Ada Milea, Ion Chiriac și Adrian Sărmășan vor împărtăși o seară melancolică eminesciană cu botoșănenii

Ada Milea, Ion Chiriac și Adrian Sărmășan vor împărtăși o seară melancolică eminesciană cu botoșănenii

Iubitorii de folk din Botoșani și nu numai vor avea parte, în acest an, de o singură „seară melancolică eminesciană”, însă una intensă, cu unii dintre cei mai îndrăgiți interpreți de folk din țară. La această ediție, evenimentul aniversează zece ani de existență în viața culturală, iar invitații așteptați sunt artiști de elită: Ion Chiriac, Adrian Sărmășan, Ada Milea. Ca până acum, gazda recitalurilor este Memorialul Ipotești, iar seria de spectacole va debuta pe 31 august a.c., de la ora 18:00.

Cine sunt oamenii speciali ai evenimentului: 

Ion Chiriac, originar din Vaslui, a început să mânuiască chitara încă de la 10 ani. Împreună cu fratele său, care îi împărtășește talentul, a format un duet remarcat, de-a lungul vremii, într-un grup de mandoline. Cei doi au devenit cunoscuți în special prin activitatea din cadrul Cenaclului „Flacăra”, de unde și legătura de prietenie cu poetul Adrian Păunescu. Frații și-au separat concertele în anii 2000, ca, după 14 ani, duetul să renască și să dea viață unui festival dedicat amicului lor Păunescu.

Adrian Sărmășan, supranumit „prinț vânător”, este un personaj atipic, nonconformist al scenei folk, care și-a început cariera tot în Cenaclul „Flacăra”, acum peste 40 de ani. Deși profesia sa de bază este cea de ofițer militar de aviație, Sărmășan s-a făcut cunoscut și iubit de public prin versurile pe care le-a scris, prin chitară, prin deschiderea și căldura pe care le manifestă față de oamenii care îl înconjoară. „Așa cum poezia picturii este pastelul, poezia muzicii este folkul”, spune întotdeauna „prințul” folk-rock.

Ada Milea este un renumit om de teatru, care și-a îmbinat talentul actoricesc, muzica și chitara spre seducerea și bucuria unui public larg. Simplitatea și non-conformismul, universalitatea și unicitatea stilului, joaca unui copil și gravitatea actoricească sunt doar câteva dintre caracteristicile bipolare, dar complementare, cu care Ada Milea continuă să surprindă, să se reinventeze. Își scrie singură piesele, iar simțul umorului propriu a devenit inconfundabil. Premietă pentru coloane sonore pe care le-a realizat, pentru amintitul umor, pentru actorie și pentru critică, Ada și-a câștigat statutul de reper al spațiului cultural românesc. Pentru aceasta, este o revenire la Botoșani, fiind prezentă inclusiv la ediția de acum patru ani. Mai mult, artista și-a amânat o serie de repetiții pentru un spectacol scenic, pentru reîntâlnirea cu botoșănenii.

Festivalului Național de muzică folk pentru copii și tineret Seri melancolice eminesciene are că principal scop sporirea numărului de activități destinate promovării tinerilor sau elevilor cu aptitudini în domeniul cultural-artistic și a creațiilor acestora, având că specific muzică folk, respectiv atragerea unui număr cât mai mare de elevi și tineri către acest gen muzical. Proiectul este justificat de lipsa unor astfel de activități, atât la nivelul județului Botoșani cât și în țară, și de necesitatea de a oferi tinerilor și elevilor un cadru adecvat de manifestare și promovare. Totodată, se urmarește și promovarea imaginii Memorialului Ipotești și a creației lirice eminesciene (prin folosirea versurilor lui Mihai Eminescu drept text pentru melodiile prezentate în concurs și spectacol)”, precizează organizatorii.

Festivalul Național de Muzică Folk pentru Copii și Tineret "Seri melancolice eminesciene" are loc datorită eforturilor organizatorilor de la Memorial, sprijiniți de Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani. Anul acesta, Primăria municipiului nu a mai finanțat fundația și implicit evenimentul, care pare, însă, să fi crescut în ciuda acestui fapt.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Răzvan Rotariu, cercetat de Poliție, după ce a fost acuzat de amenințare de către un agent de securitate. „Este o mare miciună. Mi-a spus că mă face vedetă”

astăzi, 09:28
441

Deputatul social-democrat Răzvan Rotariu este plasat din nou sub auspiciile unei acuzații de amenințare și este cercetat penal, după un incident în trafic, pe numele său existân...

Război pe tema diminuării subvenției alocate Parcului de la Cornișa

Vineri, 21 Februarie 2020
839

Ca urmare a aprobării proiectului de buget local pentru anul 2020 al municipiului Botoșani cu amendamentele inițiate de către viceprimarul Cosmin Andrei, subvenția către Parcul de agrement de la...

Scandal de proporții la o școală din județ. Mizeria și șobolanii ar fi motivele pentru care părinții au inițiat o grevă. Conducerea: „Cred că a pus intenționat șobolanul acolo, ca să ajungă la Acces Direct”

Vineri, 21 Februarie 2020
4816

O școală din județul Botoșani se află în centrul unui adevărat scandal. Părinții elevilor de clasa a patra nu își mai lasă copiii să meargă la ore. În vreme ce un părint...