Un român în port popular a citit Rugăciunea universală la slujba de Florii ţinută de Papa Francisc la Vatican

Un român îmbrăcat în port popular a citit "Rugăciunea universală" la slujba de Florii ţinută duminică de Papa Francisc la Vatican. Ieşeanul a fost desemnat de către parohul comunităţii române de imigranţi greco catolici din Roma pentru acest ritual.

Un român în port popular a citit Rugăciunea universală la slujba de Florii ţinută de Papa Francisc la Vatican

Credincioşii romano-catolici au început duminică, să celebreze moartea şi învierea Domnului.

Papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie a Duminicii Floriilor şi Patimii Domnului în Piaţa San Pietro din Cetatea Vaticanului, începând cu ora 10.00. Ritualul sacru a început la obeliscul din centrul Pieţei, unde se comemorează intrarea Domnului în Ierusalim. Papa a binecuvântat ramurile de palmier şi de măslin, pe care cardinalii, episcopii şi credincioşii le-au purtat în mâini la procesiunea de intrare.

Potrivit ritualului, la evanghelie se proclamă Patima Domnului Nostru Isus Cristos, anul acesta urmându-se relatarea după sfântul evanghelist Luca. După omilia Sfântului Părinte şi recitarea Crezului, adunarea liturgică dă glas "Rugăciunii universale" sau "Rugăciunii credincioşilor", una dintre rugăciuni – pentru papa şi toţi episcopii Bisericii.

Aceasta a fost rostită în limba română, potrivit vaticannews.va, de către un imigrant care a purtat un costum tradiţional românesc. La solicitarea Oficiului liturgic al ceremoniilor pontificale, parohul Comunității române de migranți romano-catolici din Roma, pr. Isidor Iacovici, l-a desemnat pe Marian Dancă, muncitor, originar din dieceza de Iași, să citească prima intenție de la «Rugăciunea universală» care, de obicei, este înălțată "Pentru papa și toți episcopii Bisericii", scrie Vaticannews.va.

Diaconul a anunțat mai întâi prima intenție prin cuvintele "Oremus pro Summo Pontifice et omnibus Episcopis". Câteva momente de tăcere au predispus sufletele la rugăciune, după care lectorul, îmbrăcat în costum popular, a spus în română: "Duhul Sfânt revărsat pe cruce să-i facă neînfricați în a-L vesti tuturor pe Isus, singurul Domn și Mântuitor al omului". Adunarea liturgică din Piața Sfântul Petru a răspuns în limba latină: "Te rogamus, audi nos!".

Papa Francisc este aşteptat în România în perioada 31 mai - 2 iunie. În prima zi a vizitei, Sanctitatea Sa va celebra Sfânta Liturghie în Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, iar în zilele următoare se va întâlni cu diferite comunităţi catolice din ţară la Şumuleu-Ciuc, unde va prezida Sfânta Liturghie la sanctuarul marian, la Iaşi, unde va întâlni familiile şi tinerii, şi la Blaj, unde va prezida Sfânta Liturghie cu beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici martiri Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Sursa: News.ro şi VaticanNews.va

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Un sucevean a primit ficatul unui botoșănean aflat în moarte cerebrală

Vineri, 14 Iunie 2019
608

Echipa de la Centrul de transplant Iaşi a efectuat, în noaptea de miercuri spre joi, o prelevare de organe de la un donator din Botoşani aflat în moarte cerebrală, care era internat pe ...

Sute de mii de angajaţi ar putea profita după o decizie prin care un procuror a obţinut în instanţă daune morale uriaşe!

Joi, 13 Iunie 2019
2208

Un procuror a câştigat în instanţă daune morale de 14.400 de euro, după ce a dat în judecată instituția pentru nerespectarea condițiilor minimale de lucru. De asemenea, el va primi și o s...

IMPORTANT: Ce teste genetice sunt recomandate înainte de a rămâne însărcinată și în timpul sarcinii

Miercuri, 12 Iunie 2019
396

Când spunem set de analize uzuale pentru gravide, nu ne gândim automat și la testări genetice. Pe acestea le privim cumva cu teamă și ne dorim să nu ajungem să le vedem prescrise de ...