Începem să aplicăm “soluția norvegiană”? Amenzi de până la 6.000 de lei pentru unitățile care vând băuturi alcoolice minorilor!

Începem să aplicăm “soluția norvegiană”? Amenzi de până la 6.000 de lei pentru unitățile care vând băuturi alcoolice minorilor!

Pentru cei care au călătorit mult, și nu vorbesc din cărți, nu este un secret că unele capitale, precum Paris, Geneva, Zurich, Copenhaga sau Oslo, sunt printre cele mai scumpe orașe din Europa, iar dacă vrei să bei un pahar de vin sau alcool, pe lângă faptul că e necesar să ai minim 21 de ani pentru a intra într-un club, trebuie să scoți destul de mulți bani din buzunar. Costă minim 70 de lei un pahar de vin… și nu e din cel considerat scump…

Norvegienii au făcut chiar mai multe limitări în privința consumului de alcool, și au început cu mulți ani în urmă, cu magazinele. În afară de bere, cidru sau orice altă băutură alcoolică care are mai puțin de 4,7% alcoolemie, nu găsești nimic în supermarketuri sau magazinele de la colț de stradă. Mai mult decât atât, aceleași magazine ridică berea de pe raft sau refuză să ți-o mai vândă după ora 20:00 în timpul săptămânii și 18:00 în zilele de sâmbătă, iar duminica nu se vinde alcool în niciun magazin, doar în baruri și restaurante. Nici cu ocazia sărbătorilor legale, sau în zilele în care se votează la nivel local sau național nu se vând băuturi, singură excepție de la această regulă fiind berea cu doar 2,5% alcoolemie.

În Hamburg, în nordul Germaniei, există chiar o glumă care spune că “scandinavii au început să se dezvolte după ce s-au lăsat de băut”, iar începuturile acestei practici au venit în urmă cu zeci de ani, odată cu creșterea amenzilor la un nivel imposibil de achitat, pentru ca apoi, băuturile alcoolice să fie vândute doar în magazine cu capital de stat, renumitele Vinmonopolet.

După 50 de ani de la acest fapt, astăzi, țările scandinave, iar aici vorbim Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda și Islanda, sunt considerate cele mai fericite țări de pe planetă, conform World Happiness Report.

Societatea civilă românească pare a sesiza încet-încet că doar renunțarea, sau limitarea consumului de alcool prin intervenția statului, ar putea fi soluția pentru dezvoltare, chiar dacă în Scandinavia acesta a fost efectul, deși motivația era cu totul alta: se încerca scăderea ratei sinuciderilor, care apăreau în cele mai multe cazuri pe fondul de consum de alcool, combinat cu lipsa de odihnă. În lunile de vară, soarele apune în Norvegia între ora 21:50 și răsare la 3:45, iar în toată această perioadă, între apus și răsărit, nu există noapte așa cum o știm, ci este ziua exact ca la noi, iar organismul pur si simplu nu se putea odihni.

În acest context, în România se pare că se fac primii pași cu adevărat serioși în limitarea accesului la băuturile alcoolice. La Senat a fost depus un proiect care prevede sancțiuni de la 3.000 la 6.000 de lei pentru magazinele sau localurile care comercializează băuturi alcoolice minorilor. În cazul repetării faptei, activitatea magazinului sau localului va fi suspendată pentru început între 10 și 30 de zile!

Propunere legislativă vizează modificarea şi completarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Astfel, comercializarea în magazine, cât și oferirea cu titlu gratuit de băuturi alcoolice minorilor de către unitățile autorizate să le comercializeze va fi sancționată cu amenzi între 3.000 și 6.000 de lei, potrivit proiectului de lege.

Același cuantum de amendă este prevăzut și pentru „neasigurarea de către responsabili sau patroni, prin personal propriu ori specializat, a ordinii publice în localuri publice, hoteluri, moteluri, campinguri, cluburi, pensiuni, discoteci și în alte locuri de distracție sau de agrement pe care le conduc, precum și refuzul acestora de a acorda sprijin organelor în drept pentru restabilirea în locurile respective a ordinii publice ori pentru luarea măsurilor împotriva persoanelor care au încălcat legea”.

Tot între 3.000 și 6.000 lei primesc și cei care împiedică sub orice formă organele care asigură ordinea publică să își îndeplinească „obligațiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat sau de a lua măsurile necesare pentru menținerea ori restabilirea ordinii publice”, conform legii în vigoare.

În cazul repetării contravențiilor pentru „servirea consumatorilor cu băuturi alcoolice în localurile publice și în afara acestora, în zilele și la orele când, potrivit dispozițiilor legale, acestea sunt închise sau este interzisă desfacerea băuturilor alcoolice ori după ora de închidere stabilită prin autorizația de funcționare”, este luată măsura suspendării activității magazinului sau localului public respectiv pentru o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

O astfel de măsură, a suspendării activității, conform legii în vigoare, se aplică dacă se constată „servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor”.

„Inițiativa vine la propunerea Asociației Berarii României, prin care se dorește legiferarea interzicerii comercializării alcoolului în rândul minorilor. Promovarea unui comportament responsabil vizavi de consumul de alcool se află permanent în atenția Asociației Berarii României. În ceea ce privește consumul de alcool în rândul minorilor, studiile derulate pe acest segment indică nevoia de intervenție prin informare și educare în intervalul 15-16 ani, interval de vârstă considerat ca fiind o etapă critică a dezvoltării adolescentului, cu un grad mare de risc în relație cu alcoolul decât perioadele ulterioare de dezvoltare”, se precizează în inițiativa legislativă.

Inițiativa legislativă aparține deputatul PNL Gigel Știrbu și este deja susținută de 36 de liberali. Aceasta fost depusă la Senat, prim for sesizat, dar decizia finală îi aparține Camerei Deputaților.

În România, ultimul studiu realizat în privință consumului de alcool în rândul tinerilor, realizat de psihologul Mihai Copăceanu și prezentat la Academia Română, arată că majoritatea consumă alcool pentru a se distra, următorul motiv fiind socializarea și apoi problemele emoționale. Consumul în funcție de stările negative a fost regăsit mai ales în grupul de vârstă 17-18 ani și mai puțin la 14 ani. Doar 11,7% au declarat că nu au consumat niciodată băuturi alcoolice în ultimul an, iar majoritatea au început să consume alcool sub vârstă de 14 ani!