Nova Apaserv pe un butoi de pulbere din cauza conflictelor sociale!
BOTOSANI

Problemele de la Nova Apaserv sunt departe de a se fi rezolvat, mai ales în condiţiile în care muncitorii sunt în pragul declanşării conflictului de muncă din cauza salariilor reduse, ce nu acoperă munca pe care o prestează.

Nova Apaserv pe un butoi de pulbere din cauza conflictelor sociale!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Conflictul de muncă pe care angajaţii Nova Apaserv din cele două sindicate sunt gata să-l declanşeze este problema numărul unu cu care se confruntă noua conducere interimară a operatorului de apă. Albert Tănase pare dispus să-şi asume responsabilitatea unor negocieri obiective şi transparente cu salariaţii societăţii.

"Sunt prevederi legale care creează o inechitate socială- salarizarea- e impropriu spus pentru că directorii şi administratorii societăţii beneficiază de un contract de mandat supus unei legislaţii speciale, indemnizaţiile acestora fiind reglementate de aceste legi speciale, iar partea de salarizare a salariaţilor este reglementată de către Codul Muncii şi de Legea bugetului de stat care creează practic aceste inechităţi şi conflicte. Dacă vorbim de o societate care se înregistrează cu un profit, care ar avea posibilitatea acordării unor creşteri salariale, legea bugetului de stat şi ordonanţa 26 limitează această posibilitate la nişte condiţii foarte clar stabilite", explică managerul interimar al Nova Apaserv.

Şi pe bună dreptate oamenii sunt furioşi, în condiţiile în care ei se roagă de patru ani de zile pentru o mărire salarială, iar echipa de directori beneficiază de prevederile legii care le permite obţinerea unor venituri duble faţă de salariul mediu la nivel de judeţ.

Mai mult, decizia instanţei, care le-a dat dreptate directorilor societăţii precum şi fostului manager al Nova Apaserv, de a beneficia de cota variabilă din profitul societăţii, a tensionat şi mai mult situaţia. Albert Tănase spune că societatea va declara apel la instanţa superioară. "Suntem obligaţi, atâta timp cât există o cale să atac, să uzăm de această cale de atac, indiferent de obiectul litigiu. Vom face apel pentru a fi în stadiul în care vom vorbi de o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Atunci nu vom mai avea variante", explică managerul interimar.

Cu toate acestea, spune Albert Tănase, "demersul directorilor a fost unul legal".

Însă se pune problema moralităţii. "Dacă îl analizăm din punctul de vedere al moralităţii, îmi îngreunează situaţia dialogului cu salariaţii pentru că apare acest decalaj iar eu sunt pus în situaţia de a-i explica unui salariat care prin contribuţia lui mă ajută să realizez acei indicatori stabiliţi în contractele de mandat, lui trebuie să-i spun că nu-mi permite legea să depăşesc fondul de salarii şi să fac această creştere salarială", explică managerul interimar.

Situaţia financiară a unităţii ar putea fi pusă în pericol în cazul în care directorii vor solicita plata sumelor câştigate în instanţă şi care ar ajunge, potrivit liderului sindical Cristian Sadovei, la aproximativ 200.000 de lei. Şi asta deoarece şi muncitorii care au câştigat diferenţe salariaţii în instanţă dar care le primesc eşalonat ar putea solicita sumele odată.

"Dacă membrii de sindicat din cadrul Nova Apaserv mă vor împuternici pe mine sau Biroul Executiv să executăm sentinţa judecătorească, voi solicita pe orice cale demisia celor patru sau cinci directori care au câştigat în instanţă pentru că au făcut un abuz în funcţie în momentul în care le-au impus salariaţilor ca drepturile salariale câştigate în instanţă să fie date în cel puţin trei ani de zile. Instanţa odată ce a dat, înseamnă că directorii au avut dreptate, dar ar trebui ca directorii să meargă în tandem cu salariaţii la plata acestor sume câştigate. În caz contrar, s-ar putea ca Nova Apaserv, dacă se face o executare silită a tuturor drepturilor câştigate în instană, să intre într-un declin total. Atunci se va face o nouă reorganizare, iar contractele de mandat nu vor mai fi valabile", susţine Cristian Sadovei.

Cât despre posibilitatea ca legea privind instituirea contractelor colective pe ramură drept obligatorii, pe managerul Nova Apaserv o astfel de perspectivă îl îngrozeşte pentru că ar duce din nou operatorul de apă în probleme financiare foarte grave, după cum spune el.

"Legea 51, a serviciilor publice de gospodărie comunal, a adus anul trecut o modificare în care se stipulează că încheierea la nivel naţional a unui contract sectorial se va aplica tuturor societăţilor prestatoare de servicii publice. Asta implică în mod automat aplicarea unui contract sectorial tuturor societăţilor, indiferent dacă acestea sunt afiliate sau nu la diferite structuri patronale. Societatea Nova Apaserv a fost afiliată la ARA- Asociaţia Română a Apei, a apărut acea situaţie în 2013, de dezafiliere de la această structură, în baza căreia la negocierile purtate în 2013- 2014 conducerea de la acea vreme a putut invoca faptul că acel contract pe ramură, care era în vigoare, nu era opozabil societăţii", explică Tănase.

Aşa s-a putut plafona baza salarială în cadrul Nova Apaserv la 900 de lei şi să nu mai crească anual, aşa cum prevedere contractul de ramură.

"În prezent ne aflăm la o bază de 900 de lei, în actualul contract colectiv de muncă. Modificarea şi implementarea măsurilor despre care discutăm ar însemna un dezastru pentru societate din punct de vedere economic. Şi asta pentru că va trebui la modul imperativ să aplicăm această grilă (adică un salariu de bază de 1.500 de lei, n.r.) la fel cum am fost nevoiţi şi noi ca de la 1 februarie să aplicăm salariul minim de 1.450 de lei. Categoric, dacă va fi implementată o astfel de soluţie va trebui să o aplicăm, dar atunci ne vom vorbi de concedieri colective. Dacă s-ar întâmpla asta, am depăşi cu 80% fondul de salarii din cifra de afaceri a societăţii", adaugă managerul interimar al Nova Apaserv.

Despre salariile angajaţilor Nova Apaserv versus indemnizaţiile conducerii operatorului de apă, Ştiri.Botoşani.Ro a scris şi aici:

Şefii Nova Apaserv îşi câştigă în instanţă veniturile din cota variabilă. În acest timp, salariaţii "de jos" nu obţin nici minimum pe economie

 

Spune-ne opinia ta