Român din diaspora pentru cei de acasă: "Nu mai dați șpagă, oameni buni, că se duce de râpă țara…"

"Fiecare comună poate băga apă și canalizare aproape gratis, trebuie doar să știe să facă un proiect european și să nu fure! De ce în peste 50% dintre comunele din România nu este apă curentă? Pentru că noi ne furăm țara apoi dăm vina pe alții". 

Român din diaspora pentru cei de acasă: "Nu mai dați șpagă, oameni buni, că se duce de râpă țara…"

Am întâlnit sute, poate chiar mii de români ce se fălesc că muncesc în străinătate ca să țină copilul la facultate, în România.

Oameni buni, marea majoritate a facultăților de stat din România sunt gratis, un copil dacă are chef de învățat poate intra la cele gratuite. În majoritatea centrelor universitare se asigură locuri în cămine care costă în jur de 30-50 euro/lună. Se acordă burse destul de mari, singura condiție e ca studentul să învețe!!

Copiii români cu ceva bani nu vor la facultăți de stat din lene, din comoditate, merg la facultăți private unde trebuie doar să plătească și să se prezinte la examene, nu neapărat să și învețe. Copiii mai săraci nu merg la facultate deloc, pentru că nu îi informează nimeni că pot face asta (intenționat zic eu), asta în timp ce facultăți vechi de stat duc lipsă de studenți, ba chiar și-au închis multe secții.

Dar un părinte e bucuros că a muncit pe brânci în străinătate și și-a ținut copilul la facultate privată unde a plătit mii de euro apoi i-a găsit și un loc de muncă pentru care a dat șpagă, să zicem, la o primărie… Toată lumea mulțumită dar localitatea respectivă nu se dezvoltă. De ce? Pentru că toți de acolo sunt angajați pe „pile”, fără o pregătire adecvată. E doar un mic exemplu, gândiți-vă că asta se întâmplă în toate instituțiile statului. Cine să facă proiecte de dezvoltare în primăria respectivă? Voi știți câte fonduri nerambursabile se pierd pentru că nu are cine să le acceseze? Fiecare comună poate băga apă și canalizare aproape gratis, trebuie doar să știe să facă un proiect european și să nu fure! De ce în peste 50% dintre comunele din România nu este apă curentă? Pentru că noi ne furăm țara apoi dăm vina pe alții. Fiecare funcționară obraznică a fost angajată pe postul său nedrept, a prins curaj în urma lingușelii a mii de români care i se ploconesc, prin cadourile pe sub mână care i se fac.

Nu mai dați șpagă, oameni buni! De ce în Italia am făcut buletinul în 5 minute fără nicio cunoștință sau atenție iar în Romania am avut nevoie de trei săptămâni? Pentru că sunt mulți cu „pile” ce nu stau la rând, pentru că funcționarii sunt slab pregătiți, muncesc mult pentru „cunoștințe” iar cine ar trebui să îi controleze sunt la fel de șpăgari și slabi pregătiți. Mi-au propus trei persoane să îmi intermedieze șpaga și i-am refuzat.

Aud tot felul de minciuni și de aberații, cum că cineva din afara României ne vrea răul, că ne fură și distrug alții. Nu e așa, românii se fură între ei, iar cei din diaspora în loc să se schimbe, să facă în România ceea ce văd bun în țările unde locuiesc acum, ei continuă, atunci când merg în concedii, cu aceeași mentalitate veche, cu fala mare, șpaga și lingușeala. Am văzut foarte mulți români ce își mănâncă de sub unghii prin Europa, dar când ajung în România sunt zmei, aruncă banii în stânga și-n dreapta doar de fală. Că așa-i la noi…

Vrem o țară ca afară, vrem ca ei, dar facem ca noi, ne-ar plăcea să ajungă România la nivelul țărilor dezvoltate, dar noi nu schimbăm nimic, nu ne implicăm, doar ne văităm și dăm vina pe alții. Aici, în Italia, au fost alegeri de curând, toți italienii vorbeau despre asta, toți erau interesați, a fost peste 70% din populație la vot. În alte țări dezvoltate este și mai mare procentul, Germania și Franța 80%, Olanda 90%, la noi, în România, este sub 40%. Vrem schimbare de la același partid ce ne conduce de 28 de ani, de la aceeași clasă politică plină de corupție. Nu se poate! Trebuie să îi schimbăm. Și vom reuși doar dacă în primul rând ne vom schimba noi înșine!

Vasile Mihali – Italia"

 

SURSA

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Meteo: Vreme extremă vineri, cu cod portocaliu de viscol. Minime de -11 grade la Botoșani!

Joi, 22 Martie 2018
639

Vineri vor fi precipitatii in toata tara, cu temperaturi extrem de scazute pentru final de martie, in timp ce sambata vremea se mai linisteste, dar ramane tot rece, potrivit Administratiei Nationale d...

Caii și câinii de la Poliție, Jandarmerie și Armată ar putea să primească pensie!

Joi, 22 Martie 2018
221

Senatorul PNL Florin Cîțu a depus un proiect de lege care prevede pensii pentru câinii și caii de la Poliție, Jandarmerie și Armată, la ieșirea acestora din activitate, relatează EuropaFM. ...

Teodorovici ne anunta ca site-ul ANAF functioneaza: Prezint scuzele mele catre toti contribuabilii

Joi, 22 Martie 2018
152

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a cerut scuze celor care au avut de suferit din cauza nefunctionarii site-ului ANAF din ultimele zile.El a subliniat ca in momentul de fata site-ul este fu...