Parlamentarii vor din nou impozit progresiv pe salariu şi taxare diferenţiată pentru pensii şi sănătate

Parlamentarii vor din nou impozit progresiv pe salariu şi taxare diferenţiată pentru pensii şi sănătate

Un nou proiect de lege privind impozitarea progresivă a fost depus la începutul acestei săptămâni la Senat. Acesta urmărește impozitarea progresivă a salariilor şi taxarea diferenţiată pentru pensii şi sănătate.

“O astfel de schimbare ar duce la taxe reduse pentru cei cu venituri mici şi la taxe majorate pentru cei cu venituri mari”, a explicat deputatul Bota Marius Sorin Ovidiu, inițiatorul proiectului, citat de Adevărul.ro.

Dacă acest proiect va deveni lege, atunci, în cazul unei persoane cu un salariu brut de până în 3.000 de lei,  taxarea totală ar urma să fie de 35% - 0% impozit,  10% contribuţie la sănătate şi 25% contribuţie la pensii.

În schimb, pentru o persoană cu un salariu brut între 4.001 şi 5.000 de lei,  taxarea totală ar urma să fie tot de 35%,  dar cu o altă împărţire - 5% impozit,  10% contribuţie la sănătate şi 20% contribuţie la pensii.

Pe de altă parte, pentru o persoană cu un salariu brut de peste 15.000 de lei,  taxarea totală ar urma să fie de 50% - 10% impozit,  12, 5% contribuţie la sănătate şi 27, 5% contribuţie la pensii.

În prezent,  taxarea salariilor este aceeaşi,  indiferent de nivelul veniturilor - 45% în total (partea salariatului),  adică 10% impozit,  10% contribuţie la sănătate şi 25% contribuţie la pensii. În plus,  se adaugă 2, 25% sub formă de contribuţie la muncă (partea angajatorului).

În plus, în România, taxarea salariilor este una dintre cele mai mari din Europa.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Economia județului Botoșani: Dezastru la exporturi pe fondul pandemiei de COVID-19

Miercuri, 27 Ianuarie 2021
218

Datele făcute publice astăzi de Direcția Județeană de Statistică de la Botoșani arată că volumul exportului pentru agenţii economici din județ a scăzut cu aproape 20% în ultimele lun...

Am ajuns primii din Europa la vaccinarea anti-COVID

Miercuri, 27 Ianuarie 2021
741

România s-a plasat ieri pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de doze de vaccin administrate în raport cu populația, potrivit datelor colectate de ...

De la 1 februarie, casele de marcat nou cumpărate trebuie conectate la sistemul ANAF în ziua instalării

Miercuri, 27 Ianuarie 2021
413

Începând cu data de 1 februarie 2021, companiile care cumpără case de marcat trebuie să le conecteze la sistemul național de monitorizare al Agenției Naționale de Administrare Fiscal...