Polițiștii nu mai vor să fie asociați cu “polițiștii locali”. Peste 8.000 de oameni au semnat o petiție pentru schimbarea denumirii de „Poliţie Locală” în „Gardă Publică”.

Polițiștii nu mai vor să fie asociați cu “polițiștii locali”. Peste 8.000 de oameni au semnat o petiție pentru schimbarea denumirii de „Poliţie Locală” în „Gardă Publică”.

Sindicatul poliţiştilor Europol a făcut un apel pe Facebook prin care se doreşte strângerea de semnături pentru schimbarea denumirii Poliţiei Locale în Gardă Publică. Deja peste 8.000 de oameni au semnat până acum petiţia, care se adresează Parlamentului României.

„Petiţie privind schimbarea denumirii Poliţiei Locale în Gardă Publică, respectiv a denumirii de „Poliţist Local” în Gardian Public. Semnaţi petiţia pentru a putea fi promovată ca propunere de modificare legislativă, în Parlamentul României. Mai multe semnături, mai multe şanse de a elimina confuziile cu Poliţia Română”, este mesajul transmis de Sindicatul Europol.

„Această iniţiativă legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 155 din 12 iulie 2010 privind Poliţia Locală, în sensul schimbării denumirii de "Poliţie Locală", respectiv "poliţist local" cu cea de "Garda Publică" respectiv "gardian public".

Iniţiatorii petiţiei arată că apariţia Poliţiei Locale a generat o serie de confuzii în rândul cetăţenilor ce a diminuat considerabil eficienţa acţiunilor Poliţiei Române cât şi a acestei instituţii aflată sub coordonarea primăriilor şi favorizează permanent apariţia şi săvârşirea unor abuzuri din partea unor angajaţi ai Poliţiei Locale, care se folosesc de confuzia apărută în rândul cetăţenilor.

Iniţiatorii petiţiei argumentează că pentru cetăţeanul obişnuit, ”Poliţie Locală” sau ”Poliţia Română” reprezintă doar autorităţi ale statului, diferenţa dintre atribuţiile acestora fiind neclare chiar şi pentru o parte dintre specialişti.

„De asemenea precizăm că în prezent a devenit o practică comună şi de notorietate faptul că majoritatea angajaţilor din cadrul Poliţiei Locale folosesc articole din uniforma Poliţiei Române, autoturisme cu inscripţii şi semnale speciale de avertizare identice cu cele ale poliţiei, întreţinând şi alimentând confuzia cetăţenilor. Considerăm că denumirea ”Poliţie” trebuie să rămână exclusiv pentru Poliţia Română, iar Poliţia Locală să capete o altă denumire, cea propusă în proiectul de lege fiind de "Garda Publică”. În acest mod, actuala confuzie se elimină, fosta Poliţie Comunitară cu atribuţii sporite, actuala Poliţie Locală, fiind mai uşor de asimiliat de către comunitate sub aspectul competenţelor şi devine aproape imposibil de realizat confuzia cu Poliţia Română”, se  mai arată în textul petiţiei.

„În plus, înlocuirea sintagmei „Poliţia Locală” în toate textele legislative aflate în vigoare circumscrie perfect scopului şi conţinutului actului normativ în sine şi a atribuţiilor acestei instituţii denumită în prezent ”Poliţia Locală”, se mai precizează în expunerea de motive.

Dacă doriți să vă alăturați inițiativei polițiștilor puteți semna petiția aici: https://petitieonline.ro/petitie/34011138

Iar dacă vreți să vedeți ultima aventură a polițiștilor de la Botoșani, o puteți face aici: un polițist local mort de beat, filmat în timp ce un coleg se chinuia să-l ducă acasă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer a început să fie adus în Europa din Statele Unite

Duminică, 29 Noiembrie 2020
467

Avioanele companiei aeriene United Airlines au început să opereze primele astfel de zboruri din istorie, cu destinaţia Bruxelles, anunță presa americană.Dozele de vaccin au fost transpo...

DSP-urile trebuie să comunice Birourilor electorale de circumscripţie judeţeană lista persoanelor în privinţa cărora s-a instituit izolarea sau carantina

Duminică, 29 Noiembrie 2020
222

Biroul Electoral Central a adoptat, în şedinţa de astăzi, duminică, o decizie privind unele măsuri pentru transmiterea cererilor de vot prin intermediul urnei speciale în cazul alegă...

MApN: Sumele alocate rezerviștilor militari au fost majorate cu până la 30%. Rezerviștii pot pleca de acum și în străinătate fără să mai anunțe

Duminică, 29 Noiembrie 2020
338

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că Guvernul a aprobat modificarea legii privind Statutul rezerviștilor militari, modificare care va duce la creșterea atractivității serviciului...