Comuna cu un singur beneficiar de venit minim garantat!
BOTOSANI

Într-un judeţ sărac, nici nu ne mai miră numărul "asistaţilor social" pentru că statul plăteşte din ce colectează de la alţii. Numai că numărul beneficiarilor depinde foarte mult de un întreg context economic, nu doar de dorinţa sau putinţa de a munci.

Comuna cu un singur beneficiar de venit minim garantat!

Aproape un milion şi jumătate de lei se împart lunar beneficiarilor de venit minim garantat din judeţ, în condiţiile în care în jur de cinci mii de botoşăneni sau familii de botoşăneni au dreptul să primească acest ajutor din partea statului. Pe comune, numărul beneficiarilor de venit minim garantat oscilează funcţie de posibilităţile economice ale comunei sau oraşului respectiv.

Cei mai mulţi beneficiari sunt în municipiul Botoşani, 405 la număr, însă sunt destul de puţini dacă ne raportăm la numărul total al populaţiei municipiului şi la faptul că cei mai mulţi angajaţi ai judeţului sunt concentraţi aici. În municipiul Dorohoi, sunt 105 beneficiari sau familii de beneficiari ai ajutorul minim garantat, dar cifra trebuie privită în oglindă cu numărul total al populaţiei.

O situaţie gravă se înregistrează însă în comuna Hudeşti, acolo unde numărul beneficiarilor a ajuns în luna noiembrie a anului trecut la 327 de persoane sau la Santa Mare, acolo unde sunt 192.

Primarul de Santa Mare, Viorel Relinschi, are o explicaţie logică pentru numărul mare de beneficiari. "Santa Mare este una dintre cele mai sărace comune din judeţ, este la marginea judeţului şi posibilităţi economice nu sunt. Oamenii nu au locuri de muncă, nu se pot duce să facă naveta. Sunt 80 de kilometri până la Botoşani şi vreo 60 până la Iaşi. Neavând locuri de muncă, beneficiază de venit minim garantat. La recensământ, au ieşit 2.750 de locuitori, dar au mai plecat oameni şi în străinătate să câştige ceva. Cât despre activitatea economică a comunei, avem câteva magazine, vreo două ferme agricole. Nici încasările la bugetul primăriei nu sunt aşa de bune. Nu avem ce face, de când sunt primar am tot încercat să facem câte ceva, dar nu ai cum mai mult", spune Viorel Relinschi.

La polul opus, comuna Leorda, care are un singur beneficiar de venit minim garantat. "Avantajul nostru este că sunt aproape de Botoşani şi de Dorohoi, oamenii şi-au căutat locuri de muncă acolo, iar singurul om care beneficiază de venitul minim este şi bolnav, trebuie să găsim o soluţie pentru el. Având în vedere că nici ajutorul ăsta social nu-i o sumă aşa de mare, ci numai 141 de lei, oamenii şi-au căutat de lucru. Din câte ştiu, maximum de asistaţi social în comună a fost de 300 şi erau scoşi la treburi în comună, pentru a primi banii respectivi. Îmi povesteau colegii din primărie că atunci când dădea zăpada, ieşeau şi cu grebla la deszăpezit, aşa de mulţi erau pe atunci", spune Ştefan Dulgheriu, primarul comunei Leorda.

Cuantumul lunar al venitului minim garantat este stabilit prin raportare la indicatorul social de referinţă, a cărui valoare rămâne 500 de lei şi în 2017. Astfel, o persoană singură, beneficiară al acestui ajutor, va primi 142 de lei, o familie formată din două persoane va beneficia lunar de 255 de lei în timp ce în cazul familiei formate din trei persoane, suma este de 357 de lei. 442 de lei este valoarea venitului minim garantat acordat unei familii formate din patru persoane, în timp ce o familie cu cinci persoane va beneficia de 527 lei. Pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, ajutorul social se măreşte cu câte un procent din indicatoruls social de referinţă.

 

Spune-ne opinia ta