România- 15 ani de drepturi şi obligaţii ca stat membru al NATO FOTO, VIDEO

România- 15 ani de drepturi şi obligaţii ca stat membru al NATO FOTO, VIDEO

Cu ocazia celebrării celor 15 ani împliniţi de la momentul aderării la NATO, Instituţia Prefectului- Judeţul Botoşani şi Garnizoana Botoşani au organizat duminică, 7 aprilie, un ceremonial militar dedicat Zilei NATO, în faţa Cercului Militar Botoşani (parcarea ANAF), la care la care au fost invitaţi botoşănenii.

Pe 29 martie 2004, România adera la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, iar câteva zile mai târziu, drapelul României era arborat în Cartierul General al NATO de la Bruxelles. Au trecut 15 ani de atunci, iar calitatea de membru NATO a conferit României drepturi egale cu ale tuturor celorlalte state, securitate precum şi obligaţii. 

Manifestarea a început odată cu primirea onorului de către prefectul Dan Şlincu, intonarea Imnului de Stat al României şi a Imnului NATO. Apoi, comandantul Garnizoanei Botoşani, lt.col. Petrea- Cornel Titiliuc, a vorbit despre semnificaţia Zilei NATO şi un istoric al Organizaţiei şi a punctat momentul în care România a aderat la NATO precum şi participarea ţării noastre în teatrele de operaţii.

Un moment important în cadrul evenimentului a fost prezentarea de către militari a celor 29 de steaguri ale statelor membre NATO, în ordinea intrării în alianţă, începând cele care au pus bazele Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, în 1949, până la ultimul, Muntenegru, în 2017. 

Locţiitorul comandantului Garnizoanei Botoşani, lt.col. Sorin Ciobanu, veteran al războiului din Afganistan cu şase misiuni, a povestit despre experienţa sa în teatrul de operaţii şi despre diferenţele între un stat aflat în plin război şi unul- România-, care beneficiază de pace.

Activitatea s-a incheiat cu defilarea detaşamentului de onoare.

Pentru ca ceremonialul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, traficul a fost dirijat între orele 12:30- 14:00 la intersecţia străzilor Ştefan Luchian- Cuza Vodă. Structurile MAI şi Poliţia Locală au fost angrenate în asigurarea traseului, asistenţei medicale de urgenţă şi a traficului.






































 

 

Spune-ne opinia ta