Botoşănenii vor plăti un preţ MAI MARE pentru apă şi canal!

După ce a majorat preţul apei pentru că era obligată de un contract de împrumut, Nova Apaserv pregăteşte încă o scumpire pentru clienţii săi, atât pentru apă, cât şi pentru canalizare. Motivul: majorarea costurilor de producţie şi majorarea salariului minim pe economie.

Botoşănenii vor plăti un preţ MAI MARE pentru apă şi canal!

Nova Apaserv a înaintat Autorităţii Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice o documentaţie pentru care solicită aprobarea majorării preţului pentru serviciile de apă- canal, cauzată de majorarea costurilor de producţie şi de întreţinere a staţiilor de pompare. Managerul general al Nova Apaserv, Albert Petru Tănase, spune că deocamdată ANRSC a solicitat nişte date suplimentare pe care operatorul le-a şi trimis.

"Noi am solicitat o creştere o tarifului prin creşterea elementelor de cost, prin două elemente principale: energia electrică şi creşterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, care ne-a afectat. 185 sau 186 de salariaţi au primit salariul minim pe economie mărit, iar această majorare ne-a afectat. Erau nişte cheltuieli neprevăzute atunci când am prognozat bugetul de venituri şi cheltuieli de anul trecut şi tocmai aceste două elemente le avem în vedere pentru această creştere care va fi de 3, până la 4%. Din calculele noastre ar ieşi undeva la 70- 75 de bani pe metru cub. Noi am făcut documentaţia şi acest procent a ieşit din documentaţia noastră, cea pe care am trimis-o. Dumnealor o analizează altfel şi niciodată nu au dat vreunul operator cât a cerut", susţine Albert Petru Tănase.

Cât despre posibilitatea ca abonaţii să judece majorarea preţului serviciilor de apă- canal prin prisma salariilor aflate în plată la Nova Apaserv, managerul general crede că ar fi o judecată personală, dar eronată.

"Această creştere de tarif am explicat ce are la bază, ea nu este făcută în scopul de a da salarii. Este o interpretare subiectivă, dar orice creştere la orice serviciu nu este privită cu ochii bun şi nu este considerată a fi de bun augur, dar fiecare prestator care nu beneficiază de nicio subvenţie de nicăieri, aşa cum suntem noi, este determinat să facă în permanenţă o analiză a costurilor. Plus că avem atâtea preluări de reţele din tot judeţul şi mai ales acum, de când Nova Apaserv este operator regional. Până în 2010, Dorohoiul avea furnizor separat, Darabaniul avea separat, dar prin accesarea fondurilor europene, operatorul a fost obligat să devină unul singur, regional, şi atunci se merge pe acest tarif unic, deşi sunt zone unde tariful ar trebui să fie de 15 lei pe metru cub de apă, din cauza elementelor de cost. Avem staţiile de pompare care ne costă foarte mult, dar asta este politica Uniunii Europene şi noi trebuie să o respectăm", afirmă managerul Nova Apaserv.

Solicitarea de majorare a preţului apei vine la capătul a patru ani în care costul pe metru cub de apă a crescut, semestrial, din cauza condiţionalităţilor impuse de contractul de împrumut accesat de Nova Apaserv de la BERD şi care de fiecare dată a stârnit revolta botoşănenilor. "Cât am fost pe condiţionalităţile impuse de BERD se vorbea de acea ajustare minimă impusă de contractul de creditare. S-au terminat aceste ajustări, de aceea am putut trimite documentaţia la ANRSC", susţine Albert Petru Tănase.

Ce se întâmplă cu salariile angajaţilor între timp, în condiţiile în care există nişte discrepanţe majore? Rămân exact la fel, dat fiind că negocierile pentru contractul colectiv sunt suspendate până la sfârşitul lunii octombrie.

"Aşteptăm răspunsul ANRSC să vedem ce procent ne admite, astfel ca până la sfârşitul lunii octombrie să putem promova un proiect de hotărâre de CJ de rectificare bugetară, ca să prindem şi cheltuielile cu energia electrică care a avut o creştere foarte mare anul ăsta, mai ales în iulie am avut o creştere la megawatt de aproape 50 de lei şi a avut un impact foarte mare pentru noi. Cât despre salariaţi, eu sper că ei au înţeles că sunt făcute demersuri din partea operatorilor din ţară şi a Asociaţiei Române a Apei şi a Federaţiei Sindicatelor, la Ministerul Finanţelor pentru ca în Legea Bugetului de Stat pe 2018 să nu mai includă şi operatorii de apă ca societăţi care se încadrează în prevederile Ordonanţei 26 privind respectarea disciplinei fiscale pentru că ăsta este impedimentul care ne împiedică să facem şi cea mai mică majorare salarială. Mi-e oarecum să-i spun unui salariat care pleacă acasă cu 12, 13 milioane vechi în mână, că ar fi surse, un pic de profit este, dar nu pot să-i dau nimic pentru că nu mă lasă legea. Şi atunci dacă ne va excepta, să vedem ce se va întâmpla şi cu productivitatea muncii pentru că noi, preluând reţele, în loc să crească productivitatea muncii, ea scade pentru că având staţiile de pompare acolo trebuie să fie om permanent şi nu putem să mărim organigrama şi, apoi cheltuiala cu energia electrică...", explică Albert Petru Tănase.

 

 

Spune-ne opinia ta