Cinci poeţi ce au debutat în 2020, nominalizaţi la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” - Opus Primum

Cinci poeţi ce au debutat în 2020, nominalizaţi la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” - Opus Primum

Cinci poeţi care au debutat în 2020 au fost nominalizaţi pentru Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu" - Opus Primum, care va fi acordat, pe 15 ianuarie, de Memorialul din Ipoteşti.

Potrivit unui comunicat transmis de managerul Memorialului, Ana Sainenco, pentru ediţia din acest an a Premiului „Mihai Eminescu" pentru debut au fost înscrişi 15 poeţi, însă juriul a nominalizat cinci dintre aceştia.

Nominalizaţii sunt Lucian Brad, pentru volumul "Un om mai important decât oamenii"; Dumitru Fanfarov, pentru volumul "Stepă şi transă"; Mircea Andrei Florea, pentru volumul "Larvae"; Antonia Mihăilescu, pentru volumul "Note din secolul Kitsch" şi Otay Deniz, pentru volumul "Fotocrom Paradis".

Juriul a fost format din Alexandru Cistelecan (Universitatea "Petru Maior" din Târgu Mureş), Mircea A. Diaconu (Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava), Mihai Iovănel (Institutul de Istorie şi Teorie Literară "G. Călinescu" din Bucureşti), Alex Goldiş (Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca) şi Andrei Terian-Dan (Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu).

Laureatul ediţiei a 23-a a Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - Opus Primum va fi anunţat, pe 15 ianuarie, cu ocazia mesei rotunde "Poezia în 2020", organizată online. În cadrul evenimentului, membrii juriului vor prezenta volumele nominalizate.

În acelaşi timp, organizatorii Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" pentru Opera Omnia au decis amânarea galei de decernare a câştigătorului marelui premiu, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Preşedintele Fundaţiei Culturale Hyperion, Gellu Dorian, care este principalul organizator al evenimentului, a declarat, joi, pentru Agerpres, că ediţia a 30-a a Premiului „Mihai Eminescu" va avea loc pe 15 iunie, când se vor împlini 132 de ani de la moartea poetului.

Totodată, organizatorii Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu" pentru Opera Omnia au decis să nu facă publice, până în mai, numele poeţilor nominalizaţi pentru cel mai important premiu de poezie acordat în România.

Premiul „Mihai Eminescu" se acordă, anual, pe 15 ianuarie, atunci când este marcată Ziua Culturii Naţionale şi, totodată, ziua de naştere a marelui poet născut la Ipoteşti. Câştigătorul Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" pentru Opera Omnia beneficiază de un premiu substanţial acordat de Primăria Botoşani, dar şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului.

Acest premiu, acordat pentru întreaga activitate poetică, a fost obţinut până acum de poeţii: Mihai Ursachi (1992), Gellu Naum (1993), Cezar Baltag (1994), Petre Stoica (1995), Ileana Mălăncioiu (1996), Ana Blandiana (1997), Ştefan Augustin Doinaş (1998), Mircea Ivănescu (1999), Cezar Ivănescu (2000), Constanţa Buzea (2001), Emil Brumaru (2002), Ilie Constantin (2003), Angela Marinescu (2004), Şerban Foarţă (2005), Gabriela Melinescu (2006), Adrian Popescu (2007), Mircea Dinescu (2008), Cristian Simionescu (2009), Dorin Tudoran (2010), Dinu Flămând (2011), Ion Mircea (2012), Nicolae Prelipceanu (2013), Ion Mureşan (2014), Gabriel Chifu (2015), Gheorghe Grigurcu (2016), Mircea Cărtărescu (2017), Aurel Pantea (2018), Liviu Ioan Stoiciu (2019) şi Ovidiu Genaru (2020). 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

astăzi, 21:57
175

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

astăzi, 20:24
36

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
57

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...