De la începutul pandemiei, mii de angajați care lucrează în domeniul artelor spectacolului și-au folosit creativitatea pentru a încânta publicul „din sufragerie”, la fel cum au procedat miile de angajați din multinaționale care și-au mutat birourile acasă.
La fel ca și domeniul HoReCa sau al transporturilor, industria teatrului, despre care se vorbește puțin, a fost grav afectată.
La Botoșani, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” și-au desfășurat activitatea cu multe elemente de noutate, uzând de cele trei locații pe care le-a avut la dispoziție. Cu toate acestea, îndrăgiții actori se pot mândri cu șapte premiere în acest an, prezentate publicului în diverse locații.
„Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani și-a desfășurat activitatea cu multe elemente de noutate, în sensul că acea vacanță de vară obișnuită din totdeauna, a fost o perioadă de lucru intens în care teatrul a folosit trei locații pe care le-a avut la îndemână. Două amfiteatre, unul la Ipotești în Complexul Memorial „Mihai Eminescu” și altul la Cornișa, în perimetrul spațiului de agrement de acolo și un alt spațiu oferit de Tridex Sport Arena, în apropierea sălii unde funcționăm. Trupa a fost într-o stare foarte bună, a fost una din direcțiile managementului din această perioadă, drept care putem număra pe degete șapte premiere în acest an”, a declara pentru Somax Tv, Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani.
Activitatea actorilor botoșăneni a fost sprijinită de publicul iubitor de teatru care a susținut efortul actorilor indiferent de locație.
Cu toate acestea, Traian Apetrei afirmă că a trăit în această perioadă de pandemie, una dintre cele mai triste seri. Este vorba despre premiera spectacolului „Proștii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu, premieră care ar fi trebuit să aibă loc la finalul lunii noiembrie.
Reprezentația urma să rotunjească cea de-a XV-a ediție a Zilelor Teatrului „Mihai Eminescu”, sărbătoarea de toamnă a teatrului botoșănean, semn de început pentru o nouă stagiune.
Premierea nu a mai avut loc, în contextul în care pandemia obligă la purtatul măștii chiar și pe cei care „și-au dedicat viața tocmai înlăturării măștilor de pe chipuri”, după cum afirmă directorul teatrului botoșănean.
„Publicul, poate puțin la început, a venit în număr din ce în ce mai mare, în ciuda faptului că erau de parcurs niște kilometri. Am făcut o pledoarie palpabilă nevoii de teatru. Am mers pe ideea că teatrul este și un medicament în această perioadă. Iată că am ajuns pe final anului calendaristic într-o situație delicată. V-aș spune cu sinceritate că una din cele mai triste seri din perioada în care am fost manager al teatrului a fost cea în care s-ar fi cuvenit să avem premieră la „Proștii sub clar de lună”. Un moment trist când vii către sală și vezi că este întuneric, vezi că nu mișcă nimic de unde altădată era o atmosferă luminoasă, de animație”.
Mihai Apetrei anunță publicul despre o nouă premieră pregătită de actorii Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani. Este vorba despre spectacolul „Angajare de clovn”, o piesă scrisă de Matei Vișniec, programată pentru perioada în care Teatrul „Mihai Eminescu” va funcționa în condiții normale.
Pregătim însă o altă premieră. Este vorba despre spectacolul „Angajare de clovn”, o piesă de teatru de Matei Vișniec, un text știut care a mai fost montat la Botoșani și în alte variante oarecum inedite. Spectacolul are unda lui de tristețe dar este în același timp, o pledoarie pentru grija față de vârstnici, pentru grijă față de un anume segment al populației. Și această premieră o așezăm oarecum la „pachet” pentru perioade bune în care vom funcționa în condiții normale.
A fost un efort al trupei de actori, al tehnicienilor, al tuturor celor care alcătuiesc Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani pentru că am funcționat într-un spațiu care, de multă vreme, nu este cel potrivit dar rămânem încrezători că într-un anume timp se va reveni în spațiile teatrului, în condiții foarte bune”, a completat Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani.
Foto: Arhiva Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani