Minivacanțele pentru bugetari să fie anunțate în luna ianuarie a fiecărui an - proiect

Minivacanțele pentru bugetari să fie anunțate în luna ianuarie a fiecărui an - proiect

38 de parlamentari au inregistrat, in Senat, o propunere legislativa care completeaza Codul Muncii astfel incat, pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, Guvernul sa stabileasca toate minivacantele de care vor beneficia bugetarii in decursul anului respectiv.

"Pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, Guvernul stabileste prin hotarare de guvern zilele de munca pentru care se acorda zile libere, care preced si care succed sarbatorile legale, respectiv zilele in care recupereaza acesta", prevede proiectul de lege de modificare a Codului Muncii.

Cei 38 de parlamentari de la UDMR, PSD si PNL care au initiat propunerea spun ca "predictibilitatea astfel obtinuta va facilita planificarea din timp a activitatii sectorului privat cu cea din sectorul public".

De asemenea, in expunerea de motive se arata ca proiectul "ofera si posibilitatea programarii activitatilor familiale in familiile unde parintii lucreaza in ambele sectoare economice, masura apreciata nu numai de angajatori si angajati dar si de sectoarele turistice".

"Prin posibilitatea de a se pregati din timp pentru mini-vacantele astfel stabilite, turistii isi pot planifica in acest sens mini-vacante, iar agentiile de turism se pot pregati cu oferte avantajoase", mai arata initiatorii actului normativ.

De regula, Guvernul stabileste in preajma unor sarbatori legale acordarea unor zile libere pentru a face o "punte" intre ziua de sarbatoare legale si weekend.

Potrivit Codului Muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
-1 si 2 ianuarie;
-24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
-Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
-prima si a doua zi de Pasti;
-1 mai;
-1 iunie;
-prima si a doua zi de Rusalii;
-Adormirea Maicii Domnului;
-30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
-1 decembrie;
-prima si a doua zi de Craciun;
-doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora. (ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Decizie în cazul mecanicilor români care schimbau piesele originale cu unele second-hand!

astăzi, 10:24
571

O escrocherie folosită de angajaţii service-ului unei cunoscute reprezentanţe auto, care foloseau la reparaţii piese second-hand şi întocmeau facturi pentru produse originale noi, a fost de...

IMPORTANT: Relația între alimentație și cancer

astăzi, 08:18
368

Este cunoscut faptul ca stilul de viata ne poate influenta sanatatea. Dieta noastra include alimente benefice (care ne pot proteja organismul impotriva cancerului), cat si alimente nocive, ce cresc ri...

Supărarea unui polițist: "Am rămas categoria bugetară cea mai batjocorită de actualii guvernanţi"

Luni, 21 Ianuarie 2019
1105

Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România SNPR DECUS, Bogdan Bănică, a publicat pe contul său de Facebook doi fluturaşi de salariu din care reiese că, în ...