Senatul a votat: Tinerii dezavantajați se vor putea angaja temporar în instituțiile locale ca să câștige competențe

Senatul a votat: Tinerii dezavantajați se vor putea angaja temporar în instituțiile locale ca să câștige competențe
Cei cu vârsta între 16 și 26 de ani, care nu au nici măcar un an de experiență în muncă și care fie provin din sistemul de protecție a copilului, fie au un copil în întreținere vor putea da concurs pentru ocupa un post temporar în instituțiile publice locale. Vorbim de un proiect de lege care a trecut recent de Senat și care va oferi o șansă tinerilor dezavantajați în câmpul munci, dacă și deputații își vor da aprobarea.
 
Tinerii dezavantajați se vor putea angaja, timp de 24 de luni, în instituțiile publice locale, pentru a dobândi diverse competențe, conform Proiectului de lege privind integrarea în muncă, în cadrul instituțiilor publice la nivel local, a tinerilor dezavantajați. Proiectul a trecut luni de Senat și urmează să intre în dezbaterea deputaților, cei care vor avea votul decisiv în acest caz. Prevederile proiectului vor intra în vigoare dacă va fi aprobat și de șeful statului, după ce va fi publicat în Monitorul Oficial, scrie Avocatnet.ro.
 
În proiect, tinerii dezavantajați vor fi cei cu vârste între 16 și 26 ani, care nu au vechime în muncă mai mare de 12 luni și care:
 
-fie se află în sistemul de protecţie a copilului sau provin din acesta;
-fie au cel puțin un copil în întreţinere.

Un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituțiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, acestor tineri, cu condiția ca acestea să fie vacante. La finalul celor 24 de luni, contractul individual de muncă va înceta de drept, iar postul va putea fi ocupat de o altă persoană aflată într-o situație similară. Prin urmare, angajarea va fi temporară.
 
Cum se va ajunge la aceste posturi? Evident, prin concurs. Se vor depune dosare, se va da un interviu și o probă practică, scrie în proiect.
 
"Anunțul privind procedura de recrutare și încadrare a tinerilor dezavantajați se afișează de către angajator într-un loc vizibil la sediul acestuia, pe prima pagină a site-ului instituției, precum și pe pagina de internet www.posturi.gov.ro, Secțiunea  «Pasarela»,  cu cel puțin 20 de zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru selecția dosarelor", se prevede în proiect.
 
Atenție! Proiectul de lege privind angajarea tinerilor dezavantajați NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Camera Deputaților, aprobat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...