Guvernul ia în calcul introducerea unei noi taxe de poluare

Guvernul ia în calcul introducerea unei noi taxe de poluare

 

Ministrul Mediului Tanczos Barna a afirmat, astăzi, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, că există o propunere în acest sens aflată, în prezent, în dezbatere publică, fiind în discuție atât cu producătorii auto, cu autoritățile locale, dar și la nivelul Uniunii Europene pt a vedea care sunt sol aplicate în acest sens de statele membre. Ministrul a subliniat, însă, că vorbim despre "o taxă pe poluare și nu una auto".

"Nu e vorba de o taxa auto, ci de una pe poluare. România are o istorie de cel puțin 10 ani in ceea ce privește taxele auto. Statul a împovărat pe de o parte cetățenii, apoi a trebuit să le returneze banii. Orice decizie trebuie analizată cu foarte mare atenție împreună cu CE si avut grijă să fie legală și să fie acceptata de CE", a afirmat ministrul Mediului, pentru Realitatea PLUS.

Potrivit acestuia, o decizie in acest sens trebuie pus in acord si cu cetățenii, ministrul amintind ca România este condamnată la infrigment pentru poluare si subliniind ca "nu taxa este problema, ci reducerea poluării".

"Romania trebuie sa facă o analiză foarte atentă în ce măsură soluțiile de la nivelul Uniunii Europene sunt bune și pentru țara noastră. Sunt 24 de state membre care folosesc diverse metode de suprataxare a poluării, unele în funcție de emisiile de noxe de la fabrici, altele în funcție de zonele cu trafic dens, mai puțin intens sau fără trafic. Nu trebuie sa ne uităm foarte departe să vedem că sunt peste 20 de state membre care folosesc astfel de soluții. România e condamnată de infrigiment pe aceasta problemă. Nu spun că se va introduce ci că e nevoie de dezbatere publică pe aceasta temă. Nu taxa e problema, ci reducerea poluării", a afirmat Tanczos Barna.

Ministrul a explicat ca autoritățile nu pot cere oamenilor sa renunțe la mașinile pe care le au sau sa nu mai cumpere mașini care poluează întrucât fiecare tine cont in astfel de decizii de propriul său buget: "Trebuie o intervenție graduală. Nu să spui cuiva că nu mai are voie să cumpere o asemenea mașina".

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Rezultate deosebite pentru șase copii din Botoșani care au participat la Olimpiada Internațională de Aritmetică

astăzi, 20:28
913

Miercuri, 13 decembrie 2020, a avut loc Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală organizată de SAMĂ Global -Abacus and Mental Aritmetic Association din Taiwan.Competiția trebuia să a...

(Video) Primarul Cosmin Andrei a vizitat vineri centrele de vaccinare amenajate în Botoșani

astăzi, 19:58
222

Însoțit de administratorul public al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a vizitat azi centrele de vaccinare amenajate în orașul reședință de județ.Din cele trei centr...

Deniz Otay este câștigătoarea Premiului național de poeziei „Mihai Eminescu” – Opus Primum

astăzi, 18:51
121

Câștigătoarea ediției din acest an, a 23-a a Premiului național de poeziei „Mihai Eminescu” - OPUS PRIMUM, este tânăra poetă Deniz Otay, cu volumul de debut „FOTOCROM PARADIS”!„...