte integrantă din volumul meu ,,Semne pe piatra timpului”.

Cartea e bazată pe cercetare proprie, alături de mai mulți colaboratori care m-au susținut și pe care i-am nominalizat cu onestitate de fiecare dată: dl Ioan Manole (unul dintre cei doi inițiatori ai proiectului casei tradiționale din cimitirul localității, undeva în apropierea celor două simboluri funerare), dl Sergiu Manolache (cu care nu sunt la prima cercetare), dl Ion Filipciuc, dl Nicolae Iosub, dl Tiberiu Iseceanu, dl Ionel Curcan și ceilalți. Voi reveni (și) cu alte detalii necunoscute până în prezent, până atunci, pentru edificare completă, vă rog frumos să aruncați o scurtă privire pe cronologia contului meu de facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000576415406”.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Anca Savel

Filarmonica Botoșani și-a anunțat primele concerte din 2021, alături de public, în sala de spectacol

Marţi, 19 Ianuarie 2021
157

Reprezentanții Filarmonicii Botoșani au anunțat că, începând cu data de 22 ianuarie, de la ora 18:30, va fi reluată seria concertelor simfonice.Acestea  vor avea loc î...

Actorii Teatrului „Vasilache” prezintă săptămâna aceasta, două spectacole excepționale dedicate copiilor și adolescenților

Marţi, 19 Ianuarie 2021
155

În cursul acestei săptămâni, actorii Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache”, invită publicul la vizionarea a două spectacole dedicate atât copiilor, cât...

„Rapsozii Botoșanilor” va încânta audiența într-un spectacol dedicat Unirii Principatelor Române

Marţi, 19 Ianuarie 2021
445

Consiliul Județean Botoșani, împreună cu Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor”, vă invită la sărbătoarea dedicată Zilei Unirii Principatelor Române.Sub baghet...