Agenți economici sancționați de Garda de Mediu. Cine a primit cea mai mare amendă, anul acesta!

O bună parte dintre controalele efectuate de comisarii Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Botoșani în primul semestru al anului s-au finalizat cu amenzi.

Agenți economici sancționați de Garda de Mediu. Cine a primit cea mai mare amendă, anul acesta!

Potrivit reprezentanților instituție cea mai mare sancțiune contravențională aplicată anul acesta a fost în cuantum de 100.000 de lei și a fost dată administratorului depozitului de deșeuri de la Stăuceni "pentru nerespectarea condiţiilor stabilite în Autorizaţia Integrată de Mediu, a nerealizării măsurilor impuse la controlul anterior, precum şi nerespectarea legislaţiei de mediu în vigoare". O amendă în valoare de 55.000 de lei a primit-o și societatea Delgaz Grid după incendiul de la stația de transformatoare din Zona Industrială, din luna aprilie.

"Operatorul economic a fost sancţionat pentru nerespectarea obligaţiilor persoanelor juridice de a realiza sisteme de automonitorizare şi de a raporta autorităţii publice teritoriale de protecţie a mediului rezultatele automonitorizării şi/sau alte date solicitate, precum şi accidentele şi incidentele care pot conduce la pericole de accidente şi pentru neîncadrarea corectă a codurilor de deşeuri eliminate de pe ampasament", a precizat Cristian Kashyap, comisarul șef al Gărzii de Mediu Botoșani.

În primele șase luni ale anului au fost aplicate 33 sancţiuni din care 16 au fost avertismente şi 17 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 436.000 lei; 14 amenzi contravenţionale au fost achitate, 3 amenzi contravenţionale sunt în termen. 

Principalele neconformităţi constatate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost: nerespectarea prevederilor autorizaţiilor de mediu, nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite la controalele anterioare, neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor, încadrarea incorectă pe coduri a deşeurilor generate, lipsa formularelor de transport deşeuri, depozitare deşeuri în spaţii neautorizate şi anadonări de deşeuri, crearea de stocuri de produse pentru protecţia plantelor peste nevoile de utilizare.

"În urma acestor controale s-a suspendat activitatea pentru 2 operatori economici datorită lipsei Autorizatiei de mediu pentru activitatea de colectare şi transport deşeuri menajere pe raza judeţului Botoşani", a spus comisarul șef al Gărzii de Mediu.

Potrivit reprezentanților Gărzii de Mediu, inspecţiile realizate au avut ca prioritate efectuarea controalelor planificate, a controalelor dispuse de Comisariatul General al Gărzii Nazionale de Mediu şi verificarea reclamaţiilor înregistrate la Comisariatul Judeţean Botoşani.

Reclamaţiile înregistrate au semnalat aspecte privind încălcări ale legislaţiei de mediu în diferite domenii de activitate, vizând atât peroane fizice cât şi juridice. Petiţiile au semnalat în general, fapte privind depozitări necontrolate de deşeuri, zgomot produs de diferite activităţi economice, deversări de ape uzate, nerespectarea condiţiilor impuse în actele de reglementare.

 

 

Spune-ne opinia ta