Marturii zguduitoare din Penitenciarul Botosani!

Marturii zguduitoare din Penitenciarul Botosani!

Un reporter a reusit sa stea de vorba, prin telefon, cu trei detinuti din Penitenciarul Botosani, dupa ce acestia au incercat de cateva ori sa contacteze presa pentru a sesiza tratamentul la care este supus unul dintre detinuti, celebrul de acum Ovidiu Rusu.

Dupa ce au trecut de momentul surprinderii de a fi sunati de cineva din presa, unul dintre detinuti si-a regasit cuvintele.

 "Domnul Ovidiu Rusu este pe izolator, iar domnul Popovici este in alta parte. Este adevarat tot ce vi s-a spus, ca Ovidiu a fost batut dupa ce a fost adus de la instanta. El este catolic. In ziua lui de Pasti l-au bagat pe izolator, l-au incatusat si l-au batut. Si acum este legat in lanturi. In mod normal, Ovidiu Rusu era cazat in camera 16 de la sectia numarul unu a Penitenciarului, dar l-au dus si l-au tinut in ultimul timp mai mult pe izolator. Acum cateva ore l-au dus la cabinet. Salvarea care a fost ieri in Penitenciar a fost pentru el. Astia nu au spus nimic presei pentru ca au ciuda pe el. Si noua ne-a spus ca a avut o aventura, in libertate, cu judecatoarea (nu-i dam numele din motive de imagine - n.r.) care l-a judecat la ultimul termen si de asta a cerut recuzarea completului. Pentru ca a spus in instanta, de fata cu cei din sala ca este fostul amant al judecatoarei, de asta a fost batut in penitenciar. Judecatoarea este nepoata directorului adjunct al Penitenciarului. Aici astia taie si spanzura, nu conteaza legile existente, nu conteaza ca si detinutii au drepturi. Popovici este pe alta sectie, nu e cu mine, dar il cunosc. El este patronul de la Casa de Piatra care a fost arestat pentru o poveste legata de mita la politie. Popovici este tot pe Sectia 1. Acum e teroare in penitenciar. Te dezbraca in pielea goala sa-ti caute cutite sau mai stiu eu ce. Isi pun manusi pe maini si... Asta se intampla la Penitenciar aici si nu au voie", a povestit detinutul care nu si-a dat numele.

Imediat a sunat Ioan Popovici, descoperind ca a fost sunat de catre reporterii nostrii. Ce ne-a spus acesta poate constitui lesne subiectul unei telenovele de succes. Popovici a confirmat tot ce ni se spusese deja despre tratamentul administrat lui Ovidiu Rusu.

"Eu nu am probleme cu cei de aici, dar Ovidiu este o persoana care a avut o relatie cu judecatoarea, in libertate, este cel care a dat in judecata multi judecatori si politisti, s-a luat de toti cei corupti. Chiar si pe cei de aici i-a reclamat pentru abuzuri. In timpul detentiei. Inclusiv comandantii Penitenciarului Botosani au fost reclamati la Parchetul Militar si de aici vin toate persecutiile la care a fost supus. Ovidiu Rusu nu este la prima abatere in Penitenciar. Acum a venit aici pentru a executa cinci ani de pedeapsa. Are o familie foarte "bazata" afara. Mama lui a decedat anul trecut in septembrie si conducerea nu l-a lasat nici macar sa o vada. Sunt multe de vorbit. El a vorbit de multe ori cu comandantul penitenciarului, dar degeaba ca toti sunt rude aici, nasi, cumnati, frati. Sunt multe cazuri de astea aici, dar nu au curaj sa le scoata la iveala. Daca vreti sa aflati mai multe despre Ovidiu Rusu va pot da numarul de telefon al lui Tudor Barbu, de la OTV, de la emisiunea "Se intampla acum". Ovidiu a vorbit cu el, din detentie. Lui Ovidiu i s-au facut 25 de rapoarte de refuzare a instantei, pentru ca ar fi refuzat sa se prezinte la instanta unde era judecat de fosta lui concubina", si-a inceput povestirile Ioan Popovici.

Pentru a ne convinge ca nu suntem pusi pe un drum gresit, am sunat la numarul de la OTV primit. Ne-a raspuns producatorul emisiunii amintite, confirmand tot ce ni s-a marturisit. Mai mult chiar, Ovidiu Rusu a fost descris ca fiind "un prieten al emisiunii" de la OTV, o emisiune in care s-a vorbit de multe ori despre cazul Ovidiu Rusu. Cei de la OTV au discutat cu el chiar inainte de a fi trimis pe izolator. Si acestia ne-au confirmat marturiile patronului de la Casa de Piatra, Ioan Popovici.

 

Povesti cu presupuse afaceri ale lui Basescu si Nastase...

Redam in cele ce urmeza marturiile lui Ioan Popovici, facute telefonic, pret de vreo trei ore, la miezul noptii, din Penitenciarul Botosani. Precizam ca datele care-l privesc pe Ovidiu Rusu au fost citite de catre Popovici dintr-o agenda pe care o tine Ovidiu.

"In perioada 2001-2002, Ovidiu Rusu s-a judecat cu actualul presedinte al tarii, Traian Basescu (pe atunci Basescu era Ministrul Transporturilor). Speta dosarului a fost abuz de incredere si denuntare calomnioasa. Dupa spusele lui Popovici, pe cand se afla in libertate, Ovidiu Rusu a vorbit, era prieten cu nepoata sotiei lui Basescu, originara din Cajvana, Suceava. Nepoata era actionar la o firma. Dupa ce a pierdut o parte din actiunile firmei, fiind prieteni, Ovidiu Rusu i-a cerut lui Basescu sa-i inapoieze nepoatei Ioana, actiunile. Pe aceasta filiera, dupa ce Basescu devine primar general al capitalei, l-a actionat in judecata pe Ovidiu Rusu, la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti. A urmat un proces la Vatra Dornei unde Ovidiu a avut castig de cauza si un altul la Targoviste, unde Ovidiu Rusu a pierdut procesul. Fiind vorba de actiunile la diverse societati ale familiei Basescu, Ioan Popovici, fostul patron de la hotelul restaurant Casa de Piatra din Suceava, acum in detentie, a facut unele precizari, din calitatea sa de fost om de afaceri. Societatea Bucovina SRL Radauti este detinuta de Basescu. La SAB SRL Radauti, jumatate din actiuni sunt ale lui Adrian Nastase si celelalte ale lui Basescu. Sau cel putin au fost pentru un timp. Ca la un moment dat, inainte de a fi retinut eu, Basescu devenise actionar majoritar. SAB este o fabrica de spirt. In 1997 aceasta societate era de stat. A fost falimentata anumit pentru a fi preluata de cei pomeniti. Cum s-a intamplat?! Director la SAB era miliardarul Arcadie Plamada. Acesta a cazut in arest cateva zile. Pentru a scapa basma curata, miliardarul a dat cadou un wolksvagin Golf 3, rosu, cu numarul de inmatriculare SV 02 PAM, chestorului general Vasile Motoc de la Frontiera de la Bucuresti. Acest chestor este acum la Radauti, in locul generalului Cheptanaru, la IPJ Suceava. La Atlassib, 25% din actiuni stiu ca erau ale lui Basescu si 75% ale lui Nastase. Asta era in 2004. Va spun toate aceste pentru ca le cunosc, doar eram unul de-al lor", a punctat Ioan Popovici.

 

Infractor sechestrat si dosare fabricate

Si Ioan popovici si-a continuat destainuirile. Potrivit acestuia, Ovidiu Rusu a suparat foarte multe persoane importante, pentru ca a reclamat pe unde a putut toti judecatorii si procurorii corupti din Radauti. Multe din probele sale au fost "musamalizate".

In 2005 a facut un pact cu procurorii. I s-a spus ca daca nu vrea sa reintre in penitenciar sa plece din tara. A plecat in Italia, unde a fost sechestrat si are pentru aceasta proces in curs si acum, acolo. Si toate acestea doar pentru a se pierde probele pe care Ovidiu le avea impotriva judecatorilor corupti. Fiind sechestrat in Italia, Ovidiu le-a propus sa-l lase liber 24 de ore, rapitorii urmand sa primeasca 500 000 euro. Au cazut in capcana, Ovidiu a fost lasat liber si a cerut protectie in Torino. Procuratura din Torino a interceptat convorbirile cu rapitorii.

Rapitorii, spune Popovici, se aflau in legatura cu un comisar sef din Radauti. In cele din urma, rapitorii au fost arestati. Dupa acest episod, Ovidiu a primit 10 000 euro de la un frate care este om de afaceri in Italia si a cerut azil politic Italiei. Ovidiu mai are o sora ce este maica stareta la o manastire catolica din Germania si are o colaborare printr-o fundatie umanitara cu celebrul Tiriac.

In acest timp, procuratura si politia Radauti ii fabrica lui Ovidiu mai multe dosare pentru deturnare de fonduri europene si excrocarea unor persoane. A fost condamnat in lipsa la patru ani de detentie, fara a fi citat. Mandatele de arestare au fost trimise Interpolului cu specificatia ca Ovidiu are la activ 20 de crime comise in Romania.

La 16 iulie 2007, Ovidiu Rusu este extradat. De la aeroportul Otopeni este dus in arestul Politiei Capitalei si transferat apoi in arest la IPJ Iasi, dupa 48 de ore. Ajuns aici, Ovidiu joaca teatru, amenintand ca se sinucide. Cei din Iasi se spala pe maini si-l trimit la Suceava, unde, la camera 11 a IPJ, este terorizat psihic de catre un comisar de la Crima Organizata. Ovidiu se plange familiei, mamei Georgeta Rusu, decedata acum si deputatului Vasile Grosu.

De aici este trimis la Penitenciarul Botosani, la 27 septembrie 2007, unde, spune Popovici, a fost izolat din prima zi, amenintat si terorizat de catre un cadru al penitenciarului si un reprezentant al SRI cu activitate in penitenciar.

In noiembrie anul trecut, Ovidiu Rusu a formulat plangere impotriva actualului director al Penitenciarului Botosani, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Suceava. Dupa spusele detinutilor, Ovidiu s-a mai judecat cu directorul penitenciarului, in perioada 2001-2002, la Tribunalul Militar.

CITESTE MATERIALUL COMPLET IN INFORMATORUL MOLDOVEI

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
39

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
20

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
26

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...