Refuzul vaccinului ROR şi migraţia botoşănenilor- riscuri de îmbolnăvire cu rujeolă

Un raport al Direcţiei de Sănătate Publică arată că refuzul vaccinului ROR este cea mai mare problemă cu care se confruntă autorităţile sanitare botoşănene, urmată de migraţia familiilor. De la începutul anului, s-a înregistrat un focar de rujeolă în judeţ.

Refuzul vaccinului ROR şi migraţia botoşănenilor- riscuri de îmbolnăvire cu rujeolă

3.365 de vaccinuri ROR (rujeolă- oreion- rubeolă) au fost administrate de la începutul anului de către furnizorii de servicii medicale, în principal medicii de familie, însă rata de acoperire vaccinală este de 75%. Acest procent situează judeţul Botoşani în media pe ţară, faţă de un optim de 05%.

"Rata scăzută este cauzată de refuzuri- în jur de 8-9%, dar şi a lipsei de la domiciliul declarat, fiind vorba de familii plecate în străinătate", susţin reprezentanţii DSP.

În aceste condiţii, de la începutul acestui an, s-a înregistrat un focar de rujeolă la Dorohoi, în comunitatea romă, unde şase pacienţi au primit îngrijiri medicale.

Autorităţile medicale recomandă administarea a două doze de vaccin ROR în cazul tuturor copiilor – doza 1 (la 12-15 luni) şi doza 2 (la 4-6 ani). Copiilor le poate fi administrată a doua doză mai devreme, cu condiţia să treacă cel puţin 28 de zile de la administrarea primei doze.
Vaccinul ROR este administrat mai târziu faţă de celelalte vaccinuri ale copilăriei, deoarece anticorpii primiti de nou-născut de la mamă pot să ofere o oarecare imunitate împotriva bolilor, ceea ce face vaccinul mai puţin eficient dacă este administrat sub vârsta de 1 an.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Orașul în sărbătoare: O nouă pictură stradală în Botoșani! (Foto)

astăzi, 07:34
80

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani, începând de joi, 24 aprilie, cetățenii pot admira o nouă pictură stradală.Lucrarea este realizată în cadrul proiectului &...

Botoșănean căutat prin toată lumea pentru tentativă de omor, adus în cătușe din Suedia!

astăzi, 07:12
73

Poliţia Română anunţă că patru persoane urmărite la nivel internaţional au fost aduse în ţară în cursul zilei de marţi, din Italia, Suedia, Germania şi Scoţia. Doi dintre...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu și pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

astăzi, 07:00
16

Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu era iudeu din Ierusalim şi a fost unul din cei 70 de ucenici ai Domnului şi nepotul Apostolului Barnaba.La început, a fost ucenic al Sfânt...