În urmă cu patru ani, în dimineața zilei de 1 aprilie, o veste îngheța sufletele tuturor celor care au cunoscut-o: Mariana Honceru pleca la cele veșnice la doar două zile după ce își aniversase ziua de naștere.
Mariana Honceru, care primise și titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani, a rămas în memoria multor artiști. Scrisese, în urmă cu câțiva ani, și versurile celebrului cântec ”Dorul Basarabiei”, din repertoriul lui Ion Paladi.
Tot Mariana Honceru este autoarea nu mai puțin celebrului cântec „Sârba de la Flămânzi”, melodie cântată de decenii întregi de Laura Lavric.
Născută la Ungureni, Mariana Honceru a rămas mereu fidelă satului botoșănean. După ce, o vreme, a activat în cadrul Întreprinderii Textila Botoșani, a devenit bibliotecar în cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor. A scris texte pentru artiști, pentru grupuri vocale, chiar și pentru trupe de teatru.
A înființat și coordonat Ansamblul ”Mărgineanca”.
A înființat, de asemenea, Festivalul de Teatru pentru liceeni ”Lyceum”, ajuns în acest an la a 27-a ediție.
În anul 2018, pe 30 martie, consilierii locali din Botoșani aprobau proiectul prin care Ștefan Dodiță propunea acordarea titlului de Cetățean de Onoare Marianei Honceru, ”textier de cântece de muzică populară și patriotică”. Decernarea efectivă a însemnelor și ceremonia de înmânare a Titlului a avut loc în 2019, cu doar o zi înainte de ziua de naștere a artistei.
După ce a coordonat mulți ani ”Mărgineanca” sau ”Steluțele”, la Casa de Cultură a Sindicatelor, după ieșirea la pensie, Mariana Honceru a înființat un nou grup, Vatra, al pensionarilor din județul Botoșani.
”Mă bucur că am revigorat, am răscolit un pic cântecul patriotic. Cântecul patriotic s-a cântat la noi dintotdeauna. O rădăcină aici dacă eu am înfipt, ea o să lăstărească, și am deja copii care îmi vin și, înainte de a cere cântece satirice și cântece de horă și de bătute, îmi cer și un cântec patriotic. Măcar și pentru atât eu sunt mulțumită de ceea ce am făcut”, mărturisea Mariana Honceru în 2019.