Apelul lui Daniel Câșlariu către autoritățile județene începe să dea roade. Un bărbat dint-o comună din Botoșani va primi o locuință temporară

Apelul lui Daniel Câșlariu către autoritățile județene începe să dea roade. Un bărbat dint-o comună din Botoșani va primi o locuință temporară

Apelul fondatorului Asociației „Grup Civic”, Daniel Câșlariu, în cadrul ceremoniei de constituire a noului Consiliu al Județului Botoșani, nu a rămas fără ecou. Acesta a venit în fața audienței și a proaspăt constituitului CJ cu rugămintea de a-și îndrepta atenția către „partea socială, către acei oameni care sunt uitați de toți”.

Apelul începe să se concretizeze, astfel că în cursul zilei de luni, 26 octombrie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a aprobat repartizarea temporară a unei construcții ușoare primăriei Mihai Eminescu pentru un caz social.

Este vorba despre Constantin Sava, un bărbat în vârstă de 69 de ani din satul Stâncești, comuna Mihai Eminescu, județul Botoșani care trăiește în sărăcie, suferință și chin. Abandonat de cei patru copii pe care îi are, bărbatul trăiște în condiții greu de imaginat.

Cu vederea aproape pierdută și cu mobilitatea afectată din cauza unui reumatism netratat, Constantin Sava își duce suferința singur, uitat de lume, într-o casă degradată care stă să pice pe el în orice moment.

Pe timp de vară bărbatul s-a descurcat mai ușor, dar apropierea iernii îi îngreunează traiul mai ales că nu are niciun venit. Hrana zilnică este un lux pentru bărbatul chinuit de soartă iar sursa de încălzire, atât de necesară pe timp de iarnă, îi lipsește cu desăvârșire.

Doar ajutorul semenilor poate scăpa acest om de chinurile zilnice prin care este nevoit să treacă iar intervenția autorităților în asemenea cazuri demonstraeză implicarea și răspunderea pe care ar trebui s-o aibă în asemenea situații.

Iată și povestea de viață a lui Constantin Sava prezentată de Daniel Câșlariu:

„În lumea asta există multă sărăcie, suferinţă şi chin. Şi nu numai din cauza pandemiei care a venit pe capul nostru ca un blestem. Şi când spun lumea asta mă refer la judeţul nostru unde aproape în fiecare zi găsesc un caz disperat. Şi nu contenesc să mă întreb unde sunt instituţiile statului, unde sunt cei plătiţi regeşte să facă protecţie socială? Pentru că este nedrept, crud şi inuman ca în anul de graţie 2020 să existe persoane care să rabde de foame, care să nu aibă unde să pună capul să doarmă în linişte. Îi întreb pe cei plătiţi să facă protecţie socială – ei dorm bine noaptea? Cum pot să stea liniştiţi când sunt atâţia botoşăneni care rabdă de foame şi de frig?

Constantin Sava are 69 de ani. Aproape că şi-a piedut vederea şi merge greu din cauză că degetele de la picioare s-au încăpăţânat să nu mai stea la locul lor, probabil din cauza unui reumatism netratat. A lucrat nouă ani la oi, în Timiş, dar a revenit pe meleagurile natale că nu îl mai ţin puterile să muncească. A reveni la o casă care stă să se dărâme. Cât a fost cald, a dormit sub nucul din faţa casei. Era liniştit şi mulţumit că era acasă la el. Acum, şi-a găsit culcuş într-un colţ al casei şi doarme acolo, deşi casa se poate oricând prăbuşi peste el. Nu-i este frică şi spune cu resemnare: „când se termină aţa la ghem, nu ai ce face”. Nu a mai făcut baie din luna septembrie şi nici nu ştie când va reuşi să mai facă.

Are patru copii, dar care îşi văd de viaţa lor, fără să le mai pese de tatăl bătrân şi bolnav. Nu are pensie, nu are nici un venit, nu are ce mânca. Trăieşte din mila celor care se îndură să-l mai ajute cu câte ceva. Dar şi cu spaima că va îngheţa la iarnă în casa care mai este casă doar cu numele.

Am prezentat acest caz conducerii Primăriei Mihai Eminescu. Oficialii au discutat cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a-i asigura un container unde bunicul Constantin să locuiască.

Oameni buni, apelez din nou la bunătatea dumneavoastră. Haieţi să demonstrăm din nou că faptele bune pot face minuni. Nu-l putem lăsa pe bunicul Constantin să doarmă sub cerul liber sau într-o casă care stă să se dărâme. Vă rog să ne ajutaţi şi Dumnezeu să vă răsplătească înmiit pentru toate faptele bune!

IBAN-ul contului curent in LEI deschis pentru ASOCIATIA GRUP CIVIC BOTOSANI este RO03BTRLRONCRT0530156401.

IBAN-ul contului curent in EUR deschis pentru ASOCIATIA GRUP CIVIC BOTOSANI este RO50BTRLEURCRT0530156401. Codul Swift BTRLRO22.

Cu specificația Sava.

Rugămintea mea este ca dumneavoastră sa distribuiți în speranța că va dori cineva sa ne dea o mână de ajutor. Bătrânul este din satul Stâncești, comuna Mihai Eminescu, județul Botoșani”.

 

Spune-ne opinia ta