UTIL: In cat timp se prescriu datoriile

UTIL: In cat timp se prescriu datoriile
Termenele de prescriptie ale datoriilor difera in functie de calitatea pe care o are creditorul. Atunci cand este vorba de stat, datoriile se prescriu in termen de 5 ani, in timp ce, in cazul oricaror alte datorii, termenul de prescriptie este de 3 ani.

Prescriptia unei datorii presupune ca, dupa trecerea unui anumite perioade de timp, debitorul nu mai poate fi obligat la plata restantei respective prin mijloace de constrangere garantate de stat. Practic, dreptul de actiune impotriva debitorului se prescrie, adica datornicul nu mai poate fi executat silit. Prin implinirea termenului de prescriptie, orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.

Prescrierea datoriilor este reglementata de Codul de Procedura Fiscala, in cazul datoriilor catre stat, si de Codul de Procedura Civila, atunci cand este vorba de alte datorii decat cele fiscale.

Pe de-o parte, Codul de procedura Civila stabileste, la articolul 405, alin. 1, ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala, atunci cand este vorba de o obligatie baneasca, este de 3 ani.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste datoriile catre stat, Codul de Procedura Fiscala este cel care stipuleaza la art. 130, alin. (1), ca dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani. Acelasi act normativ stabileste, totodata, ca termenul de prescriptie de 5 ani se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.

Cum este calculat termenul de prescriptie

Avocatul Claudiu Lascoschi a explicat pentru AvocatNet.ro ca termenul de prescriptie al datoriilor, altele decat cele catre stat, incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, conform art. 405 alin. 2 din Codul de Procedura Civila.

Astfel, in cazul creditelor bancare, termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita incepe sa curga de la data scadentei obligatiei de plata, adica de la data la care trebuia achitata rata de catre debitorul obligatiei.

"Spre exemplu, in ipoteza in care termenul de prescriptie a executarii silite incepe sa curga de la data de 20 iunie 2007, termenul se va implini la data de 20 iunie 2010", a ilustrat avocatul.

Acesta a aratat ca in conditiile in care exista un credit bancar cu mai multe rate succesive, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ultimei rate de achitat, conform contractului incheiat cu banca.

"In ipoteza in care ultima rata catre banca a fost, sa spunem, in anul 2007 dreptul bancii de a cere executarea silita in anul 2010 s-a prescris, aceasta nemaiavand dreptul recunoscut de lege de a mai proceda la executarea silita a debitorului sau", a exemplificat Lascoschi.

In ceea ce priveste datoriile catre stat, termenul de prescriptie de 5 ani incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere creanta, conform art. 130 alin. 1 din Codul de procedura fiscala.

Intreruperea termenului de prescriptie

Codul de Procedura Civila stabileste la art. 405 indice 1 alin. (1) ca prescriptia dreptului de a cere executarea silita se intrerupe:

a) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;
b) pe data depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;
c) pe data trimiterii spre executare a titlului executoriu, in conditiile art. 453 alin. 2;
d) pe data indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;
e) pe data depunerii cererii de reluare a executarii, in conditiile art. 371 indice 6 alin. 1;
f) in alte cazuri prevazute de lege.

Potrivit lui Claudiu Lascoschi, daca un debitor datoreaza o suma de 500 lei si achita numai 100 lei din acea datorie, termenul de prescriptie a executarii silite pentru restul sumei de 400 lei incepe sa curga de la data efectuarii platii sumei de 100 lei.

De asemenea, avocatul a mai punctat ca pe durata desfasurarii executarii silite prescriptia dreptului de a cere executarea silita nu curge, termenul fiind intrerupt in conditiile legii. Citeste aici de cate ori se poate intrerupe prescriptia executarii silite.

"Prin urmare, daca executarea silita se incepe cu cateva zile mai inainte de implinirea termenului, dar executarea silita se desfasoara si dupa scurgerea termenului de 3 ani, procedura se va putea finaliza cu succes, prescriptia dreptului de a cere executarea silita neproducandu-si efectele juridice", a precizat Lascoschi.

Cum procedezi daca esti executat silit, chiar daca datoria s-a prescris

Avocatul Claudiu Lascoschi a subliniat ca, in cazul in care se demareaza o executare silita dupa depasirea termenului de prescriptie, debitorul poate invoca, in apararea sa, pe calea contestatiei la executare, ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita s-a implinit, iar executarea silita va inceta.

De asemenea, el a precizat ca implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita se poate constata si din oficiu de catre instanta de judecata, in cazul in care debitorul formuleaza o contestatie la executare, dar nu invoca in apararea sa si aceasta exceptie.

Ai platit o datorie al carei termen s-a prescris. Mai poti face ceva?

In situatia in care ai achitat o datorie care s-a prescris, plata este considerata valabila si nu mai beneficiezi de dreptul de restituire.

"Plata facuta voluntar de catre datornic creditorului, indiferent de motivul care l-a determinat sa achite datoria sau doar o parte din ea, este o plata valabila, chiar daca s-a implinit termenul de prescriptie a executarii silite. (…) Debitorul nu mai are dreptul, potrivit legii, de a solicita creditorului restituirea banilor", a mai aratat Claudiu Lascoschi.

 


Sursa: avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Hermannstadt - FC Botoşani, astăzi de la ora 17:30

astăzi, 14:03
39

FC Hermannstadt şi FC Botoşani se întâlnesc astăzi în etapa a cincea a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Hermannstadt!Gazdele sunt lideri &i...

Contabila născută în Botoșani pasionată de fotbal, care luptă în competiția pentru ”1 milion”! (Foto)

astăzi, 14:02
141

Se numără printre cei 50 de concurenți de la „Insula de 1 milion” pentru că își dorește de mult timp să apară într-o emisiune televizată. Aceasta luptă pentru fiul ș...

Sancțiuni de 9.000 de lei pentru apelare nejustificată sau abuzivă la 112!

astăzi, 13:29
33

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și ...