"Romii nu se nasc infractori, asta este un rasism"- reprezentanţii rromilor din Botoşani în şedinţa ATOP

Mai bine de două ore problemele din Centrul Vechi au fost discutate în cadrul şedinţei ATOP, însă concluziile aşteptate întârzie să apară. Ciudată a fost însă atitudinea reprezentanţilor rromilor care au reclamat discriminare şi exagerare a situaţiei, folosindu-se chiar de statisticile jandarmilor, poliţiştilor şi poliţiştilor locali.

"Romii nu se nasc infractori, asta este un rasism"- reprezentanţii rromilor din Botoşani în şedinţa ATOP

Timp de jumătate de oră au fost prezentate statisticile Inspectoratului Judeţean de Poliţie, a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi a Poliţiei Locale în privinţa gradului de infracţionalitate din Centrul Vechi, acestea arătând faptul că în zona respectivă nu se întâmplă mai multe infracţiuni şi încălcări ale legii decât în restul judeţului.

Mai mult, o analiză a poliţiştilor a indicat faptul că din totalul celor care locuiesc în Centrul Vechi, numărul contractelor de închiriere încheiate de cetăţeni rromi cu Locativa este în jumătate faţă de numărul contractelor încheiate cu cetăţeni majoritari.

"Zona pietonală este tranzitată frecvent de cetăţeni şi astfel orice faptă antisocială comisă are o percepţie mărită în rândul comunităţii, săvârşirea unor fapte aparent mărunte au un impact major în rândul cetăţenilor, în special al femeilor, bătrânilor şi copiilor, categorii de persoane cu potenţial victimal ridicat. Mai ales în sezonul cald, se semnalează prezenţa unor grupuri de cetăţeni fără ocupaţie, care staţionează în zona Centrului Vechi şi care se manifestă zgomotos şi care amplifică sentimentul de nesiguranţă. Se semnalează şi faptul că pe perioada de vară, chiriaşii din zonă primesc în spaţiu, fără forme legale, a căror prezenţă contribuie la starea de fapt menţionată. Din verificările efectuate la Locativa,rezultă faptul că în zona Centrului Vechi există 36 de contracte pentru imobile, închiriate cu titlul de locuinţe sociale persoanelor de etnie rromă iar 64 de contracte- altor categorii de cetăţeni, totalizând un număr de 165 de persoane luate în spaţiu. Diferenţa de locuinţe aflate în acel areal este în proprietatea cetăţenilor", se arată în raportul IPJ.

Reprezentantul Poliţiei a menţionat şi despre reclamaţiile referitore la o faptă de tâlhărie, dar care nu fost confirmată în urma cercetărilor precum şi despre reclamaţiile agenţilor economici din zonă referitoare la atmosfera pe care o creează etnicii rromi care stau pe scările magazinelor şi mănâncă seminţe.

Reprezentanţii rromilor au fost întrebaţi de membrii ATOP care ar fi soluţiile pentru ca percepţia asupra rromilor să se schimbe, iar răspunsurile au venit din partea Semiramidei Balan, şefa Biroului pentru Rromi din cadrul Instituţiei Prefectului.

"Dacă trecem direct la soluţii, în afară de Verde de Paris şi altceva care să-i distrugă şi să facem o rasă ariană, chiar nu găsesc. Mulţumesc pentru invitaţie, cu această ocazie am putut citi şi Planul strategic pe care îl are ATOP-ul, felicităm întreaga comisie ATOP, aveţi un plan extraordinar de relevant pentru municipiul Botoşani, pentru judeţul Botoşani, şi întâlniri în judeţ. Clar că nu aveţi niciun membru în comisia ATOP dar întâlniri cu romii aveţi planificate exact cu caracter permanent. Dacă tot suntem un obiectiv al ATOP-ului şi ne bucurăm de atenţia celor trei instituţii, din punctul meu de vedere, chiar vă mulţumesc din suflet tuturor organelor de ordine pentru că am avut un eveniment nefericit în Centrul Vechi, acel accident pe 23 august la care au fost tot timpul prezenţi şi ulterior, tocmai pentru a evita conflicte mai mari", a declarat, cu ironie, Semiramida Balan.

Potrivit acesteia, statisticile celor trei organe de ordine arată că există infracţionalitate, dar este mică.

"Dacă vrem foarte mult tam-tam şi vrem foarte multă cerneală, spunem că da, avem infracţionalitate, avem 38% din efectivul organelor de ordine non-stop. Am văzut toate sesizările agenţilor economici şi sunt referitor la comportament, spargeri de seminţe. Nu suntem predispuşi din naştere la infracţiuni, nu! E un rasism acest lucru, rromii nu se nasc infractori, rromii nu sunt toţi infractori, suntem aici cinci, locuim în Centrul Vechi patru. În acel Centru Vechi, conform petiţiilor, rromii sunt lipsiţi de cultură. Suntem cel puţin 30 de persoane cu studii medii şi superioare. Toate lucrurile sesizate, infracţionalitatea, tâlhăria de la Hotelul Rareş... nu au fost făcute doar de etnia rromă. Acest lucru atrage grav calomnia, nu ştiu dacă mai este o infracţiune. Când spui că toată etnia rromă este infractoare...", a afirmat Semiramida Balan.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VERSURI DIN STRADĂ: Aleargă caii iubirii

Marţi, 28 Ianuarie 2020
199

Ca de obicei, publicăm astăzi  încă o poezie găsită pe adresa de e-mail a redacției noastre. Aceasta a fost trimisă de Fănică Bulgariu. Vă dorim lectură plăcută.ALEARGĂ&nb...

Specialii nu se lasă! Curtea Supremă se pregăteşte să sesizeze CCR pentru eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor!

Marţi, 28 Ianuarie 2020
267

Şefii instanţei supreme au decis convocarea Secţiilor Unite pentru ziua de miercuri, unde urmează să se voteze dacă ÎCCJ va sesiza Curtea Constituţională cu privire la legea prin care au...

Accident soldat cu avarierea a două autoturisme, în intersecția de la Luceafărul. Șoferul vinovat s-a ales cu suspendarea permisului

Marţi, 28 Ianuarie 2020
603

Un accident rutier soldat cu avarierea a două autoturisme a avut loc, marți seară, în intersecția de la Luceafărul, din municipiul Botoșani.Potrivit unor surse din anchetă, un bărbat...