Muncă la negru, amendată de inspectorii de muncă botoşăneni. Ce riscă "angajaţii" care muncesc fără acte legale

Societăţile care folosesc lucrători la negru riscă amenzi de 20.000 de lei şi chiar să le fie sistată activitatea, iar pedeapsa aplicabilă angajatorilor poate fi, în anumite cazuri, închisoarea. Acest lucru nu-i sperie pe angajatorii botoşăneni, după cum arată un raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă, valabil primelor zece luni din an.

Muncă la negru, amendată de inspectorii de muncă botoşăneni. Ce riscă "angajaţii" care muncesc fără acte legale

Potrivit documentului, în primele zece luni ale anului, inspectorii de muncă au depistat 63 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care 48 nu aveau forme de angajare.

Potrivit legii, persoanele care lucrează fără forme legale nu riscă închisoare, însă pot fi sancţionate cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei şi nu au parte de protecţie socială sau acces la credite bancare, nu-şi pot ocroti, în instanţă, drepturile rezultate din relaţiile de muncă, iar pensiile de care vor beneficia vor fi extrem de mici.

Pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată, s-au efectuat controane la 984 de agenţi economici botoşăneni, 31 dintre aceştia fiind sancţionaţi cu 27 de amenzi în valoare totală de un milion de lei astfel: 22 de amenzi în valoare de 820.000 de lei pentru primirea la muncă a persoanelor fără contract individual de muncă şi cinci amenzi, în valoare de 180.000 de lei, pentru netransmiterea, în format electronic, a contractelor individuale de muncă în termenul legal. În plus, au fost aplicate şi şapte avertismente.

Nefiind angajaţi conform legii, lucrătorii la negru nu beneficiază de concediu medical, întrucât nu au niciun stagiu de cotizare, concediu de odihnă şi zile libere legale sau vechime în muncă. Pe baza acesteia, angajaţii cu forme legale pot primi sporuri salariale însă în lipsa vechimii, lucrătorul la negru va avea o pensie foarte mică şi nu va putea beneficia de pensie anticipată.

Mai mult, spre deosebire de angajaţii cu forme legale, lucrătorii la negru nu pot avea parte de indemnizaţie de şomaj – aceasta poate fi acordată numai şomerilor care au cotizat la stat, deci care au avut un contract de muncă declarat, indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă sau de sprijin, concediu de maternitate, pentru creşterea copilului sau pentru îngrijirea copilului bolnav, deduceri personale sau ajutoare de înmormântare, pentru bolile grave și incurabile.

 

Spune-ne opinia ta