I se da politistului o putere prea mare? Dezbatere tensionata la Ministerul de Interne

I se da politistului o putere prea mare? Dezbatere tensionata la Ministerul de Interne

O dezbatere publica a avut loc, luni, la Ministerul de Interne, asupra statutului politistului. 

Daca Alianta pentru combaterea abuzurilor a sustinut ca prin noul proiect de lege i se da politistului o autoritate mult prea mare, putand, prin anumite masuri, sa-l umileasca pe cetatean, unele sindicate sunt de parere ca legea este facuta in favoarea cetateanului si nu pentru a intari autoritatea organelor de ordine publica.

Pe de alta parte, APADOR-CH si Active Watch sustin pachetul legislativ, cu doar cateva observatii referitoare la formularea unor termeni vagi, care ar putea crea probleme in aplicarea legii.

La dezbaterea organizata, luni, de Ministerul de Interne au participat atat sindicate ale politistilor, cat si ONG-uri.

Cetateanul e umilit?

Discutiile pe marginea proiectului de lege privind statutul politistului au fost aprinse, durand mai bine de trei ore.

Alianta pentru combaterea abuzurilor este de parere ca unele masuri se suprapun cu prevederile Codului Penal.

"I se da politistului o putere foarte mare. Ajunge sa faca foarte multe lucruri, de la a pune cetateanul sa faca mersul piticului, pana la a-i intra in casa fara mandat si a-l da afara ca sa securizeze locul. Sunt lucruri grave, suprapuneri peste lucruri prevazute in Codul Penal.

Se intampla niste fenomene ciudate. Politistul, printr-o bagheta magica, transforma contraventia in infractiune. Avem o struto-camila juridica. Nu se poate asa ceva. Mai avem o struto-camila, la jignirea politistului", spune Codrut Feher, membru al Aliantei.

El considera ca a-i impune unui cetatean sa adopte o pozitie inofensiva este umilitor pentru oamenii care nu reprezinta un pericol si i se pare ridicol ca un refuz sa fie interpretat ca o intentie de a-i face rau politistului.

"Asta este ridicolul situatiei, daca refuzi sa faci ce spune politistul, este interpretat ca o intentie de a-l strange de gat. Asta mi se pare o aberatie cumplita", a subliniat Feher.

Sindicatele au alta parere

Sindicatele politistilor au, insa, o parere diferita, spunand ca proiectul de lege este de fapt creat pentru cetateni, "nu pentru a transforma politistii in supereroi".

"Sa nu uitam ca exista politisti care au ajuns sa nu mai aplice legea de teama consecintelor. Protectia politistilor este acum inexistenta. Autoritatea politistului este stirbita nu din cauza legii, ci din cauza lipsei efectelor ei.

Noi putem modifica legea, dar cand politistii sunt macelariti, iar infractorii raman liberi, exista o problema. Sustinem acest pachet legislativ, dar consideram ca este prea putin. (...) Acum, daca injuri un politist, este contraventie. Daca e invers, e purtare abuziva. Adica balanta este inclinata in favoarea cetateanului", a spus liderul Sindicatului Europol, Cosmin Andreica.

La randul sau, liderul Pro Lex, Vasile Lincu, a aratat ca proiectul de lege nu va rezolva lipsa autoritatii politistului, dand exemplu o masura prevazuta in proiect referitoare la faptele antisociale, care spune ca refuzul in repetate randuri de a inceta deranjarea linistii va fi pedepsit cu inchisoarea.

"Avem cazuri in care politistii au fost sesizati sa mearga la interventie, au aplicat contraventia si au plecat fara sa se schimbe nimic. Cetatenii aveau impresia ca politia a cazut la intelegere cu cei care incalcau legea si nu au rezolvat nimic. Nu rezolvam o problema concreta, ma refer la faptele antisociale. Dar daca nu deschide usa ce se intampla?", a intrebat liderul sindical in cadrul dezbaterii. Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...