Camere video în trei puncte de colectare a deșeurilor din Botoșani. Imaginile transmise în timp real aduc amenzi de patru ori mai mari celor care încalcă regulile (Foto&Video)

Camere video în trei puncte de colectare a deșeurilor din Botoșani. Imaginile transmise în timp real aduc amenzi de patru ori mai mari celor care încalcă regulile (Foto&Video)

Municipalitatea botoşăneană a adoptat primele măsuri drastice în sensul combaterii comportamentelor neconforme ale locuitorilor, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Joi, 13 februarie a.c., au fost puse în funcțiune primele camere de supraveghere, în trei puncte de colectare cunoscute ca fiind problematice, respectiv în Piața Viilor, Tex și Parcul Tineretului.

Cele trei camere transmit imaginile în timp real către dispeceratul Poliţiei Locale și către Urban Serv, instituții care vor putea, astfel, monitoriza activitățile desfășurate în spațiile celor trei ghene, dar și sancționa comportamente inadecvate ale locatarilor din zonele vizate.

Inițiativa îi aparține viceprimarului Cosmin Andrei, care anunță inclusiv că amenzile aplicate pentru nerespectarea regulilor de depozitare a deșeurilor sunt de patru ori mai mari, ajungând, așadar, până la 400 de lei.

Am mărit de patru ori sancțiunile pentru persoanele care depozitează deșeuri în alte locuri decât cele special amenajate. Scopul nostru nu este să sancționăm cetățenii, ci să corectăm comportamentele deviante, prin descurajarea lor. Bineînțeles că nu putem sancționa toți cetățenii... Dar instrumentul este unul folositor. Ca principiu, Poliția Locală nu aplică legea într-un mod discreționar”, a precizat Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului Botoșani.

Camerele sunt autonome, cu alimentare prin panouri solare și comunicații mobile, putând fi mutate în funcție de nevoi. Costul acestora este de 26.088 lei fără TVA, preț care include furnizarea, configurarea și instalarea lor. Contractul a fost câștigat de firma ICE Computers.

Cosmin Andrei susține că proiectul va fi extins, în timp, pentru un grad mai mare de monitorizare a gestionării platformelor de gunoi din zone-cheie ale orașului.

„Analizam împreună cu Urban Serv și Poliția Locală unde ar mai trebui instalate astfel de camere”, spune Andrei.

De la montarea camerelor până la această oră, nu a fost depistat niciun caz de comportament contravențional, însă viceprimarul a constatat că „este surprinzător câţi oameni caută lucruri de care au nevoie în gunoiul pe care îl aruncăm zilnic”.
 

 

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

S-a pregătit DEGEABA evacuarea tuturor celor din Maternitate, managerul Mihalachi a făcut ANUNȚUL (Video)

Vineri, 3 Aprilie 2020
7325

Decizia anunțată vineri, potrivit căreia conducerea Maternității era nevoită să evacueze în cel mai scurt timp posibil unitatea, în vederea mutării întregului personal ...

REVOLTĂ a medicilor din Maternitate: „NU ne putem asuma responsabilitatea actului medical desfășurat în condiții improprii” FOTO - VIDEO

Vineri, 3 Aprilie 2020
1990

Încă un protest a fost susținut, vineri după-amiază, de către o serie de cadre medicale ale Maternității din Botoșani, ca manifest al nemulțumirii față de decizia autorităților a tr...

Încă două secții ale „Mavromati” sunt închise. „Orice pacient care va fi externat sau transferat, va fi testat pentru Covid-19”

Vineri, 3 Aprilie 2020
2987

Alte două secții ale Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Botoșani au fost închise, ca urmare a infectării unor cadre medicale, care activează în cadrul acestora, cu virusul Co...