Persoanele de peste 65 de ani pot ieşi din casă în orice interval orar își doresc

Persoanele de peste 65 de ani pot ieşi din casă în orice interval orar își doresc

Persoanele cu vârste de peste 65 de ani pot ieşi din casă în orice moment al zilei, ca orice cetăţean, declaraţiile pe proprie răspundere, ce pot fi completate şi de mână, fiind necesare doar la deplasarea între localităţi, adică în afara razei de 30 de kilometri faţă de principalul oraş.

‘Hotărârea CNSSU nr. 24 cu privire la declararea stării de alertă nu restricţionează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. Acestea pot părăsi domiciliul în orice interval orar doresc. Rămâne însă valabilă recomandarea de a limita pe cât de mult posibil deplasările şi de a evita locurile aglomerate mai ales pentru persoanele din categoriile vulnerabile pentru a reduce riscul infectării cu noul coronavirus. (…) Interdicţiile emise prin hotărârea CNSSU sunt valabile indiferent de intervalul orar şi nu sunt diferite pentru intervalul post 22,00’, informează GCS.

Potrivit răspunsurilor oferite de GCS la întrebări ale cetăţenilor, nu este nevoie de declaraţie pe propria răspundere pentru deplasarea între localităţile aflate în zona metropolitană faţă de principalul oraş situate pe o rază de până la 30 de kilometri (conform art. 11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi).

În plus, dacă un cetăţean trebuie să ajungă urgent la bancă în altă localitate, în cazul în care tranzacţia bancară nu poate fi efectuată online, deplasarea în afara localităţii se poate face în baza declaraţiei pe propria răspundere, bifând punctul 11 – “alte motive justificate”.

Potrivit GCS, în declaraţia pe propria răspundere, un locuitor al zonei rurale care se deplasează, în afara zonei metropolitane, în altă localitate pentru cumpărături la supermarket, farmacie sau pentru asigurarea unor bunuri pe care nu le poate achiziţiona din sat/comună, bifează la punctul 11 “alte motive justificate”.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
116

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
43

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...