Actele cu care se poate vota la scrutinul din 27 septembrie

Actele cu care se poate vota la scrutinul din 27 septembrie

Biroul Electoral Central a emis o hotărâre privind aplicarea unitară a prevederilor privind exercitarea dreptului la vot la aceste alegeri locale 2020.

Ce acte sunt necesare pentru vot?

La scrutinul din 27 septembrie (alegeri locale 2020), cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

- cartea de identitate

- cartea electronică de identitate

- cartea de identitate provizorie

- buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic

- paşaportul diplomatic electronic

- paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electroni

- în cazul elevilor din şcolile militare: carnetul de serviciu militar

Pentru a fi folosite la vot, aceste acte trebuie să fie valabile în ziua scrutinului (27 septembrie).

Ce se întâmplă dacă avem acte expirate la vot?

Alegătorul care deţine acte al căror termene de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie - 27 septembrie îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia.

Totodată, la aceste alegeri locale din 2020, cetăţenii Uniunii Europene înscrişi în lista electorală complementară îşi pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Alegătorul european care nu este înscris în lista electorală complementară poate vota în baza documentului ce îi atestă identitatea emis de statul membru al Uniunii Europene al cărui cetăţean este, însoţit de documentul privind adresa în România sau în baza certificatului de înregistrare sau a cărţii de rezidenţă permanentă, fiind înscris în lista electorală suplimentară, precizează BEC.

Alegătorul european care deţine acte expirate - respectiv un certificat de înregistrare sau o carte de rezidenţă permanentă al căror termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie - 27 septembrie, îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile locale 2020 în baza acestora.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dacă tot ne place soluția suedeză: Scandinavii le recomandă vârstnicilor să nu se mai izoleze în case

astăzi, 20:03
31

Guvernul suedez le-a transmis joi persoanelor vârstnice că nu mai este necesar să se autoizoleze, argumentând cu ratele de infectare cu coronavirus mai reduse decât în primă...

Fermierii din trei comune din Botoșani nu-și mai pot adăpa animalele în râul Burla în urma accidentului ecologic de la Depozitul Ecologic de Deșeuri Stăuceni

astăzi, 19:36
141

Primăriile comunelor Stăuceni, Gorbănești și Blândești au fost anunțate astăzi că adăparea animalelor în râul Burla este interzisă. Zeci de familii din cele trei comune r...

Au scăpat de Covid! Jucătorii de la CSM Botoșani joacă mâine împotriva Pottaisei Turda

astăzi, 19:12
53

Jucătorii echipei CSM Botoșani, pregătiți de Florin Ciubotariu, au scăpat de coronavirus și vor reveni pe teren mâine, când o vor întâlni pe Pottaisa Turda, în etap...