Cătălin Flutur a anunțat în această seară proiectul de buget al municipiului Botoșani. Acesta va intra în discuția Consiliului Local peste două zile, dar sunt șanse mici ca PSD să îl lase în această formă!

Cătălin Flutur a anunțat în această seară proiectul de buget al municipiului Botoșani. Acesta va intra în discuția Consiliului Local peste două zile, dar sunt șanse mici ca PSD să îl lase în această formă!

Cu două zile înainte de ședința Consiliului Local de la Botoșani, un consiliu dominat brutal de ani de zile de PSD, primarul municipiului, Cătălin Flutur, a anunțat în această seară propria versiune a proiectului de buget al municipiului Botoșani.

Deși ales majoritar de botoșăneni, primarul municipiului este de ani de zile în imposibilitatea de a-și duce la îndeplinire inițiativele, iar situația se datorează lipsei susținerii din partea Consiliului Local, unde partidele care îl susțin, adunate în jurul PNL,  nu au puterea, ci sunt în minoritate.

O greșeală imensă făcută de botoșăneni la alegerile din urmă cu patru ani: primarul de o culoare politică, respectiv PNL, iar Consiliul Local de altă culoare, adică PSD-iști! Cel mai rău lucru care se putea întâmpla unui municipiu, pentru că, în fond, nu se poate ajunge la niciun acord pe niciun subiect! Alți 4 ani pierduți pentru municipiul Botoșani!

În loc de acești patru ani de luptă de gherilă politică, botoșănenii ar fi putut alege pe lângă Consiliu PSD și un primar PSD, sau, dacă tot a fost votat Flutur, un consiliu PNL. În ambele situații, Botoșaniul era mai câștigat!

Iată proiectul de bugetul pe 2020, care în viziunea primarului Flutur ar trebui să ducă la dezvoltarea accelerată a orașului.

Bugetul orașului pentru anul 2020 este construit, conform viziunii primarului, cu un accent deosebit pus pe dezvoltare, fără ca asta să afecteze în vreun fel partea de funcționare a instituțiilor municipalității.

Față de anul precedent, capitolul dezvoltare din buget beneficiază de un plus substanțial, de 87,27 miliarde lei vechi, la care se adaugă sumele cuprinse în excedentul bugetar, de 108 miliarde, și cele din PNDL, însumând 20 de miliarde lei vechi. În total, bugetul de dezvoltare al municipiului pe 2020 se ridică la peste 21 de milioane de lei.

Veniturile din secțiunea de funcționare sunt cu 22,14% mai mari decât în 2019, iar cele din secțiunea dezvoltare a bugetului pe acest an au cunoscut o creștere spectaculoasă, fiind cu 502,47% mai mari decât anul trecut.

Sunt alocate sume substanțiale pentru proiecte privind modernizarea străzilor din municipiu, transportul în comun, școlile și grădinițele, spitalele, siguranța cetățeanului, sportul și cultura. Per total, peste 400 de poziții bugetare, cuprinzând investiții distincte, sunt cuprinse în bugetul pe 2020.

Componenta de dezvoltare a bugetului municipiului asigură continuitatea programelor cu finanțare europeană derulate prin POIM, POR, GAL, acoperind partea de cofinanțare ce revine municipiului nostru în toate aceste proiecte. Proiectele transfrontaliere cu finanțare europeană, la care municipiul Botoșani este, la această dată, cel mai performant din România, este de asemeni acoperit în bugetul pe acest an întocmit de primarul Cătălin Flutur.

Majorarea consistentă a bugetului de dezvoltare din acest an se datorează atenției de care s-a bucurat municipiul Botoșani din partea Guvernului României după data de 4 noiembrie, când la Palatul Victoria a fost instalat cabinetul PNL condus de Ludovic Orban. Un singur exemplu, edificator privind suportul real acordat Botoșaniului de miniștrii liberali, este cel al acordării, la finalul anului trecut, a unei sume de peste 6 milioane de lei (peste 60 de miliarde de lei vechi) pentru subvenția la căldură acordată populației.

Construcția bugetară din acest an a ținut cont de toate sesizările venite pe parcursul întregului an 2019 de la cetățeni, asociații de proprietari, ONG-uri, entități reprezentând societatea civilă, asociații și cluburi culturale sau sportive, ca și de cele preluate din mass-media locală.

Primarul Cătălin Flutur își manifestă speranța că gradul de responsabilitate al majorității PSD din consiliul municipal a crescut față de anii trecuți, astfel încât amendamentele menite în fapt să saboteze inițiativele sale de dezvoltare a orașului să nu mai poată fi susținute la vot.         

I. Educație - unități de învățământ

CREȘĂ NOUĂ ÎN CARTIERUL ANL CIȘMEA

Un număr de 98 de investiții cuprinse în bugetul pe acest an vizează unități de învățământ botoșănene, fie ele creșe, grădinițe, școli sau licee.

Construirea unei creșe noi în cartierul ANL Cișmea este unul dintre obiectivele cele mai importante cuprinse în acest capitol bugetar. Solicitată constant în ultimele luni de către cetățenii din zonă, creșa de la Cișmea rezolvă o problemă importantă a acestora, fiind una dintre prioritățile investiționale ale anului 2020.

Alte obiective de mare însemnătate pentru municipiu în domeniul educației sunt cele privind reabilitarea și modernizarea Grădiniței 22, a Grădiniței Șotron și a Grupului Școlar Petru Rareș.

Practic toate colegiile botoșănene beneficiază în acest an de investiții pentru asigurarea utilităților, reabilitarea unor spații sau dotarea cu aparatură a unor laboratoare

II. Modernizare străzi și transport în comun

REABILITAREA CĂII DE RULARE A TRAMVAIELOR ȘI ZECI DE STRĂZI MODERNIZATE ÎN 2020

Unul dintre cele mai consistente capitole bugetare din acest an este cel referitor la transportul local și la modernizarea străzilor orașului. Nu mai puțin de 20 de străzi din municipiu vor fi modernizate în acest an, lista completă a acestora fiind disponibilă mai jos:

1.            Reabilitare si modernizare Drumul Tatarilor (Reactualizare documentatie tehnica si executie), str. Iuliu Maniu, str. Gh. Hasnas, str. Popauti, str. IL Caragiale, str. Hatman Arbore - tronson neasfaltat (proiectare și execuție), str. Crizantemelor (Cartier Tulbureni), str. Crinilor

2.            Documentatie tehnica imbunatatire infrastructura rutiera Cartier Imparat Traian (GAL 5.1)- str Valcelei, str. Izvoarelor, str. Zimbrului

3.            Documentatie tehnica Reabilitare și modernizare str. Mărăști, str. Muncel, str. Varnav, str. Octav Onicescu, str. Prieteniei

4.            Documentatie tehnica Reabilitare si modernizare str. Alexandru cel Bun, str. Iuliu Maniu, str. Popauti, str. IL Caragiale, str. Gh. Hasnas, str. Crizantemelor (Cartier Tulbureni)

5.            Imbunatatire infrastructura rutiera Cartier Imparat Traian – include str. Valcele, str. Izvoarelor, str. Zimbrului (GAL 5.1)

6.            Semaforizare inteligenta a trecerilor de pietoni situata in Calea Nationala zona BRD si b-dul M Eminescu zona monument parc

7.            Documentatie tehnica Reabilitare, amenajare si modernizare Piata Revolutiei, municipiul Botosani - parcare subterana, amenajare piata pietonala, peisagistic si relatie directa cu Pietonalul Unirii si Pietonal bancar, trecere str. Cuza Voda, in subteran si accesul in parcaj

8.            Documentatie tehnica Reabilitare si modernizare str. Posta Veche

9.            Studiu de fezabilitate Amenajare cvartal str. Vârnav, Str Prieteniei, b-dul Mihai Eminescu, str. Octav Onicescu

10.          Proiectare modernizare alei accese auto si pietonale cvartal locuinte cuprins intre str. Vârnav, Str Prieteniei, b-dul Mihai Eminescu, str. Octav Onicescu

Fără doar și poate, cele mai importante proiecte ale acestui capitol sunt cele referitoare la reabilitarea căii de rulare a tramvaielor pe traseele 101 și 102, pentru care am accesat finanțări europene însumând aproximativ 40 de milioane de euro. Semnarea de către primarul Cătălin Flutur a celor două contracte a deschis calea renunțării la vagoanele vechi, implicate în ultima perioadă în incidente rutiere minore. Până la punerea în funcțiune a noului sistem public de transport în comun modern, cu tramvaie noi, silențioase, botoșănenii vor beneficia de serviciile unor autobuze achiziționate în leasing operațional de societatea de profil, Eltrans SA.

Bugetul din acest an răspunde, pe de altă parte, și solicitărilor botoșănenilor din zonele periferice privind modernizarea străzilor lor. Un număr important de străzi intră astfel în proces de modernizare sau de reabilitare, altele fiind supuse lucrărilor de reparații.

III. Sănătate – unități medico-sanitare

UTILITĂȚI PENTRU SPITALUL DE RECUPERARE ȘI EXTINDEREA SPITALULUI DE PNEUMOFTIZIOLOGIE

Racordarea la utilități a Spitalului Municipal de Boli Cronice și Îngrijiri Paliative este una dintre investițiile importante cuprinse în bugetul orașului pe 2020. Secția va deveni astfel funcțională în acest an, asigurând cea mai bună asistență posibilă botoșănenilor afectați de boli incurabile.

Alte investiții importante vor fi realizate la Spitalul de Pneumoftiziologie, una dintre acestea referindu-se la construirea unui nou corp de clădire, necesar extinderii în beneficiul pacienților.

Ambele unități spitalicești din subordinea municipalității vor beneficia de investiții importante pentru dotarea cu aparatură de înaltă performanță în acest an.

Lista completă a pozițiilor din domeniul sănătății cuprinse în bugetul municipiului pe anul 2020 o găsiți aici.

IV. Locuințe, asigurări, servicii, asistență socială

UTILITĂȚI LA ANL LEBĂDA, LOCUINȚE NOI LA ANL CIȘMEA, EXTINDEREA REȚELELOR DE GAZ

Principalele alocări bugetare prevăzute la acest capitol se referă la asigurarea utilităților la locuințele din cartierul ANL Lebăda, precum și la construirea în cadrul etapei a treia de noi locuințe în cartierul ANL Cișmea.

Extrem de importante sunt și proiectele privind extinderea rețelelor de gaze pe mai bine de 20 de străzi din municipiu, printre acestea se regăsesc extinderea retea gaze naturale str. Barbu Lazareanu, str. Tomis, str. Izvoarelor (proiectare si executie), str. Ion Creanga (proiectare si executie), str. Eroilor , Moara de Foc (proiectare si executie), str.IC Bratianu (proiectare si executie), str. Plopilor nr. 2D si nr. 2F (proiectare si executie), str.Nicolae  Pisoski (proiectare si executie), str. Rediu Cartier Tulbureni (proiectare si executie), str.Dobosari, str. Valcelei, Al Dumitru Furtuna, al. Ion Istrate,  al.Iacob Iacubovici (proiectare si executie), str Savenilor - str. Plopilor (proiectare si executie), str. Pod de Piatra (proiectare si executie), str. Macului (proiectare si executie), al. Ctin Iordachescu , str. Tomis, str. Vilcele (proiecatre si executie), str. Cișmea, str. Sitnei, str. Cărămidari, str. Roșiori și Aleea Ilie Ciolac (proiectare si executie).

Reabilitarea unor ansambluri de locuințe sociale și a unor imobile din municipiu, ca și a instalațiilor de încălzire a acestora sunt doar câteva din celelalte proiecte cuprinse în acest an în bugetul orașului construit de primarul Cătălin Flutur.

V. Cultură, recreere, sport

CONSOLIDARE ÎNCHEIATĂ! ÎNECEPEM RESTAURAREA TEATRULUI MIHAI EMINESCU!

După finalizarea lucrărilor de consolidare, în acest an începe efectiv restaurarea Teatrului Mihai Eminescu, proiect pentru care primarul Cătălin Flutur a obținut, pentru a doua oară, finanțarea europeană. Întârzierea de 5 ani cauzată de indecizia oficialilor din primărie din mandatul 2012-2016 a provocat, pe bună dreptate, nemulțumirea botoșănenilor. Implicit, concentrarea eforturilor bugetare ale municipalității pentru acest proiect este pe deplin justificată în acest moment.

În bugetul din 2020 sunt prinse fonduri pentru achiziția unui autocar de către Tatrul Mihai Eminescu, precum și achiziția de instrumente muzicale noi pentru Filarmonica de Stat Botoșani.

Restaurarea monumentului dedicat Răscoalei de la 1907 de lângă Parcul Mihai Eminescu este un alt obiectiv important de pe lista proiectelor culturale bugetate în acest an.

Reabilitarea termică a Sălii Polivalente este doar unul dintre obiectivele de investiții legate de sportul botoșănean cuprinse în buget. Cea mai importantă investiție în acest domeniu va fi reabilitarea și modernizarea Stadionului Municipal, finanțarea acestui proiect urmând a fi asigurată de la bugetul de stat, prin intermediul CNI.

La Parcul de Agrement Cornișa va fi amenajată tot în acest an parcarea destinată autobuzelor și autocarelor, necesară datorită afluxului tot mai mare de turiști.

VI. Biserici

BISERICA SF. GHEORGHE, REABILITATĂ CU BANI EUROPENI

Grija ecumenică pentru lăcașele de cult din Botoșani se manifestă în acest an prin prinderea în bugetul municipiului proiectat de primarul Cătălin Flutur a nu mai puțin de 35 de poziții privitoare la biserici aparținând tuturor cultelor.

Cel mai important obiectiv bugetat este, desigur, cel privind reabilitarea Bisericii-monument istoric Sf. Gheorghe, investiție realizată cu fonduri europene.

Lista completă a investițiilor privitoare la lăcașe de cult din Botoșani aici.

VII. Protecția Mediului

SALUBRIZARE ȘI COLECTAREA SELECTIVĂ A DEȘEURILOR

Bugetul  pentru capitolul de protecția mediului și a sănătății cetățenilor din Municipiul Botoșani are o dimensiune nouă, care cuprinde acțiuni concrete în rezolvarea problemelor acumulate până în prezent.

Soluțiile cuprinse în buget se sprijină în mare parte și pe propunerile venite de la cetățeni care au sesizat disfuncționalități, nereguli și au venit cu idei în rezolvarea situațiilor identificate.

În propunerile de buget pentru anul 2020 s-a ținut cont de:

1.            Înregistrarea  de cheltuieli  foarte ridicate pentru anul 2019 la capitolul PROTECȚIA MEDIULUI  (salubrizare, colectarea deșeurilor, canalizare), care a devenit cel mai mare consumator de fonduri din bugetul local, după cel de funcționare a autorității executive.

2.            Măsurile și soluțiile aplicabile în anul 2020 de UAT Botoșani să fie complementare SMID (Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor din județul Botoșani).

3.            Gradul de colectare selectivă foarte mic realizat în anul 2019 și anume 0,15% , pentru anul 2020 obligația fiind de 50%.

4.            Măsurile și soluțiile propuse în dezvoltarea infrastructurii de colectare să fie în mod evident favorabile și în avantajul cetățenilor din Municipiul Botoșani.

Astfel soluțiile propuse să eficientizeze acest capitol în bugetul anului 2020 cuprind următoarele:

1.            Punerea în funcțiune a Centrului Municipal de Colectare a Deșeurilor Reciclabile pe terenul în suprafață de 0.85 ha preluat de la URBAN SERV SA prin HCL nr.360 /28.10.2019.

Bugetul cuprinde la secțiunea Salubritate si gestiunea deșeurilor:

-              Întocmirea documentațiilor necesare pentru autorizarea amplasamentului CMCDR situat pe Str. IC Brătianu f.n.-Rediu (20 mii lei)

-              Achiziția unei prese verticale de balotat deșeuri reciclabile de 30 tf cu accesorii (144 mii lei)

-              Achiziția unui tocător pentru deșeuri voluminoase colectate de la populație (48 mii lei)

-              Achiziția de containere metalice de diferite capacități pentru deșeuri reciclabile, altele decât cele colectate de SMID prin ADI ECOPROCES (48 mii lei)

-              Achiziția de camere de supraveghere mobile pentru platforme de deșeuri și depozite necontrolate (55 mii lei)

Bugetul mai cuprinde la secțiunea  INVESTIȚII NOI:

-              Racordarea CMCDR la rețeaua publică de apă și canal - proiectare și execuție: 30 mii lei

2.            Punerea în funcțiune a platformei de depozitare a zăpezii pe amplasamentul situat la OBOR.

-              Întocmirea documentațiilor necesare pentru autorizarea primei platforme conforme realizate în Municipiul Botoșani pentru depozitarea organizată a gheții și zăpezii (20 mii lei)

3.            Realizarea unui studiu de fezabilitate cu bilanț de mediu care să identifice o soluție avantajoasă tehnico-financiar, care să rezolve situația creată de stocarea temporară a deșeurilor municipale în perioada 2012-2016 (100 mii lei).

4.            Finalizarea analizei de oportunitate privind realizarea în Municipiul Botoșani a unei stații de încărcare a automobilelor electrice.

Acest nou concept bazat pe reciclare impus de legislația europeană și care s-a inițiat din anul 2019 în Municipiul Botoșani are ca punct vital CMCDR-Rediu, care va funcționa permanent la dispoziția cetățeanului, a instituțiilor și agenților economici care vor aduce în mod voluntar toate tipurile de deșeuri reciclabile (exclus deșeuri menajere) care nu sunt cuprinse în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor gestionat de Consiliul Județean Botoșani.

Prima etapa în dezvoltarea acestui amplasament multifuncțional din punct de vedere al colectării, tratării și eliminării deșeurilor de tip municipal a intrat în funcțiune la sfârșitul anului 2019 și cuprinde rezolvarea integrală a preluării deșeurilor verzi din Municipiul Botoșani, tratarea-transformarea acestora într-o instalație cu tehnologie de ultimă generație și producerea de compost, îngrășământ natural utilizat prin tehnici specifice tot pe spațiile verzi de unde a fost generat.

Combustibil si Energie. Protecția calității aerului

1.            Documentatie tehnica "Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Botosani pentru perioada 2009 – 2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice - Etapa II - POIM axa 7.1."

2.            Documentatie urmarire comportare in timp  cos  de fum Modern Calor (Expertiza tehnica, ridicare topo, studiu geotehnic)

3.            Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Botoşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii energetice

4.            Reabilitarea si modernizarea instalatiilor din punctul termic Grivita 1

Proiectul de buget al municipiului Botoșani, întocmit de primarul Cătălin Flutur, va fi supus votului consilierilor în ședința de miercuri, 19 februarie și are foarte mici șanse să rămână în această formă.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
50

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
221

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
2299

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...