Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani, au organizat în perioada 28-30 Martie 2025, la pensiunea „La Brazi” din localitatea Vama, județul Suceava, o sesiune de instruire a celor 24 de asistenți sociali și pedagogi implicați în proiectul „CARE – Comunitate Activă pentru sprijin și Reintegrare Echitabilă”. Proiectul vizează îmbunătățirea bunăstării a 270 de copii, prin prevenirea separării de familie a 235 de copii aflați în situație de risc de separare de familie și prin sprijinirea reintegrării în familie a 35 de copii care provin din sistemul de protecție specială.
Proiectul urmărește să îmbunătățească condițiile de viață și să ofere suport social, educațional și psihologic copiilor și familiilor acestora, contribuind astfel la reducerea disparităților și incluziunea socială a grupurilor vulnerabile din comunitățile vizate (7 UAT-uri din județul Botoșani și anume: Blândești, Bălușeni, Corni, Tudora, Răchiți, Hilișeu-Horia și Municipiul Botoșani).
Printre traineri s-au numărat Maria Pavelescu (profesor și formator) care a organizat ateliere practice și creative, Lăcrămioara Radu (consilier superior/şef birou DGASPC Botoșani) care a prezentat serviciile de reintegrare cu măsuri de protecție, Mihai Pânzaru-Pim (grafician și caricaturist) care a făcut portrete participanților și membrii echipei Asociației Institutului Bucovina care au prezentat serviciile suport socio-educaționale de care vor beneficia copiii din proiect.
Prima zi a sesiunii de instruire, participanții au fost informați de reprezentanții Asociației Institutul Bucovina și ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani despre obiectivele proiectului. De asemenea, li s-au prezentat metodologii și instrumente ce vor fi utilizate de specialiștii implicați și au luat parte la ateliere practice și creative pentru a înțelege în detaliu proiectul.
A doua zi, participanții au fost instruiți cu privire la serviciile ce vor fi oferite în cadrul proiectului. Apoi, aceștia au luat parte la ateliere și activități destinate să completeze
Informațiile teoretice prezentate în cadrul instruirii.
Pe parcursul zilei, cei 24 asistenți sociali și pedagogi au susținut interviuri scurte despre proiect și sesiunea de instruire.
În ultima zi, experții au primit certificatele de participare și au aflat detalii despre următorii pași care vor fi făcuți pentru derularea proiectului.
„CARE - Comunitate Activă pentru Sprijin și Reintegrare Echitabilă” este finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European, Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 - 2027, se desfășoară pe perioada 01.02.2025 - 31.07.2027 și are o valoare totală de 9.947.640,11 RON.
Proiectul este cofinanțat din Programul „Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027”.