Ungurii vor ca in judetele din Tinutul Secuiesc sa circule o alta moneda decat leul romanesc

Ungurii vor ca in judetele din Tinutul Secuiesc sa circule o alta moneda decat leul romanesc
În Ardeal se lansează monedă separată maghiară. După ce în anul 2010, o organizaţie numită ERDELYI ERO a dorit înfiinţarea unui partid radical cu aceeaşi denumire, renunţând apoi din cauza lipsei de subscrişi, iată că, anul acesta are o iniţiativă cel puţin surprinzătoare. Aceasta vine din partea unuia dintre cei 150 de membrii fondatori ai organizaţiei, Eltes Zoltan Imre, din Miercurea Ciuc.

Propunerea ar fi infiinţarea unei banci care să se numească Siculorum Bes – Bank, precum şi emiterea unei aşa-zis monede, SIC.

Acest lucru este argumentat de autorul iniţiativei, astfel: "Într-o comunitate ca asta (minoritatea maghiară n.r), vom crea instituţii care vor proteja banii şi proprietatea intelectuală, unde activele sunt sigure şi înfloritoare. Banca va funcţiona cu mai puţine fonduri, fonduri de potenţial SIC, utilizate în schimburile comerciale", scrie piatza.net.

De fapt, această idee nu ar fi chiar atât de originală, deoarece inspiraţia domnului Eltes Zoltan Imre vine pe de-o parte din sistemul elveţian WIR, care funcţionează din anul 1929, antrenând vizibil cercul oamenilor de afaceri prin folosirea unui gen de monedă locală asociată, şi doar în domeniul economic, iar de cealaltă parte din sistemul unguresc, numit Francul albastru.

Acesta din urmă, este un voucher folosit în zona oraşului unguresc Sopron, aflat în apropierea graniţei cu Elveţia şi prevede relaţiile economice dintre membri aderenţi. Pe aşa-zis monedă de schimb este imprimat portretul compozitorului Franc Liszt.

Revenind la iniţiativa lui Eltes Zoltan Imre, pe SIC-ul transilvănean, ce se intenţioneaza să fie emis în anul 2012, ar urma să fie imprimate portretele unor personalitati din regiune, cum ar fi cel al Principelui Ardelean Gabriel Bethen.

O primă fază pentru punerea în aplicare a iniţiativei va fi pe data de 27 august a.c., când primarul (PCM) din Băile Tuşnad, Albert Tibor, va fi gazda unei reuniuni unde se vor lua hotărâri în acest sens.

Pentru reuniunea din data de 27 august de la Băiile Tuşnad au fost deja trimise aproximativ trei mii de invitaţii, către directori ai diferitelor instituţii publice şi private, persoane fizice, politicieni şi oameni de afaceri, iar Siculorum Bes- Bank se intenţionează a fi infiinţată la sfârşitul lunii septembrie 2011.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
294

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
505

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
149

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...