148 de ani de la nașterea lui Nicolae Iorga, marcați la Botoșani printr-o activitate inedită! FOTO, VIDEO

148 de ani de la nașterea lui Nicolae Iorga, marcați la Botoșani printr-o activitate inedită! FOTO, VIDEO

Zeci de elevi au mers, miercuri dimineață, acasă la Nicolae Iorga. Curtea Casei Memoriale a fost mai primitoare ca oricând, aerul de sărbătoare fremătând deopotrivă în privirile vizitatorilor și în zâmbetul gazdelor. Din păcate, poate și din pricină că patimile electorale s-au stins, niciun oficial nu a fost prezent la manifestările organizate cu prilejul împlinirii celor 148 de ani de la nașterea istoricului botoșănean.

Pe 5 iunie, în urmă cu 148 de ani, se năștea la Botoșani Nicolae Iorga. Se ivea pe lume unul dintre cei mai mari oameni pe care i-a avut România, fiul avocatului Nicu C. Iorga și al Zulniei, născută Arghiropol, după cum reiese din actul de naștere păstrat și astăzi în Arhivele Statului - Serviciul Județean Botoșani: "Din anul una mie opt sute șaptezeci și unu, în șase ale lunii iunie, orele zece dimineață. Act de naștere al copilului Nicu N. Iorga, de religie ortodoxă, născut ieri la orele douăsprezece din noapte, în casa părintească, în orașul Botoșani, din strada Copoului, fiul al dlui Nicu Iorga, de profesie avocat și a dnei Zulnia, de douăzeci și cinci ani, ambii domiciliați în Botoșani. După declarația făcută de tatăl care ne-a înfățoșat copilul".

De dimineață, elevii Liceului Pedagogic "Nicolae Iorga", din municipiul Botoșani, au depus flori la bustul istoricului, din curtea Casei Memoriale, după care au participat la un atelier de pedagogie muzeală denumit "De... scriere acasă la Iorga", la final pășind în casa care păstrează mărturiile copilăriei marelui savant.

Cu emoție au descifrat scrisul savantului, au înmuiat tocul de scris în cerneală și au rescris rândurile pe care Iorga le-a gândit cu ani în urmă. O întoarcere în vreme sau o revenire în albia firescului. Nimeni nu a mai scotocit prin telefonul mobil, nimeni nu a mai privit peste umăr către alte ispititoare invenții ale tehnologiei. Doar un zumzet tânăr și tocurile călătorind răbdătoare prin istorie.

“Nicolae Iorga reprezintă liceul nostru. Noi ne bucurăm și suntem fericiți pentru că purtăm acest nume. Activitatea este una interesantă și ne ajută să ne descoperim personalitățile județului. Activitatea cu scrierea ne ajută să ne descoperim trecutul și să vedem cum scria Nicolae Iorga acum 140 de ani. Ne bucurăm că am participat astăzi aici”, a spus Andreea Poleac, elevă în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic Nicolae Iorga Botoșani.

Organizatorii au urmărit ca elevii să experimenteze scrierea cu penița, să simtă parfumul de autenticitate și, mai ales, să ia contact cu o parte din istoria pe care însuși Nicolae Iorga a scris-o.
 
“Acțiunea se desfășoară în scopul descopeririii istoriei noastre și printr-o componentă practică. Istoria scrisului, a cărții și a tiparului este una dintre liniile pe care le promovăm în cadrul activităților noastre. Astăzi am avut această inițiativă pentru ca elevii să experimenteze și scrierea cu pană, cu penița, așa cum și în perioada lui Nicolae Iorga erau folosite. În afară de asta, și parfumul de autenticitate a documentelor pe care le vedem după aceea capătă altă dimensiune”, a precizat muzeograf Adela Kovács, din cadrul Muzeului Județean Botoșani.

Despre Iorga nu vom înceta niciodată să vorbim. Și nu doar pentru că este născut în Botoșani, ci pentru că opera și viața ilustrului savant sunt încă departe de a se fi dezvăluit în întregime. 

“Despre Iorga s-au spus, se spun și se vor spune multe. De ce? Pentru că a fost o personalitate renascentistă, care a dominat epoca în care a trăit. A fost istoric, profesor universitar, om politic, a fost unul dintre artizanii Marii Uniri, care s-a angajat ulterior pentru consolidarea acesteia. Un singur exemplu: opera sa nu a putut fi cuantificată nici până în prezent. Se estimează că savantul ar fi publicat în jur de 1250 de volume, peste 25.000 de studii și articole, ca să nu mai vorbim de discursurile sale și de conferințele fără număr. Toate acestea ne obligă pe noi, cei care avem privilegiul să trăim astăzi în orașul în care a văzut lumina zilei Nicolae Iorga, acum 148 de ani, să îl omagiem continuu, generație de generație”, a menționat istoricul Sergiu Balanovici. 
















Iorga și Botoșanii

Istoricul a fost foarte legat de orașul nașterii sale, de oamenii locului și de istoria Botoșanilor. Nicolae Iorga făcea dese vizite la Botoșani. În anul 1904, bunăoară, ajunge la Botoșani, Stâncești și Coșula, ulterior publicând impresiile călătoriilor sale în "Drumuri și orașe din România" și "Priveliști din țară. De la Botoșani la Stâncești". La un an de la călătoriile prin satele județului, susține conferința "Ce a fost și ce sînt Botoșanii" (aprilie 1905). Revine la Botoșani în 1906 pentru a participa la o șezătoare literară alături de scriitori importanți ai vremii, de la Mihail Sadoveanu la Șt. O. Iosif sau Emil Gârleanu. 

Îl impresionează evenimentele de la Flămânzi, din anul 1907, suferința oamenilor și dârzenia lor. Trimite 500 de lei pentru văduvele țăranilor. În anii care urmează vine mai rar acasă, dar publică des în reviste studii despre Botoșani, în timp ce presa botoșăneană îl elogiază permanent, urmărindu-i realizările excepționale.

La 10 ani de la Răscoala de la Flămânzi, Nicolae Iorga revine la Botoșani, unde susține o conferință în fața elevilor de la Școala de ofițeri. În semn de respect, în 1922 botoșănenii îi propun candidatura la Senat în Circumscripția Electorală Botoșani. Tot la Botoșani susține, în luna iulie a anului 1924, conferința "Literatura de azi", iar la sfârșitul aceluiași an este prezent în sala Teatrului Mihai Eminescu, la inaugurarea Universității Populare "N. Iorga" din Botoșani. Peste doi ani, o nouă conferință la Botoșani, "Despre trecutul botoșănean". 

Revine peste un an, la reluarea cursurilor Universității Populare din Botoșani, unde susține un discurs cu titlul: "Ce este un oraș? Botoșanii". În luna mai a anului 1931 vizitează Botoșanii și Dorohoiul. În luna iunie, la împlinirea a 60 de ani, este în sala Teatrului Mihai Eminescu, unde i se decernează titlul de Cetățean de Onoare al orașului Botoșani. Este momentul în care strada "Liceului" primește numele "Nicolae Iorga". 
Ultima prezență la Botoșani este în anul 1938. În 29 iunie participă la Congresul Ligii Culturale, iar în luna august susține, tot la Botoșani, conferința "Faima lui Eminescu".








 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
2360

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
750

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1218

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...