România, cel mai mare exportator de forță de muncă din Uniunea Europeană

România, cel mai mare exportator de forță de muncă din Uniunea Europeană

Aproape 200.000 de români părăsesc țara în fiecare an în căutarea unui trai mai bun. Suntem statul european din care pleacă cei mai mulți cetățeni și puțini sunt cei care se gândesc să se mai întoarcă. Corupția și sărăcia îi țin departe de România. Inclusiv ceea ce s-a întâmplat cu voturile românilor pe 27 septembrie 2020 este un gest definitoriu în decizia de a emigra.

Nu vor să mai plece din țările în care au salarii mai mari, școli mai bune, infrastructură. În tot acest timp, România se depopulează și îmbătrânește, potrivit Realitatea PLUS.

România este cel mai mare exportator de forță de muncă din UE. În fiecare an, aproape 200.000 de romani părăsesc țara și se estimează ca 20% dintre cei cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani trăiesc și muncesc peste hotare. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 5.600.000 de români fac parte din diaspora.

„Cei care au plecat au fost mult mai mulți decât cei care s-au întors și, în cazul unor situații cum a fost criza economica din 2008 care a afectat Spania, românii au preferat să caute alte destinații decât sa se întoarcă în țară când nu au mai avut de muncă”, a declarat Mălina Voicu, sociolog.

Corupția, clasa politică și sărăcia sunt motivele principale care îi fac pe români să caute un trai mai bun în țări precum Spania, Italia, Germania sau Marea Britanie.

„România pierde foarte mult, pentru ca ne uitam, traversam o criza sanitară, o să urmeze o criză economica și nu vom avea cu cine să muncim, cu cine sa reconstruim această țară. Oare nouă, celor care am rămas, cine o sa ne plătească pensia?”, a afirmat Valentina Saygo, economist.

Numai în 2018, românii plecați în străinătate au trimis în țară aproape 3 miliarde de euro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

“Eminescu trăiește printre noi”

astăzi, 09:40
21

S-au împlinit 171 de ani de la nașterea celui care a luminat, prin strălucirea geniului său, calea neamului românesc. Poet printre scribi, jurnalist printre polemiști, scriitor printre...

Locuință distrusă de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile

astăzi, 09:15
91

Un bărbat din satul Codreni, comuna Mileanca, a ajuns la spital cu arsuri de gradul II și III la nivelul feței și mâinii stângi în urma unui incendiu care i-a distrus locuința. ...

Românii au tot anul la dispoziție pentru a-și schimba furnizorul de energie electrică

astăzi, 09:00
183

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat un ordin ce îi vizează pe toți consumatorii de energie electrică. Aceștia vor avea timp tot anul să își schi...