Medicii de familie, despre coplata serviciilor oferite în privat: Efecte previzibil catastrofale asupra sănătății pacienților români!

"Contribuțiile personale plătite direct de pacient vor avea efecte previzibil catastrofale asupra sănătății pacienților români!", consideră Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, care i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în legătură cu intenția de a introduce coplata serviciilor furnizate de instituțiile din sistemul privat.

Medicii de familie, despre coplata serviciilor oferite în privat: Efecte previzibil catastrofale asupra sănătății pacienților români!

Soluția corectă, în opinia FNPMF ar fi creșterea tarifelor stabilite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru serviciile medicale:

În loc de a modifica încă o dată Legea 95/2006 și a fragmenta și mai mult modul în care se face finanțarea serviciilor medicale, considerăm că majorarea tarifelor serviciilor medicale pe baza calculării de către CNAS și SNSPMPDS a costurilor reale ale serviciilor medicale din România, pentru toate tipurile de furnizori, ar fi o soluție benefică pentru toate părțile implicate, în mod special pentru pacienți.

Soluția Guvernului, cuprinsă în proiectul de OUG aflat în dezbatere la Ministerul Sănătății, care prevede coplata în sistemul privat, pentru ca pacientul să acopere prin plată directă diferența dintre tarife CNAS și prețul real, "nu reprezintă o prioritate în momentul de față, nu este oportun și va produce dezechilibre și mai grave în sistemul de sănătate, cu efecte catastrofale asupra sănătății pacienților români", avertizează FNPMF.

În scrisoarea deschisă destinată atât ministrului Pintea cât şi publicului, medicii de familie arată că:

"Organizația Mondială a Sănătății – agenție a Națiunilor Unite – recomandă ca plățile directe făcute de pacienți să nu depășească 15% din cheltuielile pentru sănătate. Oficial în România plățile directe deja erau estimate la 19% în anul 2015. Cel mai probabil procentul a crescut în ultimii ani. Cheltuielile directe, din buzunar (out of pocket expenses), contribuțiile personale plătite direct de pacient situează deci deja România în zona de risc. România s-a angajat, ca membru al OMS și al ONU să ia măsuri eficiente și imediate pentru a reduce aceste cheltuieli. Așa cum este arătat și în nota de fundamentare, în prezent “furnizorilor publici și furnizorilor privați le revine obligația expresă de a nu încasa sume pentru serviciile medicale furnizate prevăzute în pachetele de servicii decontate din FNUASS şi pentru serviciile/documentele efectuate/eliberate în strânsă legătură sau necesare acordării serviciilor medical pentru care nu este stabilită o reglementare în acest sens. Pentru nerespectarea acestei obligații, furnizorii sunt sancționați potrivit dispozițiilor legale și contractuale în vigoare.” Considerăm că toți furnizorii publici și privați, atunci când acceptă de bună voie an de an intrarea în relații contractuale cu casele de asigurări, acceptă și condițiile contractuale, inclusiv tarifele decontate din FNUASS și obligația expresă de a nu încasa sume în plus."

Citiţi materialul integral pe cursdeguvernare.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...