S-a stins din viata George Palade, singurul roman care a castigat un Premiu Nobel!

S-a stins din viata George Palade, singurul roman care a castigat un Premiu Nobel!

 George Emil Palade, Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina, 1974  

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicina in 1974, George Emil Palade, a murit astazi in Statele Unite ale Americii, la varsta de 96 de ani. George Emil Palade s-a nascut la Iasi in 1912, intr-o familie de profesori.

In 1930 este admis ca student la Facultatea de Medicina a Universitatii din Bucuresti, pe care o absolva in 1940, obtinand titlul de Doctor in Medicina.

In 1946 se insoara cu Irina Malaxa, fiica industriasului Nicolae Malaxa, si pleaca cu sotia sa in Statele Unite ale Americii, fiind angajat ca cercetator la New York University.

El a pus in evidenta particule intracitoplasmatice bogate in ARN, la nivelul carora se realizeaza biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau "corpusculii lui Palade".

In anul 1974 primeste Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina, pe care l-a impartit cu Albert Claude si Christian de Duve. In 1986, Presedintele Ronald Reagan i-a decernat Medalia Nationala pentru merite deosebite in domeniul stiintei, iar anul acesta, presedintele Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Colan.

Ziua in care s-a nascut George Palade, 19 noiembrie, a fost desemnata, incepand cu anul 2006, Ziua Cercetatorului si Proiectantului din Romania.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
102

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
245

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
105

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...