Un român în port popular a citit Rugăciunea universală la slujba de Florii ţinută de Papa Francisc la Vatican

Un român îmbrăcat în port popular a citit "Rugăciunea universală" la slujba de Florii ţinută duminică de Papa Francisc la Vatican. Ieşeanul a fost desemnat de către parohul comunităţii române de imigranţi greco catolici din Roma pentru acest ritual.

Un român în port popular a citit Rugăciunea universală la slujba de Florii ţinută de Papa Francisc la Vatican

Credincioşii romano-catolici au început duminică, să celebreze moartea şi învierea Domnului.

Papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie a Duminicii Floriilor şi Patimii Domnului în Piaţa San Pietro din Cetatea Vaticanului, începând cu ora 10.00. Ritualul sacru a început la obeliscul din centrul Pieţei, unde se comemorează intrarea Domnului în Ierusalim. Papa a binecuvântat ramurile de palmier şi de măslin, pe care cardinalii, episcopii şi credincioşii le-au purtat în mâini la procesiunea de intrare.

Potrivit ritualului, la evanghelie se proclamă Patima Domnului Nostru Isus Cristos, anul acesta urmându-se relatarea după sfântul evanghelist Luca. După omilia Sfântului Părinte şi recitarea Crezului, adunarea liturgică dă glas "Rugăciunii universale" sau "Rugăciunii credincioşilor", una dintre rugăciuni – pentru papa şi toţi episcopii Bisericii.

Aceasta a fost rostită în limba română, potrivit vaticannews.va, de către un imigrant care a purtat un costum tradiţional românesc. La solicitarea Oficiului liturgic al ceremoniilor pontificale, parohul Comunității române de migranți romano-catolici din Roma, pr. Isidor Iacovici, l-a desemnat pe Marian Dancă, muncitor, originar din dieceza de Iași, să citească prima intenție de la «Rugăciunea universală» care, de obicei, este înălțată "Pentru papa și toți episcopii Bisericii", scrie Vaticannews.va.

Diaconul a anunțat mai întâi prima intenție prin cuvintele "Oremus pro Summo Pontifice et omnibus Episcopis". Câteva momente de tăcere au predispus sufletele la rugăciune, după care lectorul, îmbrăcat în costum popular, a spus în română: "Duhul Sfânt revărsat pe cruce să-i facă neînfricați în a-L vesti tuturor pe Isus, singurul Domn și Mântuitor al omului". Adunarea liturgică din Piața Sfântul Petru a răspuns în limba latină: "Te rogamus, audi nos!".

Papa Francisc este aşteptat în România în perioada 31 mai - 2 iunie. În prima zi a vizitei, Sanctitatea Sa va celebra Sfânta Liturghie în Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, iar în zilele următoare se va întâlni cu diferite comunităţi catolice din ţară la Şumuleu-Ciuc, unde va prezida Sfânta Liturghie la sanctuarul marian, la Iaşi, unde va întâlni familiile şi tinerii, şi la Blaj, unde va prezida Sfânta Liturghie cu beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici martiri Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Sursa: News.ro şi VaticanNews.va

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Ce este meningita meningococică fulminantă, care a ucis în câteva ore o elevă din București. Ce simptome are boala și cât de contagioasă este!

Vineri, 19 Aprilie 2019
665

Meningita meningococică fulminantă, care a ucis joi, în doar câteva ore, o elevă din București, este una dintre cele mai grave forme de meningită, este foarte contagioasă, are o evol...

Peste 80 de tone de legume şi fructe, distruse în cadrul Operaţiunii Demetra

Duminică, 14 Aprilie 2019
790

"Începând cu data de 11 aprilie 2019, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat o serie de controale la nivel naţional pentru depistar...

Bun şi pentru Botoşani: Sprijinul financiar pentru producţia de usturoi ar putea creşte la 3.000 de euro pe hectar

Duminică, 14 Aprilie 2019
310

Potrivit unui proiect de hotărâre publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor va fi de 13.950 lei/hectar, echivale...