Slujbă de comemorare: Trei ani de la tragedia SMURD în care și-au pierdut viața și doi botoșăneni!

Slujbă de comemorare: Trei ani de la tragedia SMURD în care și-au pierdut viața și doi botoșăneni!

    Foto: Cebotari Andrei

Duminică, 2 iunie, s-au împlinit trei ani de când un elicopter al SMURD Iaşi s-a prăbuşit în localitatea Haragîş din Republica Moldova, accidentul ducând la moartea celor aflaţi la bord. Se aflau în misiune atunci medicul Mihaela Dumea, asistentul medical Gabriel Sandu, pilotul Doru Gavril şi copilotul căpitan-comandor Voicu Socae. Pilotul Doru Gavril și asistentul Gabriel Sandu erau originari din județul Botoșani.  

„2 iunie este o zi plină de durere, dar şi de recunoştinţă pentru SMURD Iaşi. Comemorăm trei ani de când s-au ridicat pe cerul Moldovei cu elicopterul SMURD Iaşi şi nu au mai revenit dragii noştri colegi dr. Mihaela Dumea, asist. Gabriel Sandu, cdr. Doru Gavril şi cdr. Voicu Socae. Timpul nu şterge amintirea lor şi toate misiunile în care salvăm şi facem bine oameni le dedicăm memoriei lor. Echipa SMURD Iaşi a fost alături de familiile lor la slujbele de pomenire din cimitire şi le păstrează cu drag amintirea colegilor lor din ceruri“, au precizat reprezentanţii SMURD Iaşi, potrivit Ziarul de Iași.

În ziua tragediei, elicopterul transportase la Chişinău o femeie în vârstă cu bronhopneumonie şi se îndrepta spre un alt pacient, care suferise un accident vascular cerebral. Nu au mai ajuns însă, elicopterul prăbuşindu-se.

Doru Gavril, cel care se afla la mansa aeronavei, s-a născut pe 11 martie 1963, la Viișoara, în județul Botoșani, și a fost comandantul Unității Speciale de Aviație Iași. Avea o vastă experienţă, având pe elicopter 4.181 de ore de zbor, efectuand foarte multe misiuni la Botosani, fiind mereu incantat ca ajunge pe pamantul natal. Lucra în armată din 1985 şi în MAI din 2005, era căsătorit şi avea un copil.

Gabriel Sandu, în vârstă de 38 de ani, era originar din municipiul Dorohoi si avea o experiență de 11 ani pe elicopterul SMURD, plecând în misiuni încă de la înființarea acestui serviciu. Soția lui este tot cadru medical, la Spitalul Sf. Spiridon din Iași, cei doi având o fetiță. La fel ca pilotul Doru Gavril, și Gabi Sandu era bucuros ori de câte ori ajungea pe pământurile natale pentru a salva vieți.

În ziua de 2 iunie 2016, în jurul orei 14.23, Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a informat Centrul Operaţional de la Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi a Ministerului Afacerilor Interne că a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD care opera pe raza Republicii Moldova în baza acordului transfrontalier de cooperare. La nivelul MAI a fost convocată de îndată celula de criză pentru gestionarea situaţiei. Autorităţile din Republica Moldova au confirmat în jurul orei 15.00 că într-o regiune împădurită din Raionul Cantemir a fost găsită epava elicopterului.

Cele patru persoane aflate la bord erau decedate. Pe lângă pilot și asistent, și-au mai pierdut viața copilotul elicopterului, căpitan-comandor Voicu Şocae, în vârstă de 36 de ani, și medicul Mihaela Dume, în vârstă de 39 de ani. 

La un an după tragedie, Poșta Republicii Moldova a imprimat un timbru in memoria echipajului Smurd 347-Iasi, cazut în misiune în raionul Cantemir, Republica Moldova, în iunie 2016. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
48

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
20

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
28

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...