Fonduri europene pentru botoşănenii plecaţi în străinătate. Se finanţează deschiderea unei afaceri în mediul urban

Reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Euronest au prezentat miercuri, la Botoşani, un proiect pentru stimularea atragerii persoanelor plecate peste hotare, în a deveni antreprenori acasă. 

Fonduri europene pentru botoşănenii plecaţi în străinătate. Se finanţează deschiderea unei afaceri în mediul urban

Proiectul finanţează, cu o sumă totală de 8,4 milioane de lei, 30 de noi afaceri deschise în mediul rural de persoane din regiunea Nord Est, plecate în străinătate, indiferent de ţară, în ultimele 12 luni. Practic se sprijină deschiderea unei afaceri de la zero şi se condiţionează de angajarea a două persoane timp de 12 luni, pe perioada desfăşurării proiectului, şi 6 luni după închiderea proiectului. 

Valoarea medie de finanţare se ridică la aproape 40.000 de euro şi se acordă în două tranşe, 75% un avans şi 25% restul în timpul derulării proiectului. O altă condiţie este atingerea cifrei de afacere propusă iniţial, în caz contrar se pierde partea a doua a finanţării, respectiv cei 25%. 

"Principalele probleme vizate de prezentul proiect fac referire la o serie de efecte negative ale migraţiei asupra mediului economic şi social românesc: diminuarea semnificativă a ofertei naţionale de forţă de muncă, cantitativ şi calitativ, apariţia la nivel naţional a unor segmente deficitare de calificare a forţei de muncă, ajustarea posibilităţilor de reducere a decalajelor în ceea ce priveşte competitivitatea produselor româneşti pe pieţele externe, accentuarea severă a procesului de îmbătrânire demografică cu pachetul de probleme sociale pe care aceasta o presupune", se arată în expunerea de motive a proiectului. 

La nivelul regiunii Nord Est au fost depuse până acum doar 3 solicitări şi, în urma evaluării, doar una a fost admisă. Reprezentanţii Euronest au făcut apel la primarii din judeţul Botoşani, solicitând promovarea acestui proiect. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
262

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
436

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
135

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...