Saraci si destepti? Cei mai săraci elevi au avut cea mai mare rată de promovabilitate la bacalaureat

Saraci si destepti? Cei mai săraci elevi au avut cea mai mare rată de promovabilitate la bacalaureat

   zf.ro

Absolvenţii de liceu din cele şase oraşe din nord-estul ţării (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), unde raportul PIB per capita este cel mai scăzut din România, de 3.358 de euro/locuitor, au avut cea mai mare rată medie de promovabilitate la bacalaureat: 49,38%, scrie Ziarul Financiar în ediţia de astăzi.

La polul opus sunt cei care au susţinut bacalaureatul în cele mai bogate regiuni, în Bucu­reşti-Ilfov şi în vestul ţării, unde PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la valori de 13.648 de euro, respectiv 6.333 de euro şi unde rata de absolvire a bacalau­reatului a fost de 33%. Explicaţia?

"Cei săraci vor să iasă din sărăcie, iar învăţatul şi obţinerea unor note bune este singura lor şansă de a pleca din locurile în care sunt, de a se înscrie la o facultate bună şi de a obţine un job mai bine plătit. Ei învaţă cu mai multă seriozitate, poate şi pentru că nu au alte activităţi sau «tentaţii»", este de părere Paloma Petrescu, fost secretar de stat pentru învăţământul preuni­versitar în Ministerul Educaţiei.

În cele mai sărace judeţe din ţară - Vaslui şi Botoşani - unde rata şoma­jului este încă destul de mare pentru că investitorii străini au refuzat să vină deoarece nu au infrastructură şi piaţă de desfacere spre Vest, rata de promovabilitate la bacalaureat a fost cu 10 şi chiar 20% mai mare decât cea obţinută de elevii din judeţul Ilfov, relatează Ziarul Financiar.

Pe de altă parte, însă, publicaţia admite faptul că este posibil ca aceste rezultate să fie influenţate şi de faptul că în unele judeţe nu au fost mon­tate camerele video prin care s-a realizat supravegherea examenului. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În urmă cu puțin timp: o locuință din municipiul Botoșani a fost cuprinsă de flăcări

astăzi, 15:10
40

O locuință situată pe strada Pod de Piatră, din municipiul Botoșani, a fost cuprinsă de flăcări, vineri după-amiază.Pompieri ai Detașamentului din Botoșani au fost solicitați să inte...

Botoșani, la coada județelor privind rata de locuințe asigurate

astăzi, 14:50
25

Patru din cinci locuinţe româneşti nu au asigurare împotriva dezastrelor, arată statisticile. Mai grav este că majoritatea gospodăriilor neasigurate se află în mediul rural, ce...

Președintele CNCD: „Aș introduce educația sexuală în școală. În 2018, mamele minore au născut 10% dintre copii”

astăzi, 14:38
41

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a declarat miercuri seară că ar dori introducerea educației sexuale în școli, argumentând cu numă...