Responsabilitatea cu privire la ce se întâmplă în Piața Mare, minge pasată între autorități

Responsabilitatea cu privire la ce se întâmplă în Piața Mare, minge pasată între autorități

Având în vedere că cea mai mare parte din responsabilitatea privind alimentarea micilor contrabandiști din Piața Centrală a municipiului Botoșani aparține Poliției de Frontieră, s-a solicitat exprimarea unei poziții față de această situație din partea instituției.

Răspunsul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani neagă, pe de o parte, legătura cu activitățile de comercializare ilicită a unor mărfuri de proveniență străină din reședința județului și trimite, pe de altă parte, către ANAF. 

"Poliția de frontieră exercită atribuțiile ce îi revin cu privire la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere săvârșite în zona de competență. Potrivit OUG 105/2001, „Zona de frontieră cuprinde teritoriul aflat pe o adâncime de 30 kilometri față de frontiera de stat către interior", iar municipiul Botoșani nu face parte din zona noastră de competență. În punctele de trecere a frontierei, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași acționează pentru combaterea fenomenului infracțional transfrontalier împreună cu lucrători vamali ai Direcției Generale a Vămilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală", subliniază Gabriel Grădinaru, împuternicit STPF Botoșani.

Pentru lămurirea suspiciunii că nu sunt suficient de stricte toate controalele vamale, răspunsul STPF nu vine în ajutor. "În punctele de trecere a frontierei, Poliția de Frontieră Română are următoarele  atribuții: realizează controlul documentelor pentru trecerea frontierei de stat în punctele de trecere deschise traficului internațional, la intrarea în și la ieșirea din zonele libere, în punctele de mic trafic și treceri simplificate sau în alte locuri, după caz, potrivit legii; asigură derularea fluentă, corectă și civilizată a traficului de călători și mărfuri prin punctele de trecere a frontierei de stat, împreuna cu celelalte autorități care au, potrivit legii, competente de control privind trecerea frontierei de stat. Tendința în punctele de trecere a frontierei este de a introduce țigările în România, fie disimulat, ascunse în interiorul altor produse permise la intrare sau pentru care există documentele necesare, în genți cu fund dublu, disimulate pe corp sau ascunse în autovehicule ale căror caracteristici tehnice existente din fabricație sunt  modificate artizanal sau special confecționate (bara de protecție, roata de rezervă, rezervor, banchete, portiere, cauciucuri, lonjeroane), urmând a fi distribuite și comercializate în orașele limitrofe frontierei de stat sau în diferite zone din țară. Numărul țigaretelor descoperite în punctele de trecere folosind aceste metode de introducere diferă de la câteva sute de țigarete la câteva zeci de mii. În toate situațiile când sunt descoperite spații special amenajate în care sunt ascunse țigarete cu scopul de a fi introduse in țară, mijloacele de transport folosite, sunt confiscate, indiferent de cantitate", explică Gabriel Grădinaru, comisar-șef. Un răspuns care a ocolit întrebarea.

În schimb, Poliția de Frontieră promite intensificarea activității și investigarea în profunzime a problemei ridicate, nu doar împărțirea sancțiunilor celor prinși în fapt. "Pentru prevenirea și combaterea contrabandei și a traficului ilicit cu țigări polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași vor continua să întreprindă, atât independent cât și împreună cu celelalte instituții abilitate, măsuri ferme în zona de competentă (intensificarea acțiunilor informativ-operativ, cercetarea calificată a cazurilor înregistrate, fără a se limita doar la captura propriu-zisă, implicarea mai activă a tuturor factorilor responsabili, monitorizarea continuă de către factorii de conducere a tuturor aspectelor ce au legătură cu fenomenul contrabandei) în vederea depistării și sancționării persoanelor implicate în contrabanda țigări, precum și reținerii în vederea confiscării a țigaretelor", spune împuternicitul STPF Botoșani. Sublinierile nu îi aparțin.

Recapitulare: Poliția Locală, "o instituție mică de tot", nu este responsabilă de ce se întâmplă în Piața Mare și arată către Poliția Economică. Poliția Economică arată spre entitatea care administrează spațiul comercial și spre Poliția de Frontieră. Iar Poliția de Frontieră arată spre ANAF, zona Pieței, ajunsă o minge de joc pasată între autorități, neintrând în responsabilitatea instituției.

 

Spune-ne opinia ta