Minivacanțele pentru bugetari să fie anunțate în luna ianuarie a fiecărui an - proiect

Minivacanțele pentru bugetari să fie anunțate în luna ianuarie a fiecărui an - proiect

38 de parlamentari au inregistrat, in Senat, o propunere legislativa care completeaza Codul Muncii astfel incat, pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, Guvernul sa stabileasca toate minivacantele de care vor beneficia bugetarii in decursul anului respectiv.

"Pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, Guvernul stabileste prin hotarare de guvern zilele de munca pentru care se acorda zile libere, care preced si care succed sarbatorile legale, respectiv zilele in care recupereaza acesta", prevede proiectul de lege de modificare a Codului Muncii.

Cei 38 de parlamentari de la UDMR, PSD si PNL care au initiat propunerea spun ca "predictibilitatea astfel obtinuta va facilita planificarea din timp a activitatii sectorului privat cu cea din sectorul public".

De asemenea, in expunerea de motive se arata ca proiectul "ofera si posibilitatea programarii activitatilor familiale in familiile unde parintii lucreaza in ambele sectoare economice, masura apreciata nu numai de angajatori si angajati dar si de sectoarele turistice".

"Prin posibilitatea de a se pregati din timp pentru mini-vacantele astfel stabilite, turistii isi pot planifica in acest sens mini-vacante, iar agentiile de turism se pot pregati cu oferte avantajoase", mai arata initiatorii actului normativ.

De regula, Guvernul stabileste in preajma unor sarbatori legale acordarea unor zile libere pentru a face o "punte" intre ziua de sarbatoare legale si weekend.

Potrivit Codului Muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
-1 si 2 ianuarie;
-24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
-Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
-prima si a doua zi de Pasti;
-1 mai;
-1 iunie;
-prima si a doua zi de Rusalii;
-Adormirea Maicii Domnului;
-30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
-1 decembrie;
-prima si a doua zi de Craciun;
-doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora. (ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Pedeapsă până la 10 ani de închisoare pentru promovarea ideilor comuniste

astăzi, 12:47
276

USR a depus la Senat o propunere legislativă care prevede închisoare până la zece ani pentru promovarea ideilor și doctrinelor comuniste și desființarea de drept a organizațiilor cu ...

Italia. Un român a atacat cu cuțitul medicii veniți s-o ajute pe soția sa

Vineri, 22 Martie 2019
707

Potrivit portalului latinaoggi.eu, citat de stiridiaspora.ro, episodul s-a petrecut joi seară, în localitatea italiană Latina Scalo (provincia Latina), nu departe de fosta fabrică de zahăr.&...

Finanțele preiau de la ANAF activitatea de soluționare a contestațiilor

Vineri, 22 Martie 2019
376

Ministerul Finanțelor va prelua, începând cu 1 iunie 2019, de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) ...