Mai bine de 900.000 de lei pentru cumpărarea unor dezinfectanți în două comune-focar de pestă

Mai bine de 900.000 de lei pentru cumpărarea unor dezinfectanți în două comune-focar de pestă

Aproape un miliard de lei vechi este alocat achiziționării de produse dezinfectante, în vederea combaterii problemelor cauzate de pesta porcină africană în două dintre comunele declarate, recent, focare.

Consiliul Județean a adoptat, vineri, o hotărâre care prevede direcționarea sumei de 48.400 de lei către comuna Vlăsinești, respectiv a 50.980 de lei către Hănești, banii fiind acordați din fondul de rezervă al bugetului corespunzător anului 2019.

Fondul de rezervă disponibil pentru acest an a fost de 2 milioane de lei, la sfârșitul lunii iulie fiind disponibil un cuantum de circa 1,8 milioane. 

Conform raportului de specialitate, ambele comune vor fi în carantină 45 de zile, timp în care vor fi efectuate câte două filtre pe zi, utilizându-se 5 kg de substanță pe parcursul fiecăruia.

Prețurile substanțelor ce vor fi achiziționate diferă. Dacă la Vlăsinești vor fi tratate 155 de exploatații porcine cu substanță de 80 de lei/kg, la Hănești vor fi tratate 264 de exploatații cu substanță de 71,4 lei/kg.

"Prin grija primarilor celor două comune, sumele alocate conform prevederilor prezentei hotărâri vor fi utilizate doar în scopul prevăzut și vor fi justificate cu documente financiar-contabile, care vor fi transmise Consiliului Județean Botoșani până la data de 01.10.2019, iar sumele neutilizate vor fi restituite bugetului județului", stipulează documentul hotărârii de Consiliu.

Primarul comunei Vlăsinești este Andrei Bouariu, succesorul PSD al lui Lucian Trufin, iar primarul comunei Hănești este Costel Matei, membru PNL. 

 

Spune-ne opinia ta