Omul care a pus bazele, alături de fratele său, celui mai mare festival din nordul României, în cel mai nordic oraș al acesteia, a vorbit despre începuturile evenimentului care unește, sub aceeași cupolă, cultura, muzica, sportul, turismul și distracția.
Pentru Ștefan Teișanu, fondatorul „Zilelor Nordului”, cei șapte ani de creștere a „rădăcinilor” înseamnă, în special, povești cu și despre oameni.
„Vreau să pornim un proiect la Darabani, te implici, pentru Darabani fac orice, spune-mi și fac, așa mi-a răspuns fratele meu când i-am zis prima oară despre Asociația Nord în 2013, n-am să uit niciodată, apoi au ieșit minuni din mâna lui, minuni și chiar și-un club sportiv înființat de el acasă.
În aceeași zi am vorbit cu Alin, s-a entuziasmat și la scurt timp a urcat cu mine în mașină să explorăm locurile, să alegem zonele pentru concerte și să facem planul, că am ajuns și la Balul Absolventelor a fost numai o întâmplare, la fel și faptul că am degustat în week-end-ul ăla dintr-un eșantion reprezentativ de sticle de vin din beciul tatei.
La Darabani primul om cu care am vorbit a fost John bibliotecarul, i-am zis că fără cineva ca el nu avem cum să pornim și așa a și fost, nu știa el câte bune și câte rele urmau să i se tragă de la Nord și câți mexicani avea să cazeze la el acasă în anii de după aceea.
S-au strâns deja șapte ani de muncă acolo, așa de la distanță cum e ea, dar în ăștia șapte ani s-au adunat povești cât pentru o sută și o mie de oameni s-au adunat, tineri voluntari cu care am lucrat în douăzeci de comunități mici din regiune.
Unii au luat deja roluri majore și inițiative în proiectele din Nord, alții s-au mulțumit cu roluri episodice, dar nu a fost episod după care să nu putem spune am făcut un festival neplauzibil, am reparat o școală, am făcut un muzeu, am construit un parc și, mai ales, am muncit împreună cum nu mai credea nimeni că se poate în Nord”, a scris Ștefan Teișanu.
Zilele Nordului este un festival de muzică, arte, sport și călătorii găzduit pe colțul celor trei frontiere: România, Ucraina și R. Moldova.
Sub sloganul Rădăcinile Cresc, festivalul mobilizează comunitățile locale și diaspora Nordului în proiecte de dezvoltare durabilă prin cultură care cresc an de an mândria locală, încrederea în comunitate și interesul publicului larg de a vizita regiunea.
Zilele Nordului activează nu numai Darabaniul, cel mai nordic oraș al României, ci și alte comunități din regiune care găzduiesc evenimente muzicale, culturale, educaționale sau sportive diverse. Acest comunități sunt legate între ele prin Tururile Nordului, care scot la iveală poveștile nedescoperite ale regiunii.
Misiunea ZN este de a contribui la transformarea socială și dezvoltarea durabilă a Nordului prin creșterea implicării civice a tinerilor și a turismului cultural în regiune.